Zonnepanelen op het platte dak van een dakkapel.

Bprosman

  • #1
Ik overweeg (2) zonnepanelen op het platte dak van mijn dakkapel te leggen. De dakkapel is uit 2001, de constructeur zei in eerste instantie "Niet doen" maar nuanceerde dat later dat als ik in het plafond wat extra balken zou leggen (verlijmen/opdikken) het zou kunnen, in ieder geval aan de 2 zij(kopse) kanten. Zij leveren zelf tegenwoordig ook zwaardere constructies.

Het dak bestaat uit balken van 58x82 mm (ik vermoed een 58x170mm doormidden gezaagd).
Totale oppervlakte 145cm diep 270cm breed, strak tussen de gordingen gemonteerd.
Zonnepanelen + ballast wegen zo'n 40 Kg, dus zou 80 Kg zijn.

Het dak bestaat uit 22mm Multiplex, met daarop een dak(isolatieplaat) van 60mm met daarop EPDM dakbedekking.

Nu twijfel ik niet aan de kundigheid van de constructeur maar het plafond heb ik inmiddels open en die dak balken van 58x82mm liggen op 44cm h.o.h.
Zou daar echt nog iets tussen moeten ?

Nogmaals, ik ga ze Di bellen want misschien hebben ze wel een ander type in dan de mijne maar was benieuwd naar jullie mening.

Met vriendelijke groeten,
Bram
 

Imco

  • #2
Als je het plafond al open hebt, wat weerhoudt je dan om de balken op te dikken? Kleine moeite en elke cm extra geeft meer stijfheid en draagkracht. Beter de balken opdikken dan er balken tussen leggen.

Kun je enkel 2 panelen kwijt?
 

Bprosman

  • #3
Ik kan er inderdaad maar 2 kwijt, en opdikken van de balken op de kopse kanten ga ik zeker doen, maar vroeg me af dat als de plafondbalken al op 44cm HOH liggen of er dan nog een tussen moet.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Overigens lijkt me die 80 kg wel erg weinig. Check dit nog even goed. de 2 panelen wegen al zo'n 40kg. Dat je frame+balast onder de 40kg lijkt me sterk. Officieel moet je nog x cm van je dakrand afblijven, waar grotere rukwinden zijn, die ga je denk ik ook niet halen, dus te weinig balast plaatsen lijkt me een groot risico.
 

Willem52

  • #5
Je zou volgens mij ook de stijfheid van de balken kunnen vergroten door aan de zijkant van de balken hier stalen strips of L-profielen aan te bevestigen.
 

Bprosman

  • #6
@Job, paneel zelf weegt 24 kg volgens de datasheet.
Paneel is ca 2m2, als ik snel Google is er 20..30Kg /m2 nodig. Dan zou het inderdaad meer rond de 80kg PER paneel zijn, en kom ik op 160kg.

@Willem, oh ik vind het niet erg om er balken bij/tussen te plaatsen maar was gewoon benieuwd of balken 58x82mm , op 40cm HoH niet al voldoende was. Maar als ik met wat calculators speel (voor zover ik ze snap) is het denk ik wel wat krap.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu