Zonnepanelen en schaduw

Frankvns

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een vraag over mijn zonnepanelen en schaduw. Ik heb afgelopen jaar zonnepanelen laten leggen. Er liggen 10 panelen van 410Wp op mijn platte dak. Panelen liggen in een kleine hellingshoek op het zuiden gericht.
Ik heb een systeem van Enphase met micro omvormers.

Nu staat in de winter de zon laag en daardoor krijgen de achterste panelen schaduw van de voorste panelen. De grafiek van vandaag ziet er zo uit. Het was vandaag strak zonnig en het heeft de hele dag gevroren.

Waarom wekken de achterste panelen maar zo weinig op zo'n zonnige dag als vandaag? Ondanks schaduw ontvangen ze toch nog veel daglicht, toch? Op een bewolkte dag doen alle panelen ongeveer hetzelfde en wekken de achterste panelen meer op dan op een zonnige dag als vandaag.

Wie kan het mij uitleggen?

Bedankt!

Screenshot_2024-01-09-21-42-00-51_17d0791c87d2bac4b2d6cced230b9699.jpg
 
Laatst bewerkt:

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Panelen die in de schaduw liggen doen natuurlijk niet veel. De zon staat op dit moment laag waardoor de invalshoek zeker op een plat dak belabberd is. Op bewolkte dagen reflecteert de zon via de wolken wel in een goede hoek op de panelen. Dat panelen op een plat dak in dit jaargetijde meer opwekken op een bewolkte dag is dus niet heel raar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu