Aanpassen ventilatie pijp op het dak tbv zonnepanelen

Ben de Vries

 • #1
Op mijn dak staan 2 van deze pijpen, want ik heb 2 mechanische luchtafvoersystemen (een per verdieping).
Op de foto zie je er twee. De rechter is okay, de linker staat enorm in de weg i.v.m. nieuw te plaatsen zonnepanelen. De huidige hoogte is 52 cm, ik had graag iets van 30 tot 40 cm of zo. De huidige 52 cm geeft heel erg veel schaduw in zeker 5 maanden van het jaar (op de plek er achter, links van de foto zogezegd). De hele string opbrengst zal erdoor verlagen (en ik wil geen 6 optimizers kopen, die terugverdientijd is veel te lang).

20200920_131338.jpg

Ik weet niet of je het pijpje er zo vanaf kunt schroeven, ik heb al eens geprobeerd de onderste 4 schroeven los te draaien en het pijpje op te tillen, maar dat gaf niet mee.
Als het mogelijk is om het in te korten dan zou dat heel gaaf zijn.
Weet iemand hoe dit pijpje er van binnen uit ziet, en of het kan worden aangepast?
Ps: ik zag op de foto nog 4 schroeven op het bovenste deksel. Misschien kan ik die ook eens losdraaien, wellicht kan ik dan wel in het pijpje komen?
Ik zal nog later even toevoegen om welk merk het gaat, dat lukt nu even niet.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bouwtux

  • #2
  Hoi
  Ik had dit probleem ook. Wij hebben het deels opgelost door de panelen over die pijpen heen te zetten waar dat kon. Opschuiven dus. Misschien kan dat bij jou ook? Wel is het voor mij totaal onduidelijk over welke van de 4 getoonde pijpjes het gaat. Diegene waar de kabel voor de panelen in gaat? of die anderen? Dat laatste type heb ik, en ik kon gewoon de 'kop' eraf trekken die zat gewoon geklemd. (draaien en trekken tegelijk, voorzichtig). Die andere twee pijpjes ken ik zelf niet. Overigens bij mij geldt dat als er wordt gewerkt aan het dak door derden dat mijn garantie van de dakdekker vervalt. Dus als jij ook zoiets hebt zou ik gewoon bellen met je dakdekker en zeggen dat alle lucht- en andere kokers moeten worden ingekort tot de uiterst minimum lengte, en dan komt hij dat toch mooi regelen? Wel zo safe!

  Overigens heb ik wel gekozen voor optimizers, maar dat heeft met andere schaduwen te maken.
   

  Ben de Vries

  • #3
  Het gaat dus om het meest linker-pijpje. Het is een identiek pijpje als die waar de draden van de panelen doorheen gaan, dus daar kun je ook naar kijken natuurlijk. Het merk van de ventilatiebox is J.E. Stork AIR, woonhuisventilator type CML (1994).
  Zodra het goed weer is zal ik een tweede poging wagen om de kop eraf te halen (al was het om te zien hoe de binnenkant er precies uit ziet).
  Ik heb geen 'eigen dakbedekker', vandaar mijn toenadering tot het forum. Mijn hoop is dat iemand het type pijpje kent en korte instructies kan geven (of inzicht waarom het helemaal niet kan, je weet maar nooit).
  Het is niet mogelijk om er panelen overheen te zetten, het is vlak bij de rand van de erfgrens (de meetlat achterin de foto ligt op 10 cm van de erfgrens). De toegenomen hoogte zou het probleem nog groter maken (de zon komt van rechts zoals je op de foto kunt zien aan de stand van de panelen). De panelen op de foto zijn rij 1, en er komen 3 rijen op het dak. De huidige panelen van de foto gaan weg, ze zijn al 16 jaar oud en geven nog maar 60% power en hebben al een laag rendement vergeleken met panelen van vandaag de dag.
   

  Ben de Vries

  • #4
  Zo te zien geen populair onderwerp. In elk geval wel een reactie.

  Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik door zo'n stom pijpje circa 4 tot 5 maanden gereduceerde opbrengst ga hebben. Al hoewel, wie weet valt het wel mee. De panelen moet ik nog op het dak zetten, dus pas in het voorjaar kan ik zien wat de werkelijke opbrengst van die panelen is. Wel weet ik dat je de opbrengst van een jaar kunt stellen op 100%. De maanden okt t/m feb = (7+3+2+3+5) % = 20%. In de overige maanden doe je 80% van je opbrengst. Dus volgens mij zal ik van die 20% een deel 'missen', echter ik heb PERC panelen (2x halve per helft), dus het zijn in principe 2 panelen in parallel (per paneel), dus al met al zal de opbrengt nog erg meevallen. Al met al niet waard om met optimizers te gaan werken (wat al snel erg duur wordt). Natuurlijk, een optimist (of pessimist) zal zeggen: als je 5% verliest per jaar, dan ben je na 20 jaar wel 100% (1 heel jaar) kwijt. Echter in mijn geval is het minder dan 5% want er zijn 3 strings en maar 1 string ervan heeft last van dat pijpje.
  Maar zo zal iedereen op zijn of haar manier wel overwegen wat acceptabel is of niet. Hoeveel je van je investering moet terugwinnen. De panelen zullen na 4 jaar 100% winst opleveren, dus ik ga echt niet moeilijk doen over een paar procent.

  Hierbij nog even het tabelletje per maand:
  maandopbrengst
  1​
  3% van 100%​
  2​
  5% van 100%​
  3​
  8% van 100%​
  4​
  12% van 100%​
  5​
  13% van 100%​
  6​
  13% van 100%​
  7​
  13% van 100%​
  8​
  11% van 100%​
  9​
  10% van 100%​
  10​
  7% van 100%​
  11​
  3% van 100%​
  12​
  2% van 100%​

  Mocht er nog een oplossing komen voor het pijpje, dan kom ik wel terug om het te posten, maar zo niet dan heb ik mij er voor nu in elk geval bij neergelegd.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #5
  Wellicht is het beter als een moderator dit topic naar 'Dak' verplaatst? verplaatst - mod

  Het komt vaker voor met zonnepanelen dat er van dit soort dakdoorvoeren in de weg zitten. Ook van badkamer ventilatie of afzuigkap. Maar hoe/of je deze in kan korten weet ik niet. Daar weten de 'Dak experts' wellicht meer van.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
  Waarderingen: Ben de Vries

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu