Dakvenster op het zuiden of noorden icm zonnepanelen

Strider

  • #1
De voorkant van mijn nieuwbouwhuis ligt op het zuiden. Nu is het de bedoeling dat het dak aan de voorkant vol gelegd gaat worden met zonnepanelen.

De zolder heeft standaard geen ramen, Ik wil tijdens de bouw een dakvenster (Velux 114x118 cm, € 1675,- :')) laten plaatsen. Maar ik twijfel tussen het zuiden en het noorden. Ik wil geen budget besteden aan 2 dakvensters.

Het zuiden heeft als voordeel dat de aannemer zelf moet gaan puzzelen wat ze met de zonnepanelen gaan doen die dan niet meer op het zuiden passen. Daarnaast kan ik dan in de toekomst op het noorden nog een dakkapel plaatsen. Dan heb ik aan beide kanten licht. Maar wel minder rendement van de zonnepanelen, en misschien gaat het er ook niet fraai uitzien.

Een dakvenster op het noorden heeft als voordeel dat ik meer zonnepanelen op het zuiden ga krijgen, en daarmee meer rendement. In de toekomst nog een dakvenster op het zuiden gaat denk ik nog wel een kostbaar dingetje worden.

Op welke plek zouden jullie het dakvenster laten plaatsen?
De zolder gaat straks gebruikt worden als homegym + fotostudio, en misschien in de toekomst als een extra werkkamer.

Foto van hetzelfde huis vol met zonnepanelen op 1 dak helft
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Laat eerst de panelen leggen, met 1 sparing in het midden. Dan kan daar een klein dakraam in geplaatst worden. En je hebt ook de beschikking over de zijkant: Is dat Oost of West? Met een 2e omvormer óf optimizers kun je hier ook rendement uit halen, sowieso wordt de spreiding over de dag beter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu