Zoneregeling of LT radiator

Koral

 • #1
Goedenavond,

Ik heb een Nefit cv combi-ketel van een jaar of 17 oud. Deze stond altijd ingesteld op het verwarmen van het cv water tot 80-90 graden.
Het jaarlijks gasverbruik was altijd tussen de 1200 en 1400 m3. Aangezien er beneden vloerverwarming ligt, heb ik vorig stookseizoen (dus eigenlijk 2 jaar geleden) de cv temperatuur naar 50 graden gezet.
Nu heb ik de afgelopen 2 jaar een gasverbruik van 675 en 725 m3. Dat lijkt dus behoorlijk te schelen zonder dat het ten koste gaat van het wooncomfort.
Op de eerste en tweede verdieping hangen echter nog ouderwetse radiatoren die natuurlijk gebouwd zijn om te werken met die 80-90 graden. Aangezien we op de slaapkamers boven altijd de ramen open hebben, staan alle radiatoren op anti-vries stand. In de badkamer ligt elektrische vloerverwarming, dus ook dat gaat goed.
Het probleem is de zolderkamer. Mijn dochter verblijft daar steeds vaker nu ze wat ouder is en huiswerk in rust wil maken. Maar omdat de cv temperatuur natuurlijk veel te laag is, wordt het daar niet warm. Vorig jaar was het in de koudste periode tussen de 14 en 15 graden, dus niet echt comfortabel.
Nu het weer frisser begint te worden, gaat dat probleem weer spelen.
Nu is mijn vraag of er bijvoorbeeld een zoneregeling bestaat die de cv temperatuur alleen voor die radiator hoger kan laten opwarmen en, als er op zolder geen warmtevraag is, de cv temperatuur weer gewoon op 50 graden zet.
Of zou een LageTemperatuur radiator zoveel verschil maken met een gewone, enkelplaats radiator dat dat ook een optie is?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ronny

  Specialist Verwarming
  • #2
  Probeer eerst uit te zoeken wat het vermogen is van de radiator op die slaapkamer
  bij 80/60 en zoek daarna er daarna een LT radiator bij met temperatuurtraject 55/45/20°C.
  Ik kan je daar wel bij helpen.

  Het vermogen is hetgene wat de ruimte warm houdt,
  de selectie van de radiator/convector pas je daar op aan.
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #3
  Wanneer u vloerverwarming op de begane grond hebt, reageert de thermostaat, dus alle andere ruimten in uw woning, op de temperatuur in de ruimte(n) waar vloerverwarming ligt.

  Gevolg is, dat u het boven nooit behaaglijk warm zult kunnen stoken. Ook niet met een lage temperatuur radiator, tenzij u een zoneregeling neemt, waarmee u de temperatuur op de zolder onafhankelijk kunt regelen van de begane grond.
  Er bestaat m.i. geen zoneregeling, die de watertemperatuur van de cv-ketel voor 1 ruimte hoger kan zetten.

  Wanneer u toch op een lagere temperatuur wilt blijven stoken zou ik adviseren om een lage temperatuur radiator en een zoneregeling te overwegen. Alleen dan kunt u de zolder onafhankelijk warm krijgen t.o.v. de rest van de woning.
   

  Koral

  • #4
  Bedankt voor jullie opmerkingen.
  Ik had al bedacht dat er dan een zoneregeling zou moeten komen, maar betekent dit dat dat op alle radiatoren in de gehele woning moet komen? Ik heb 6 radiatoren, waarvan er dus een op de zolder en een vloerverwarmingsgroep. De 5 overige radiatoren staan allemaal op anti-vries stand, alleen de vloerverwarming staat altijd open.
  De radiator die ik dan eventueel zou moeten vervangen meet 120x75cm. is 2 platen zonder lamellen. Ik weet niet hoe ik zou moeten meten wat de vermogens zijn bij verschillende temperaturen. De radiator is, net als de woning, uit 1970 en werkte goed met 80-90 graden cv-temperatuur. Langer en hoger kan hij ook niet worden, omdat hij onder de dakkapel hangt en de rest van de zolderkamer voorzien is van wegneembare schotten onder het schuine dak.
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #5
  Je hoeft bij een zoneregeling niet alle radiatoren te voorzien van radiatorknoppen die reageren binnen de zoneregeling

  Wanneer je alleen de zolder wenst te regelen, hoeft dat niet perse met een radiatorknop: het kan ook een stelmotortje zijn die reageert op een thermostaat in die ruimte en een sturing voor de cv-ketel.
  Plus natuurlijk ook een regeling op de vloerverwarming
   

  Koral

  • #6
  Okee, bedankt. Dan ga ik me daar eens verder in verdiepen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu