Zone-indeling en elektra douchecel

System7

  • #1
Ik ga mijn douchecel veranderen, ook qua elektra. De tekening (hopelijk een beetje duidelijk :oops: ):



De vloer meet 210 x 126 cm, op de rechtermuur (op tekening) zit de vaste wateraanvoer op de wand. Er is geen badkuip of douchebak (althans, nu zit er nog een bad maar dat gaat weg). Volgens Hettinga en NEN1010 moet ik daarom het gebied vanaf de wateraanvoer met een straal van 120 cm als zone 0 en 1 beschouwen. Daar mag dus geen lasdoos of schakelaar zitten. Aangezien het een installatie uit 1966 betreft zit de huidige centraaldoos toch in het genoemde gebied.

- Klopt het dat ik de centraaldoos moet verplaatsen richting de linkermuur zodat ik uit zone 0 en 1 ga?
- Op dit moment zit bij A (d.w.z. buiten de douchecel) de lichtschakelaar. Ik wil een trekschakelaar *in* de douchecel monteren, d.w.z. een nieuwe muurdoos met daarin (inbouw) een trekschakelaar, ter hoogte van het plafond. Klopt het dat ik die enkel bij B mag monteren, d.w.z. bij de scharnierzijde van de deur? Direkt links om de hoek van de deur was logischer geweest maar volgens mij zit ik dan weer in zone 0 en 1.
- Ik lees ook dat er eisen worden gesteld aan de inbouwdiepte van lasdozen in zones 0, 1 en 2. Klopt het dat ik daar bij B geen rekening mee hoef te houden omdat dit buiten zone 2 (die er in dit geval niet is) ligt?

Dank alvast! Misschien allemaal open-deur-vragen maar ik doe het graag goed.
 

Gerrit

  • #2
Als ik je vragen zie op divers gebied, ben je even flink bezig in je woning.
Daarom is het ook nodig dat je installatie aanpast zodat deze weer aan de huidige norm voldoet.

D.w.z. je moet aardlekschakelaars plaatsen en daarmee wordt de situatie in de douche ook meteen anders.

Je mag dus ook een gewone inbouwschakelaar plaatsen, en als er een wastafel komt moeten er zelfs 2 zitten.
 

System7

  • #3
Inderdaad, ben op allerlei gebieden hard bezig :) Komt ook omdat dit huis een soort schuifpuzzel is, als je het één wil doen moet je eerst 't ander doen, etc. Er liggen een paar vloeren open dus doe ik nu de elektra maar ook de isolatie tussen de balken bijvoorbeeld. En omdat er bij het openhalen van de vloer houten vloerdelen vrijkomen die ik niet zomaar ergens kan opslaan leg ik die meteen weer neer op de begane grond. Af en toe word je d'r gek van maar het went :mrgreen: Mijn groepenkast (van 3 groepjes) is inderdaad al uitgebreid naar 9 groepen met 3 ALS. Alle bedrading is vervangen en ik heb overal rook- en hittemelders geïnstalleerd c.q. ga dat nog doen.

Nu weer on-topic: ik had me niet gerealiseerd dat ik i.p.v. een trekschakelaar ook gewone inbouwschakelaars mocht gebruiken, maar aangezien het buiten zone 0, 1 of 2 is mag dat, althans dat bedoel je toch? Maar is het ook *verplicht* om 2 lichtaansluitpunten te maken waarvan 1 boven de wasbak? In mijn NEN1010-samenvatting heeft Hettinga het alleen over 'geadviseerd'.

Heb ik gisteren net zo'n mooie trekschakelaar gevonden... :?
 

Gerrit

  • #4
Ja, en dat is ook begrijpelijk.
Bij de wastafel staat men zich op te tutten en daar is veel licht bij nodig.

Als dat er niet is wordt er geklungeld met snoertjes e.d. om daar een lampje te hangen en dat hebben we liever niet in de badkamer.
 

System7

  • #5
Ik snap 't. Nu ik erover nadenk, ik had ook nog geen plek voor een wandcontactdoos gereserveerd en die moet er ook komen, al is het maar voor een scheerapparaat, krultang of de elektrische tandenborstel. En een schakelaar voor de verlichting. Dat wordt frezen :shock:

Moeten wandcontactdozen in de douche nog steeds via een scheidingstrafo worden aangelegd of is dat ook achterhaald?

En als jullie verlichting in een badcel aanleggen maken jullie er dan 2 centraaldozen met lichtpunt van of 1 lichtpunt op het plafond en 1 (of 2) muurdozen naast de spiegel? Kan me nl. voorstellen dat één of twee lampjes naast de spiegel geschikter zijn als verlichting bij de wasbak dan bijv. een spotje op een plafond. Dan krijg je toch weer snoertjes vanaf het plafond naar de muur van de wasbak.
 

Gerrit

  • #6
Het moeten 2 lichtpunten zijn.
Eén daarvan zit boven de spiegel (of 2 daarnaast) en ze moeten worden geschakeld met een serieschakelaar.

De kontaktdoos mag een gewone zijn als hij in zône 3 zit en is beveiligd door een aardlekschakelaar van 30 mA
 

System7

  • #7
OK, dus die verlichting van de wasbak schakelt ook uit als de hoofdverlichting uit gaat. Handig met een dochter die wel eens lampen vergeet uit te doen :)

Ik zorg ook voor een wandcontactdoos (ik denk een dubbele zodat er eentje vast in gebruik kan zijn voor de elektrische tandenborstel) en voor een muurdoos met het centraal aardpunt (met een 2,5 mm2 verbinding naar de centraaldoos).

Dank allen!
 

Gerrit

  • #8
Even goed blijven lezen: Ze moeten worden geschakeld met een serieschakelaar.

Ze worden dus apart geschakeld.
 

System7

  • #9
Excuus :oops: Ik dacht dat je serieschakeling bedoelde. Leek me niet onlogisch en ik wist niet eens dat een dubbele schakelaar in één behuizing een serieschakelaar heette.
 

Gerrit

  • #10
Sukses
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu