WCD in badkamer zone 1 dichtmaken

Maurice91

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben met mijn eerste badkamer bezig. Al veel hulp gehad van dit forum de afgelopen tijd, maar nu loop ik toch tegen iets aan wat ik niet zo kan vinden.

Voor het project begon bedacht dat het leuk was een elektrische verwarming boven het bad te hebben. In het gat rechtsonder zie je de aansluiting voor de vrijstaande badkraan. Bij het nalopen of de bedachte elektra allemaal klopte en veilig en correct was heb ik me op de een of andere manier niet gerealiseerd dat die wcd dus gewoon in zone 1 zit...

Dus beetje jammer, maar de verwarming komt nu ergens anders te hangen in zone 3 en deze wcd moet dicht. Verder ben ik tijdens het proces overgestapt van koper naar kunststof voor de badkraan toevoer leidingen en de badkraan moet natuurlijk geaard worden. Toen ik me dit bedacht was alles alweer dicht gemaakt dus besloten een aardedraad achter de tegels in de tegellijm te laten lopen van de kraanaansluiting naar de wcd.

Nu is dus mijn vraag: Hoe moet ik dit aanvliegen?

De WCD moet dicht, dus eigenlijk moet ik de draden eruit trekken. Dit gaat eigenlijk niet, want de aardedraad daarvan is straks wel in gebruik. Zou een vast opgehangen en afgekitte kast mogen om ervoor te zorgen dat er gewoon nooit water achter komt (net zoals het bij de verwarmde spiegel zit zeg maar) ervoor zorgen dat het acceptabel is?

Wat zouden jullie doen/Wat is correct?

Alvast bedankt

PXL_20230808_113829814.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Hoe zit het in deze badkamer überhaupt met vereffening? Is er een douche drain? Aardmat ? Radiator?
 

Kaajee

  • #3
Los van de terechte vragen van @Vonken_trekker , kun je niet alleen de aarde draad laten zitten, als je die nodig hebt, en de rest eruit trekken/verwijderen?
 

Maurice91

  • #4
@Vonken_trekker ik heb de oude douche drain eruit getrokken, er zit nu een kunsstof douchebak in met kunststof afvoer ook. Aardmat ligt er niet in, ik was in de veronderstelling dat dat niet altijd hoeft? Radiator is nu dus een dubbelgeisoleerde elektrische radiator dus niet geaard. Alle mengkranen zijn geaard en de badkraan dus ook maar via dit gat wat dicht moet.

@Kaajee mag je dan het gat wel dichtmaken? aangezien er dan een verbinding in zit. Ik dacht dat bij een klem/soldeer/whatever verbinding tussen draad de doos altijd bereikbaar moet blijven. Of geldt dat dan weer niet voor bijv. aardedraden?
 

Kaajee

  • #5
Voor zover ik weet hoeft dat met aarde draden inderdaad niet per se, die worden in een badkamer wel vaker "verstopt", bijvoorbeeld ook ingemetseld enzo.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Een blanke vertinde vereffeningsdraad mag je wegsmeren en deze loopt naar CAP. Ts lijkt hier wat anders te doen en dit moet bereikbaar blijven.

Zit er wapening in de constructieve vloer? En loopt die door in andere ruimtes?
 

Maurice91

  • #7
@Vonken_trekker klopt inderdaad. De aardedraad van de badkraan gaat achter de tegels langs naar de WCD die ik moet dichtsmeren, zit daar aan de aardedraad en gaat dus niet naar het CAP.

Vooralsnog zit op dit moment dus alleen de mengkranen op het CAP, voor de rest niks. Effectief is het dus eigenlijk niet vereffend maar via CAP geaard.

Wapening durf ik niet te zeggen. Neem aan van wel want het is een woning uit 2016 met van die prefab betonnen platen (kanaalplaatvloer denk ik). Deze lopen in de breedte van de woning. Zou betekenen dat het door loopt in de gang en de wc op die verdieping. Verder niks (daar eindigt de plaat vanwege trapgat tegenover de badkamer.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Dan ben je verplicht een aardmat in de gehele betreedbare vloer van de badkamer aan te leggen.

Die badkraan moet ook vereffend worden naar CAP. Hem direct naar de centraaldoos brengen brengt heel het principe van lokale vereffening om zeep.
 

Maurice91

  • #9
Dus... De vloer moet eruit? Lekker dan :cry: ben net klaar
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Als je het veilig / volgens normering wilt aanleggen dan moet de vloer eruit ja. Daarom dus liever van tevoren advies vragen of een elektricien laten komen.....

Met elektra kun je niet zomaar wat knutselen en al helemaal niet in een natte ruimte.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Verbouw je een bestaande badkamer? Hoe kom je aan een badkamer in een woning uit 2016 zonder vereffening in de vloer?
 

Maurice91

  • #12
@Vonken_trekker nouja het valt gelukkig mee, er zijn misschien alles bij elkaar 6 tegels waar je effectief op kan staan, dus is niet het einde van de wereld, alleen heel jammer omdat we 2 maanden niet thuis hebben kunnen douchen en straks moeten we weer even daarvan af zien dan.

@XanderH de originele bewoners hebben de badkamer casco laten opleveren en hebben een of ander familielid het laten doen. Deze beste meneer was denk ik best handig (keuken heeft hij ook gedaan en die zit er heel netjes in) maar had van badkamers geen kaas gegeten. Helaas had ik het ook nog nooit gedaan en nu zitten we met de gebakken peren.
 

Maurice91

  • #13
Reden dat ik de badkamer nu alweer verbouw is omdat er een kapotte tegel was in de douche, we de badkamer heel lelijk vonden en we (de baas ;) ) een ligbad wilde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu