Siemens inductie kookplaat 2 kookzones werken soms niet

Pandit

  • #1
Hallo allemaal

We hebben een HMEI80CTC van Siemens met 5 kookzones in gebruik ter vervanging van een keramische plaat. Deze heb ik via 2 fases aangesloten en alle tiptoetsen werken. en de zones ook in eerste instantie. De 2 linker zones werken perfect , maar de rechter-zones soms wel soms niet. In het begin werken ze allemaal, maar na een verloop van tijd gaan de displays van de rechter zones knipperen alsof er geen pan op staat.

Wat heb ik geprobeerd:
  1. Alleen de rechter-zones gebruikt, om evt overbelasting uit te sluiten, zelfde probleem
  2. De twee fasen omgewisseld, geen resultaat
Wat ik niet heb geprobeerd is de plaat op 1 fase aangesloten.

Verdere informatie: in de meterkast is voor de kookplaat een 2dubbele veiligheidschakelaar voor de 2 fases neem ik aan. De kabel naar de kookplaat heeft 5 draden. Geel/Groen (aarde). blauw (afgetaped, staat geen spanning op), Bruin dat fase 1 is en zwart dat fase 2 is , een nog een zwarte dat de nul is, dit heb ik zo overgenomen toen de aansluitingen van de keramische plaat. De zwarte fasedraad was handmatig gemarkeerd.

Hopelijk weet iemand wat er aan de hand is.

HMEI80CTC-aansluiting-2.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Geen idee of dit het probleem oplost maar bij een fornuisgroep, meestal op 1 fase, zijn twee nul draden vereist, één op 3 en één op vier en het bruggetje ertussen dient verwijderd te worden.
 
Laatst bewerkt:

Pandit

  • #3
Ik heb het aangesloten conform de onderste afbeelding, bruggetje tussen 3 en 4 en verbonden met de nul. op 1 & 2 de beide fasen. Ik zal kijken in de meterkast hoe de vorige bewoners het hebben aangesloten. DIt heb ik zojuist even na gemeten en klopt. Ik zal eerdaags even proberen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Dit kan alleen als het daadwerkelijk twee verschillende fase betreft. Tussen de twee fase moet je dan 400 volt meten.
Als het een fornuisgroep op één fase betreft moet je twee nul draden aansluiten en het bruggetje verwijderen zoals ik hierboven al beschreven heb.
 

Pandit

  • #5
Tussen de "fases" meet ik niets. Dat vond ik al raar. Mijn vrouw is nu aan het koken . Ok ga later verder kijken. Bedankt zover
 

Pandit

  • #6
Ik heb maar 1 fase in huis zo te zien.

20201213_180149.jpg
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Dat vermoede ik al. Twee nul draden zijn dus vereist. Je meet 0 volt omdat er op bijde draden 230v staat, afkomstig van dezelfde fase.
Nu belast je de ene nuldraad veel te zwaar wat brand kan veroorzaken. Beter niet gebruiken zo dus...:!:
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Een kookgroep met maar 1 nul dus, inderdaad erg onveilig. Onmiddellijk:!: buiten gebruik stellen en minstens een tweede nuldraad voorzien!

Al betwijfel ik überhaupt of deze kookplaat veilig kan worden aangesloten op een kookgroep. Je weet immers niet zeker of de belasting van de nul wel gelijkmatig plaatsvindt over klem 3 en 4.
 

Klus-Piet

  • #9
Deze kookplaat kan prima op een kookgroep (met twee nuldraden) worden aangesloten. De ene fase+nul bedient de twee linker kookzones + de warmhoudplaat. De andere fase+nul is voor de twee rechter kookzones. Het vermogen wordt dan dus op een goede manier verdeeld.
Afgezien van de aansluiting denk ik niet dat dat het oorspronkelijke probleem gaat oplossen. Volgens de info werkt het eerst goed en later wordt de pan niet herkend (zelfs met alleen de rechter zones). Dit duidt op een elektronisch probleem in kookplaat. Wellicht ontstaat het probleem onder invloed van de warmte van het koken, wat zou verklaren waarom het pas na enige tijd ontstaat.
De storing zal gezocht moeten worden op de vermogensprint van de rechter kookzones of de print voor de spanningsvoorziening daarvan.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Ik zie hier twee problemen:

1. Het oorspronkelijke probleem dat er twee kookzones naar een tijdje uitvallen. Hier ben ik ook van mening dat het om een defect in de kookplaat gaat en dat dit niets met de aansluiting te doen heeft. Tenzij je verstand hebt van elektronica, hiervoor de technische service bellen.
2. Dat die plaat nu op een brandgevaarlijke manier is aangesloten, omdat je een kookgroep hebt met maar één nuldraad aangesloten.

Dringend advies dus om de tweede nuldraad aan te sluiten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Mee eens, al zou dit niet de eerste kookplaat zijn die vreemde storingen geeft door foutieve aansluiting.

Ik zou dus eerst (met spoed!) de aansluiting in orde maken. Dan kijken of het probleem er nog steeds is (verwacht ik wel) en dan de technische dienst inschakelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu