Zoldervloer in oud huis leggen

Captain Pervert

  • #1
Hallo klussers,

Ik lees al een tijdje op dit forum, maar voor deze specifieke situatie kan ik het antwoord niet zo goed vinden, dus heb ik me geregistreerd.

Even een paar foto's:

Dit is het huis (huurwoning, bouwjaar 1946).



Zo ziet de zolder er op dit moment uit:





Zoals je ziet is het een behoorlijke zolder en dus zonde om niets mee te doen. Ik wil er geen hele kamer in timmeren, maar toch wat bergruimte creëren, er er zelf (100Kg) kunnen lopen.

Na het fatsoeneren van het isolatiemateriaal kwamen wat balken in zicht. Deze zijn zijn 30x190mm en overspannen max. 3.40m. De HoH afstand is ongeveer 75cm. Volgens mij kan niet hier niet zomaar een 18mm OSB vloertje op timmeren of wel?

- Moet ik dwarsbalkjes aanbrengen? Zo ja, met wat voor tussenafstand?
- Is deze vloer überhaupt geschikt om iets mee te doen qua vloer?
- Is er een reden dat in 63 jaar tijd niemand op het idee is gekomen er een vloertje in te leggen?
- Zijn er dingen die ik over het hoofd zie?

Eruit slopen is geen optie, zit net een nieuwe plafond onder, en het is een huurwoning dus het mag ook geen duizenden euro's kosten :)


Foto's plaatsen graag via klusidee, mod.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De balken zijn veel te licht voor deze h.o.h. afstand en de overspanning om de ruimte te gebruiken voor het opbergen en belopen van een vloer.
Dezelfde afmeting balken tussen de bestaande plaatsen zou wel voldoende zijn.
 

Captain Pervert

  • #3
He? Wat bedoel je daarmee?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wanneer u nieuwe balken van dezelfde afmeting tussen de bestaande plaatst, de balken komen dan op h.o.h. 37,5 cm, dan kunt u een betrouwbare vloer maken.
 

Captain Pervert

  • #5
Dat zou betekenen dat ik de plafonds van beide kamers er onder vandaan moet slopen om die balken goed aan/op de draagmuren te bevestigen, helaas is dat geen optie...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Het enige dat ik nog kan bedenken is het inschakelen van een bouwkundige, die kan ter plaatste zien wat de eventuele mogelijkheden zijn.
 

Mark en 3 meiden

  • #7
Dwarsbalkjes tussen de bestaande balken in balkhaken tegen de muren aan waar de bestaande balkjes inleggen (eventueel ook nog aan de muur vast zetten) daartussen dan de balken bevestigen zodat de hoh van 37,5 wel behaald word
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Mogelijk kan je de bestaande balken aan de bovenkant versterken door er een balk op te lijmen. Maar ook dat moet ter plekke beoordeeld worden door een bouwkundige/constructeur.

Denk je ook aan toestemming van de eigenaar en bouwvergunning van de gemeente?

grtz
Henk
 

Captain Pervert

  • #9
Hmmm, de voorstellen van Jan zijn goed, maar niet goed uitvoerbaar en eerlijk gezegd een beetje overkill. De zolder wordt niet bewoond, hooguit door 1 persoon voorzichtig belopen en er komen geen zware dingen te staan (het trapgat is maar 60x80, om je een idee te geven).

Jan, zijn de door jouw aangegeven maten niet gebaseerd op normaal woongebruik (dus dat het bij wijze van spreken een waterbed kan dragen waar vier mensen een orgie op houden) qua gewicht? Dat is dus niet nodig, want het wordt een simpele bergzolder. Orgies doe ik in de woonkamer.

Als ik op 30x190mm balken, overspanning max 3,20 (nog eens goed gemeten), HoH 75cm, 18mm OSB platen leg, krak ik er dan door?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Nou gelijk er door zakken zal waarschijnlijk niet gebeuren maar er wel grote kans dat de balken zover doorzakken dat het plafond beschadigd wordt en overal haarscheuren te zien zullen zijn.
Ik denk dat het hout niet van de beste kwaliteit zal zijn omdat er geen rekening is gehouden met het belopen van de balken.
Bovendien legt u er met 18 mm underlayment ook nog een behoorlijk gewicht bij op, dunner dan 18 mm underlayment kan sowieso niet.
Ook de spullen op de bergzolder zal op de duur een groot gewicht worden, er wordt in de praktijk steeds meer op gepakt en dan kan het gewicht van een persoon in combinatie met de rest net voldoende zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu