Aanpassing zoldervloerconstructie

Marc1995

  • #1
Goedemiddag,

Beetje een uitgebreide vraag, maar misschien vindt iemand het leuk hier een beetje bij mee te denken.

Voor het schuine deel van het dak (zie foto) ga ik een soort van voorzetwand plaatsen. Dit wordt een bekisting van 22 cm diep, dat wordt opgevuld met glaswol (+folie uiteraard). Deze plaats ik voor de sporen (zie ook schematische weergave in bijlagen). Ook tussen de zolderdraagbalken wil ik 20 cm glaswol plaatsen. Het wordt in wezen een binnenschil van 20-22 cm glaswol. Nu sta ik me twee dingen af te vragen...

1. De houten draagbalk (gemarkeerd met een rood kruis) zit vastgezet aan het begin en het eind van de zoldervloer (de laatste 'planken' van de zoldervloer zijn ~15x15 cm balken). De rood gemarkeerde houten draagbalken zijn volgens mij om de doorbuiging in de planken op zolder te verminderen. Ik denk niet dat ze anders nog een functie hebben in de constructie, maar daar kan ik het misschien mis in hebben. Vandaar ook een beetje deze vraag. Elke andere balk zit vast op spanten en de andere zit weer vast door middel van beugels of met grote spijkers zoals in de foto te zien. De voorzetwanden plaats ik tussen de spanten. De balken die tussen de spanten door lopen zitten eigenlijk een beetje in de weg van de voorzetwand. Uiteraard kan ik hier gewoon omheen timmeren, maar misschien is het makkelijker deze weg te halen en te verwisselen met 27x195 planken (o.i.d.) welke goed aansluiten op de voorzetwand voor het schuine dak. Dit maakt het ook makkelijker om alles goed op elkaar te laten aansluiten, zonder weer kieren en hoogteverschillen op te vullen.

Zoals in de tweede foto te zien is, dacht ik eraan om bovenop de zolderplanken (~2 cm planken) een regelwerk van cls'en te plaatsen en deze op te vullen met houtvezelplaten om de doorbuiging van de planken op te vangen en de isolatiewaarde van de zoldervloer van 5 naar 6 te verhogen. Daar bovenop chipboard, OSB, underlayment of iets anders. Zolang het maar vochtafvoerend is.

Dus samengevat: zouden jullie in mijn geval de balken met een rood kruis weghalen en substitueren met bijv. mijn constructie of zouden jullie deze laten staan en hier omheen timmeren. Of misschien iets anders, dat kan ook.

2. Bij 20-22 cm glaswol, is akoestische isolatie dan nog iets om me druk om te maken, of is dat bij deze dikte ruim voldoende?

Hoor graag wat jullie vinden!

Mvg

20210902_151517.jpg 20210619_100822x.jpg verstelbare-opzetstukken.gif
 

Marc1995

  • #2
Bij nader inzien laat ik deze balken toch zitten. Teveel gedoe met loshalen en verlies op efficiëntie isolatie kan eenvoudig opgevangen worden door extra vloerisolatie op zoldervloer.

Vraag 2 nog wel van kracht :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu