Zoldervloer

Paulus de B

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb kortgeleden een dakopbouw geplaatst waardoor de vliering in mijn huis (bj. 1915) een bewoonbare verdieping/kamer is geworden. Ik ben op het moment bezig met de vloer. Situatieschets:

Draagbalken van 58 x 155 mm, overspanning +/- 225 cm, HOH tussen de 50 en 60 cm. De rekentool op dit forum geeft aan dat dit toereikend is. Haaks hierop liggen vloerdelen van 110 x 20 mm. Ik ervaar tijdens het lopen e.d. geen vering in de vloer. Verder heb ik inmiddels het door de dakopbouw gewonnen vloeroppervlakte met nieuwe vloerdelen dicht gelegd. Dit sluit heel behoorlijk aan op de bestaande vloerdelen.

Ik ben nu van plan om over de oude & nieuwe vloerdelen 12 mm underlayment te plaatsen. De gedachte hierachter is dat dit de vloer wat zal verstevigen, ivm toegevoegde massa de geluidsisolatie zal verbeteren en de overgang tussen de oude en nieuwe vloerdelen helpt te egaliseren.

Ik vroeg mij af wat jullie van dit plan denken? Gaat dit helpen voor de versteviging en de geluidsisolatie? Moet ik mij i.v.m. het toegevoegde gewicht van het underlayment zorgen maken om de draagkracht van de balken? Zijn er andere bezwaren die ik over het hoofd zie?

Ik hoor graag wat jullie denken. Dank voor de moeite!
 

Franc1234

  • #2
Zoals ik het lees is dit enkel om de stuiknaad van het oude en het nieuwe deel weg te werken?

Hoe gaat de ruimte gebruikt worden? Je geeft aan dat het een vliering was, en nu een leefruimte wordt? Dan heb je ook te maken met een bepaalde mate van veranderlijke belasting op de vloer. Dat zou je eens uit moeten zoeken.

Die vloer blijft natuurlijk wel een klankkast. Dat kan je verhelpen door tussen de balken isolatie aan te brengen, of een fermacell vloer aan de bovenzijde. Dat kan zowel met als zonder isolatie. Die wordt zwevend aangebracht. Dat geeft ook demping.
 

Paulus de B

  • #3
Hallo Francois,

De ruimte wordt een slaapkamer. Bedoel je de invloed van veranderlijk belasting op de draagbalken of op de vloer zelf? De rekentool geeft aan dat de HOH en afmetingen voldoende zouden moeten zijn voor een vloer. Bij het plaatsen van de opbouw is een constructeur ingeschakeld, waarvan ik ook geen opmerkingen heb gekregen op dit vlak. Begrijp ik jouw opmerking dan goed?

Ik ben vooral benieuwd of 12 mm underlayment bovenop de vloerdoelen een toevoeging zal zijn, om de in mijn eerste post beschreven redenen.

Dank voor je antwoord!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu