Zolderdak zo goed mogelijk stofdicht maken

Eborn

  • #1
Goedemiddag,

Onze zolder (eigenlijk een vliering) wordt gebruikt voor opslag. De opbouw van buiten naar binnen is als volgt: dakpannen, daklatten en dakbeschot. Aan de binnenkant zitten er dus kieren waardoor je kleine streepjes buitenlucht ziet. Er is buiten geen folie gebruikt.

Toen we het huis kochten was het zolderdak voorzien van 5cm dikke piepschuim platen. Deze heb ik toen moeten verwijderen vanwege de behandeling voor houtworm. Maar deze hielden wel het grootste deel van het stof tegen (ik twijfel of het ook echt veel hielp bij de isolatie).

Wat is een goedkope (maar veilige) methode om het dak toch grotendeels stofdicht te krijgen? Zonder dat dit een risico vormt voor het dak zelf. Is zo'n methode er überhaubt? Houten platen aan de binnenkant vastmaken lijkt me simpel, maar dan zorg je ook dat er mogelijk vocht tussen het dak en die platen komt, toch? En het lijkt me niet heel erg brandveilig. Folie aanbrengen lijkt me ook al snel vochtproblemen te geven, ook omdat het dak dus vanaf buiten niet vochtdicht is.

Isolatie maakt me hierin niet zoveel uit. Op ons verbruik ga ik de kosten van isolatie niet meer terugverdienen, ook omdat ik niet verwacht nog 5 tot 10 jaar in dit huis te blijven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Houten platen zo dun mogelijk. Heel veilig wordt het als de plaat die je aanbrengt dampdichter is als het hout wat er nu zit. OSB3 is behoorlijk dampdicht, zal ook een stuk duurder zijn. Zou je er blijven wonen en toch gaan isoleren moet je de OSB verwijderen.
Dik plastic kan ook. Transparant wordt wel smerig.
 

Eborn

  • #3
Bedankt voor je reactie! Waarschijnijk ga ik dan voor nu voor dun triplex. Mocht er dan toch iets overheen moeten qua isolatie, dan hoeft dat er in ieder geval niet meer af.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu