Zolderdak en klimmuur

Kaihong

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben een fanatieke klimmer en ik wil op mijn zolder een klimmuur maken. Het dak is volgens mij een klapdak (zie foto). Ik wil een oppervlakte van 2,4m breed en 3,6m inrichten als klimmuur (meer voor als training). Mijn idee was om multiplex (18mm) platen (1.2m x 2.4m) aan het dak vast te maken (om zo de belasting van mijn gewicht (70 kg) te verdelen). Echter lees ik op het internet dat je een klapdak beter niet kan belasten. Is mijn idee mogelijk of kan ik beter van het dak afblijven?



Alvast bedankt voor jullie reacties.
 

Tiho

  • #2
Dat belasten gaat over extra opbergruimte maken of vloeren en die ophangen aan het dak. Jouw 70 kg hoef je je niet druk om te maken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Nou ik zou me er wel druk om maken.
Het dak is een soort sandwich systeem van dunne plaatjes hout, met tempex er tussen in.
Aan de binnenkant zit dan een plaat dus board, van een mm of 5.
Daar kun je dus niets van gewicht aan op hangen.

Maar het wordt toch een klim muur, dus waarom geen punten aan de muur maken met een paar keilbouten.
 

Kaihong

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Peter wat bedoel je precies met wat keilbouten aan de muur? Ik wilde zelf misschien dit oplossen door een balk te plaatsen van muur tot muur en daarop de platen vast te maken. Alleen wilde ik niet heel het dak ombouwen naar een klimmuur en dan zie je balken aan de zijkanten. Maar op dit moment zie ik in ieder geval geen ander oplossing.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Als ik het goed begrijp wordt dus niet zozeer een klimmuur, maar eerder een boulderwand. Tegen de schuine kap.

Zoals gezegd heeft deze niet genoeg draagkracht. Je handgrepen zul je stevig vast moeten schroeven. Kun je nagaan waar in de kap de sporen zitten? Die zou je als basis kunnen gebruiken om stevig (vuren) constructie multiplex tegenaan te schroeven.

En ga je de grepen vaak verplaatsen? In dat geval zou je aan de achterzijde van het multiplex een patroon van inslagmoeren kunnen plaatsen. Dan zijn de grepen makkelijk naar een nieuwe positie te verplaatsen.
 

Tiho

  • #6
Zoals ik het lees, komt de plaat midden in de ruimte van vloer naar nok. Sowieso moet de plaat dus onder vast.

De belasting zal dus eerder op de vloer zijn en in de nok zorgt de bevestiging meer dat de plaat op zijn plek blijft.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Hoe breed is van muur tot muur?

Ik denk dat een paar extra balken wel aan te raden is. Misschien alleen een nokbalk en vanaf daar een paar 2x3tjes naar de vloer. Dan heb je een stevig geheel voor de houten platen.
 

Kaihong

  • #8
Het wordt inderdaad een bouldermuur maar aangezien boulderen nog niet bij iedereen bekend is noem ik het voor gemakshalve een klimmuur. Ik wil namelijk een moonboard bouwen (http://www.moonclimbing.com/blog/wp-content/uploads/2012/02/MoonBoard.pdf).

De aannemer heeft het dak afgewerkt met witte platen. Ik zie precies waar hij nietjes heeft ingeslagen. Ik denk dat hier dus ook de sporen lopen.

De moonboard "rust" inderdaad ook op de grond maar loopt niet door tot aan de nok. Onderstaande is een uitwerking van een idee van mij. Hier ben ik vanuit gegaan dat het dak wel wat gewicht kan dragen. Als dit idee niet veilig is zal ik een balk van muur tot muur plaatsen. Dit is ongeveer 4 meter. Ik zal dan de bovenkant van de moonboard hieraan bevestigen.



Foto's plaatsen a.u.b. via klusidee, mod.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Zelfs de door mij genoemde inslagmoeren (T-nuts) worden genoemd :D
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Achteraf is het makkelijk maar een link had veel duidelijk gemaakt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Als je de wand wel tot de nok door laat lopen wordt het een stuk steviger. Dan komt er weinig kracht op het dakvlak, en wordt het mooi verdeeld over de hele kap. Ik denk dat er dan geen balk van muur tot muur nodig is.

Een frame van 2x3tjes dus van vloer tot nok. Die kunnen aan de dakplaat geschroefd worden. Als de nok hoog is, kan je evt. de klimplaat lager houden, als het frame maar doorloopt.

Het knieschot laat je zitten?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Als je dat klimrek met 1 persoon gebruikt moet jouw dak dat gewoon kunnen hebben.
ook een klapdak moet geschikt zijn om te betreden voor onderhoud.

uiteraard moet je voor de bevestiging een geschikt punt uitzoeken allen de buitenplaat is te dun om goed vast te komen.
 

Kaihong

  • #13
Bedankt voor jullie reacties.

@IJkenhout
Ik snap niet precies wat je bedoeld met 2x3tjes? De platen gaan inderdaad niet tot aan de nok. Dit omdat mijn dak 45 graden en en de wand 50 graden wordt. Het knieschot laat ik zitten. Er staat namelijk dat de constructie niet verwijderd mag worden (dus dat doe ik dan ook niet).

@broertje125
Het is inderdaad de bedoeling dat er maar 1 persoon aan de wand hangt. Aangezien de platen ook wat wegen en de balken ben ik niet zeker dat het dak het houdt. Ik zie precies waar de sporen zitten (de buitenplaten zijn ook daaraan bevestigd), dus ik was ook van plan om mijn balken daaraan te bevestigen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
2x3tjes zijn balken van ±44x70.
 

Kaihong

  • #15
Ik heb even een tekening gemaakt van de frame van 2x3. Ik snap wat je bedoeld met het doortrekken van de frame tot aan de nok. Echter is de nok ook beplaat. Ik zie dus niet precies waar de nok is. Ik heb even een foto erbij toegevoegd. Zou dit voldoende zijn?

En is het mogelijk om de frame niet helemaal door te laten lopen tot aan de nok? Zal dit veel schelen in gewichtsverdeling?


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Het voordeel van een balk in de nok is dat er ook een deel kracht op het andere dakvlak terecht komt. Hieronder een schets van wat ik bedoel.

Zo'n systeemkap / dakplaten hebben maar een dunne laag spaanplaat. Daar valt niet erg goed in te schroeven. Daarom dacht ik dat verdelen wel een goed idee zou zijn. De kracht die erop komt is niet bijzonder groot, vergelijkbaar met onderhoud aan de buitenkant. Al wil je bij boulderen ook wel eens een stukje springen. De bevestiging is in ieder geval een aandachtspunt.

 

Kaihong

  • #17
Bedankt voor je reactie en moeite. Ik snap wat je bedoeld. Maar de frame zal op de sporen bevestigd worden, zal deze dan nog niet sterk genoeg zijn? Het springen bij het boulderen zal wel meevallen (ik ben daar namelijk geen fan van), maar je hebt wel een punt.


Hieronder ff een afbeelding van mijn dak. Ik zou dus de frame (getekend in het rood) zo moeten monteren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Ohja, je zag aan de nietjes waar de sporen zitten. Dan wordt het zeker stevig genoeg :prima:
 

Kaihong

  • #19
De constructie en het resultaat:

Hierboven de latten op de sporen vast geschroefd.


Tussen de balken metalen platen ertussen geschroefd om de belasting te verdelen over de gehele spoor. (Er zitten meer metalen platen in, elke 40 cm)


 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #20
Netjes gedaan! complimenten!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu