Zolderdak met piepschuim en spaanplaat opnieuw isloren

ScherpGetand

  • #1
Beste mede-klussers,

Graag wil ik de zolder opnieuw isoleren om de volgende redenen;
  • Slechte demping van geluiden van buitenaf
  • In de winter is de zolder erg koud
Uit nieuwsgierigheid heb ik een deel van de huidige afwerking van de zolder open gemaakt om te kijken wat er achter het spaanplaat zit.

De huidige isolatie bestaat enkel uit piepschuim en in plaats hiervan wil ik beter isolatiemateriaal plaatsen.

Het spaanplaat is achter de balken van de zolder en de kozijnen van het dakraam gemonteerd, vanuit de nok tot aan de vloer aan toe.

Wat is de beste manier om dit klusidee aan te pakken?

Bedankt.

zolder01.jpg zolder02.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik kan het niet goed zien, maar volgens mij zijn dit sandwichpanelen met constructieve functie. Die kun je niet weghalen, dan stort het dak in....
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Hoe dik is de isolatie?
Bij 10 cm en koude klachten zijn eerder de aansluitingen een probleem.
Huidig paneel kan niet weg, over naisoleren zijn voldoende topics te vinden op het forum.
 

S3Sen

  • #4
Ik heb in de kerstvakantie exact hetzelfde gedaan bij mijn eigen dak.

Wat kou betreft zal het waarschijnlijk zeker helpen als je meer isolatie toepast.
Wat geluid betreft, vooral glaswol o.i.d. is goed in geluiddempingen verminderen. Als je de tempex zou vervangen door bijvoorbeeld PIR doet dat weinig voor het geluid.

Het makkelijkste is om alleen de binnenste spaanplaat (de witte) weg te halen en hier je nieuwe isolatie tegenaan plakken. Als je ter plaatse van de plaatnaden en uiteinden van de dakplaat wat balkhout van gording tot nok/muurplaat toevoegt ter dikte van de nieuwe isolatie dan krijg je weer een stevig dak. Het is wel belangrijk om de binnenste plaat weg te halen, dit is namelijk je dampscherm nu. Als je hiervoor een nieuwe laag isolatie plaatst dan sluit je damp op en dat geeft problemen.

Wat ikzelf heb gedaan (en dit is aanzienlijk meer werk) is de tempex tussen de platen uit slopen. Ik heb dit voorzichtig gedaan met een plamuurmes, de buitenste plaat is namelijk best fragiel. Je komt hoogstwaarschijnlijk een tengel tegen in het midden van de dakplaat. Ter plaatse van de tegel heb ik de nagels afgeknipt (de tengel is ook gelijmd, de nagels zijn weinig constructief) en hier een nieuwe balk van gording tot nok/muurplaat geplaatst om de kracht van de tengel op te vangen. De balken van de dakplaten zelf heb ik laten zitten. Tussen de balken heb ik vervolgens PIR platen geplaatst met aluminium cachering, de plaatnaden afgetaped, en ten slotte gipsplaten gemonteerd.

Wat een vorige poster zegt klopt. De platen zijn constructief en de samenwerking van de twee platen met de lijm en de tempex vormt een enigszins stevige plaat. Echter, al het gewicht van de pannen komt via de panlatten en uiteindelijk dus tengels terecht bij je nok/gording/muurplaat. Als je dus zorgt dat er bij elke tengel een nieuwe balk zit dan maak je een steviger dak dan dat het was. Mijn sandwichplaten hingen op sommige plekken wel 3cm door, en nu is het dak weer mooi recht door het aangebracht balkhout.

Ik heb een foto toegevoegd van mijn dakvlak tijdens het slopen en isoleren.

WhatsApp Image 2023-01-04 at 12.54.36.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu