Zolderdak isoleren, wel of geen onderdak

DeHaan

  • #1
Hallo,

Op het internet is veel te vinden over hoe je zolderdak te isoleren, alleen is de de definitie van een onderdak mij niet geheel duidelijk.
Bij mij kijk je niet direct tegen de pannen aan maar zijn er vellingdelen zichtbaar aan de binnenkant. Is het 'veilig' om hier direct een laag steenwol tegen aan te plaatsen?
Of moet deze laag eerst afgewerkt worden.

Groet,
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat zit er tussen de pannen en het onderdak (de veilingdelen)?
Als er niks of een damp open folie zit, dan kan je je gang gaan.
 

DeHaan

  • #3
Tussen de pannen en de veilingdelen zit niets.
De houtendelen tellen dus als voldoende onderdak?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een onderdak is een folie welke direct onder de pannen wordt geplaatst. Het doel is water van kapotte pannen, of veel erger stuifsneeuw wat achter de pannen is gekomen toch in de dakgoot te krijgen.
Dat is een van de bezwaren om niet te isoleren aan de warmekant van het dak. Ontstaat er lekkage zal je daar nauwelijks achterkomen. Omdat er materialen zijn aangebracht die dat verhinderen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Onderdak wordt niet vaak gebruikt, ik kan me voorstellen dat dit verwarrend werkt. Er is dus onderscheid tussen de folie en het dakbeschot. Beide worden wel onderdak genoemd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Kijk je tegen hout aan lijkt mij dat dakvloer of dakbeschot de juitste woorden te zijn. Voor een pannendak wordt dakbeschot gebruikt en voor een platdak is het de dakvloer.
Zal me niet verbazen als het woord onderdak uit het Duits is gekomen. Folie maken is heb ik het idee een Duitse ontwikkeling.
 

DeHaan

  • #7
De definitie is mij nu duidelijk, dank.
Alleen de vraag wel of geen folie nodig aan de buitenkant nog niet. Jackd zegt dat het kan, Wgb zegt niet doen zonder folie als ik hem goed begrijp. Milieu Centraal zegt " Ligt er geen folie? En bestaat je dak alleen uit pannen en een houten dakbeschot?".

Isoloren met bijvoorbeeld Rockwool RockRoof Sidefix met een spijkerflens kan gewoon?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
wgb schrijft " Dat is een van de bezwaren om niet te isoleren aan de warmekant van het dak. Ontstaat er lekkage zal je daar nauwelijks achterkomen. Omdat er materialen zijn aangebracht die dat verhinderen."
Lees dak als dakbeschot. Kan je leven met dit nadeel lekker isoleren.
 

DeHaan

  • #9
Helder. Dank voor de informatie!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu