Zolder verbouwen

Didier

  • #1
Eindelijk is het zover. We gaan de zolder in ons Franse huis verbouwen. Het dak gaat er af (aannemer) Hij plaatst op de verticale balken eerst een dikke folielaag, daaroverheen de nieuwe panlatten en dan de pannen. Zelf ga ik de binnenkant doen.

Ik ga aan de binnenkant tussen de verticale balken en tegen het folie een isolatielaag aanbrengen. Daarna laten om het verschil in diktes van de balken te egaliseren en dan afwerken met een plaat multiplex (3,6 mm).

Mijn vraag:
Is dit de goede manier van binnenkant afwerken. Moet er misschien nog een laag tussen folie en het isolatie materiaal of mag dit er tegen aan liggen.

groet en dank
Henk
 

Fiesiekus

  • #2
Wat voor folie? Dampdoorlatend? Met welk doel?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Aan de koude, buitenkant van de constructie zou een damp-open folie moeten zitten, aan de warme binnenkant een damp-dichte.
 

Didier

  • #4
Het is een woning op het platteland in Frankrijk. Omdat daar erg veel muizen, spinnen etc zit heeft de aannemer, die veel ervaring heeft in dergelijke renovaties, aangegeven dat het goed is om een folielaag aan te brengen. Deze houdt ongedierte echt weg. Omdat het erg hard kan waaien voorkomt dit ook dat er als er tijdens dikke wind regen en sneeuw onder de pannen komt dit in het huis terecht komt. via de folie loopt dit naar beneden. Het betreft een speciale dikke folielaag.
Daaronder komt mijn isolatie en daaronder de multiplex.

Groet

Henk
 

Fiesiekus

  • #5
Ah, een warm dak opbouw. Als dat zo gedaan wordt, lijkt me dat geen probleem.
 

Didier

  • #6
Heet een dergelijke constructie een Warm Dak ? Nooit van gehoord. Moeten die multiplexplaten platen nog aan de buitenzijde ook nog voorzien zijn van een grondverflaag ?? Dat kom ik regelmatig tegen in bouwadvertenties
Henk
 

Fiesiekus

  • #7
Het dakbeschot zit aan de warme kant van de isolatie; vandaar die term. Zit zo te denken dat, om te voorkome dat je condens krijgt in je isolatie, je nog een folie tussen multiplex en isolatie aan moet brengen. Wat denken anderen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
De aannemer gaat helemaal geen dakbeschot of isolatie aanbrengen.
zoals ik uit de beschrijving opmaak zou je van binnenuit tegen de pannen kijken als er geen folie werdt gebruikt.

Zijn de fransen onbekend met geïsoleerde dakplaten ?
dan hoeft je aan de binnenzijde alleen nog maar te schilderen
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Als ik het goed begrijp wordt de constructie van buiten naar binnen; Pannen, panlatten, dikke folie, isolatie tussen de balken, multiplex. Als die folie dampdicht is en je gaat de boel opsluiten, kun je volgens mij problemen verwachten met condensatievocht op de koude binnenkant van de folie en in je isolatie/dakconstructie. Ze verder mijn vorige bijdrage.
 

Fiesiekus

  • #10
@Boertje:
Didier schreef:
Daaronder komt mijn isolatie en daaronder de multiplex.
Het beste is een dampopen folie aan de dakpanzijde.

Overigens zijn bouwmethode's en opbouw in het buitenland vaak heel anders dan hier in Holland.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Klopt. Het klimaat is natuurlijk ook best anders. Ik heb in Frankrijk een aantal daken goed bekeken en je kijkt meestal zo tegen de pannen aan. Geen dak beschot, folie of wat dan ook. Toch zou ik niet blind varen op het advies van die aannemer en eventueel een andere Franse dakdekker deze materie voorleggen.
 

Fiesiekus

  • #12
Klopt. Vraag me af of je wel moet gaan isoleren. Als de dakopbouw algemeen wordt uitgevoerd zoals door die aannemer, kan je beter niet gaan klooien met extra isolatie. Koud gebied?
 

Millew

  • #13
Fiesiekus schreef:
Overigens zijn bouwmethode's en opbouw in het buitenland vaak heel anders dan hier in Holland.
Ja, maar de natuur trekt zich niets aan van grenzen. Een bouwfysisch probleem hier is ook een bouwfysisch probleem daar.

Een Fiesiekus moet dat toch weten. :D
 

Fiesiekus

  • #14
Jawel, maar problemen kan je op verschillende manieren oplossen. In Frankrijk werkt men blijkbaar van buiten naar binnen, hier in Nederland van binnen naar buiten. Bovndien kan het klimaat toch heel anders ijn.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #15
Klopt; denk maar aan een vries-veem. Daarbij zit de dampdichte folie aan de (warme) buitenzijde.

w
 

Didier

  • #16
Ik kijk nu tegen de onderkant van de pannen aan. Gevolg, bij zeer koud weer en sneeuw (soms -20 graden) gecombineerd met harde wind rammelen de pannen iets en komt er altijd vochtigheid naar binnen. ook veel stop en beestjes komen naar binnen. Vandaar dat vaak voor deze constructie wordt gekozen. De opmerking over de folie tussen isolatie en multiplex vind ik erg interessant. Wat voor folie ozu dit moeten zijn en is dit echt "gezond". er moet trouwens wel geïsoleerd worden. De winters zijn te koud en de zomers te heet om tegen de pannen aan te willen kijken.

De volgorde is dus:
pannen / panlatten / folie / balken / isolatie materiaal (tussen verticale balken) / multiplex

PS: het valt op het platteland in Fr niet mee een goede aannemer te vinden. Veel Nederlandse klusjesmannen die zich uitgeven voor aannemer (de goede nagelaten). Deze aannamer heeft in het verleden bij ons zeer correct werk afgeleverd en kent de lokale gebruiken etc als geen ander. Heb ook nalv verhalen van anderen veel ervaring in hem.

Het feit dat ik geen gebruik maak van de isolatie panelen is een financiële. Bij het gebruik van panelen wordt al het werk odor de aannemer gedaan en kan ik zelf weinig doen. Nu doet de aannemer het pannendeel en ik pak daarna in de tijd die ik beschikbaar heb rustig aan de isolatie en de afwerking binnen.

Dank

Henk
 

Fiesiekus

  • #17
Wat is het advies van de aannemer over het isolatieplan?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #18
Even voor het goede begrip: Dat je wilt isoleren en een folie aan de buitenzijde wilt aanbrengen is begrijpelijk en op zich ook geen probleem. Alleen hoort de folie aan de buitenzijde waterdicht en dampopen te zijn. Hiervoor zijn speciale folies op de markt. De binnenkant werk je dan vervolgens af met isolatie en vervolgens een waterdichte, dampdichte folie. Zodoende wordt het vocht aan de warme binnenzijde van de constructie gekeerd en heb je geen kans op condensatie.
Ga je nu aan de buitenzijde een waterdichte, dampdichte folie aanbrengen (zoals PE), kan het vocht van binnen uit, in de winter, op de koude folie gaan condenseren en je isolatie en balklaag aantasten.
Informeer dus eens goed welke folie de aannemer wil toepassen en welke afwerking gebruikelijk is. Onderschat deze materie niet, want het kan op de lange termijn je dak kosten.
 

Didier

  • #19
Dank voor jullie berichten. Ik ga nog een keer met de aannemer om de tafel om precies helder te krijgen welk soort folie er gebruikt wordt. De informatie is bijzonder nuttig

Henk
 

Didier

  • #20
Nog een kleine vraag over de volgorde:

De volgorde wordt dan:
pannen / latten / waterdicht en dampopen folie / balken / isolatie / waterdichte en dampdichte folie / multiplex

Moet er tussen mijn folie (de waterdichte en dampdichte) en de multiplex ook nog latten worden aangebracht zodat ze niet tegen elkaar aan zitten ???


henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu