Tussenwand zolder mer vloerverwarming en scharnierdak

Check

  • #1
Hallo allemaal,

Op zolder wil ik een scheidingswand aanbrengen over de volledige lengte. In de vloer is vloerverwarming verwerkt, boren is dus een no go. Het dak betreft een scharnierkap. De wand moet precies op de plaats komen waar een latje van ca. 10cm breed bij 1cm dik over de dakplaten ligt. Nu was mijn idee om hier een houten of metal stud constructie te maken, waarbij ik het frame aan de dekvloer en het latje van het scharnierdak verlijm met high tack.

1) Is het enkel verlijmen van het frame voldoende?
2) Kan/mag het frame aan het scharnierdak worden bevestigd, meer specifiek aan het latje? Is dat stevig genoeg? Het betreffende latje lijkt enkel gespijkerd te zijn.
3) Kies ik beter voor hout of metal stud? Ik neig naar het laatste i.v.m. werking van hout.

Bedankt voor het meedenken.

Groet
 

Check

  • #2
De wand zou dus op/tegen het volgende overzetlatje worden bevestigd (zie foto's).

20240123_100038.jpg 20240123_100029.jpg 20240123_100026.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Dat latje is enkel om de naad tussen de dakplaten af te dekken. Verwacht niet dat dit grote krachten kan opvangen. Maar een wand hoeft normaal alleen zijdelings gesteund te worden, als je een paar schroeven in die latjes draait die ook in de dakplaat uitkomen lijkt me dit stevig genoeg.
 

Check

  • #4
Oke, zoiets dacht ik al. Kunnen die dakplaten dat wel dragen dan? En is een scharnierdak is sterk genoeg de muur daar tegenaan te bevestigen?

Kan het scharnierdak en de muur meer zijdelingse kracht aan als ik de muur bevestig aan de dakbalken achter de platen? Of is zo'n dakconstructie daar niet voor bedoeld/op berekend?
 

Check

  • #5
Hoe weet ik overigens of er een balk achter die lat zit? Iemand enig idee?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Het verschilt per dakplaat waar de sporen zitten. In het algemeen zitten er meestal wel sporen aan de zijkanten van de plaat, dus waar die afdeklat zit. De daksporen zijn vaak verrassend smal (reken op 32mm).

Maar de wand geeft nauwelijks krachten op het dak. Er is geen sprake van 'dragen'. Het is alleen een zijdelingse steun voor die momenten waarop de wand een zijdelingse kracht te verduren krijgt. En dat kan de dakplaat prima hebben. Ook daarom is het handig de houtskeletbouwwand 'prefab' op de vloer te maken en overeind te zetten (evt. in delen).
 

Check

  • #7
Ah, dat is goed om te weten.

Begrijp ik uit jouw reactie goed dat ik beter voor houtskeletbouw kan gaan i.p.v. metalstud? Ik was nl. bang dat hout meer zou werken.

Ik vroeg me overigens wel af hoe ik de metal stud constructie stevig genoeg zou krijgen over de volledige hoogte.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Metalstud haalt zijn stevigheid uit de beplating die er tegen zit vastgeschroefd.
Voordeel van metalstud is dat het recht is, hout wil wel eens krom zijn.
 

Check

  • #9
Oke. Ga ik toch daarvoor. Metalstud met gipsplaten en alles vastgemaakt met high tack kit. Dank allen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik vind hout veel fijner. Uiteraard een beetje opletten dat de meest rechte balken in het zicht zitten. Met metal stut kan je evengoed een kromme wand maken. De milieubelasting van metaal is groot.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu