Zelf kozijnstijlen maken voor dubbele deuren in een schuurtje?

Charliefox

  • #1
Zie de foto. Dit masjien moet het hok in, maar gaat nu niet passen uiteraard, deur (-tje) aan de lange kant (280cm). Dus wil ik 2 deuren in de korte kant maken (190). Deuren heb ik op de sloop gehaald en zijn 63x210. Waarschijnlijk zal ik daar nog 15cm vanaf moeten halen. Te zien aan het hok zelf (ik moet het nog steeds afmaken, verven/beitsen enz.) weet ik het min of meer wel, maar eigenlijk ook weer niet. Heb simpelweg te weinig ervaring hiermee.

De standaard kozijnen in de bouwmarkt zijn allemaal zo breed en bedoeld voor stenen muren. Mijn schuurhok bestaat uit 28mm dik hout, gewoon zacht hout. Daar ga ik het dubbele deur kozijn dus ook van maken. Bovendien zal ik alle stijlen op maat moeten maken, want in de bouwmarkt zie ik alleen voor enkele deuren. Maar goed, het onderwerp:

Zo'n kozijnstijl, is dat niet gewoon te maken van een bepaalde kop afmeting balkhout, wat dan in de nog te zagen rechthoekige opening bevestigd wordt? Dus rondom, 4 balken met lijm en schroeven. En dan voor de stompe deuren een stootrand aan de binnenkant lijmen/schroeven. En dan aan buitenzijde van de 4 balken afwerklatten? Zie bijgevoegde schets.

Omdat het hok nogal werkt door het hout, hier en daar wat kieren die ik niet meer dicht krijg, wil ik aan de binnenzijde rondom, 18mm platen lijmen/schroeven. Daarmee wordt de dikte dan 46mm. Ik zit nu al met een aantal vragen:

1. Wat zou u adviseren voor deze beplating? OSB of underlayment? En voor de vloer? Die ligt nu nog op de hardhouten 4 onderbalken met hier en daar een paar tegels. De tegels wil ik vervangen voor een paar metalen gipswandprofielen.

2. De combinatie lijmen/schroeven, dacht ik zelf aan constructielijm/bruislijm. Dat smeer ik tegenwoordig (bijna) overal op. Of gewoon dat witte goedje gebruiken, houtlijm?

3. Hoe zet ik de 4 kozijnstijlen aan elkaar? Ik zou het verstek kunnen zagen? Maar dan? Metalen hoekstukken op de 4 hoeken aan beide zijdes? Van die L-vormige platte hoekstukken? Of ook beter bruislijm en schroeven erin? Of zelfs gewoon recht afzagen en dan de boven- en onderstijl onder en op de verticale stijlen bevestigen?

4. Of beter eerst het kozijn als geheel maken, stevig en gedroogd. En dan het rechthoekige gat zagen aan de hand van de afmetingen van het kozijn? En dan bevestigen in de opening?

5. De houten schuurdelen liggen allemaal los gestapeld. Als ik ga zagen met de cirkelzaag, weet ik niet of alles vast blijft zitten. Wellicht eerst een lat erop schroeven voor het zagen. Ook als geleiding, vermoed ik?

Al met al, ben ermee bezig, maar nu dan voornamelijk nog in het hoofd. Ik kan zeker wel wat nuttige tips gebruiken. Veel zal ik opzoeken hier en op internet. Bijvoorbeeld het afhangen van die 2 deurtjes. En het beveiligen ervan.

Oh ja, bestaand kozijn in de lange kant is ong 68x62 mm. Die deur gaat eruit en de planken van de kopse kant borduur ik vast in de lange kant op de osb/underlayment platen. Kozijn van de huidige enkele deur gaat er ook uit.

Dank alvast voor het meedenken. En sorry, topic is wat lang geworden.

IMG_20210112_151149.jpg Zelftemaken kozijn_selected.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je kan van 2 standaard deurkozijn sets één groot kozijn maken:
Een van de zijkanten als bovenbalk gebruiken.
Omdat het in jouw geval niet super netjes hoeft (neem ik aan) gaat jouw manier ook werken.

Maar even iets anders:
Waarom niet van het hout dat er nu zit de deuren maken:
Eeerst aan de binnenkant verstevigen,
scharnieren erop,
dan pas de zaag erin,
klaar.
(het is natuurlijk ook weer niet zo eenvoudig, maar het gaat om het idee)

Van een afstand lijkt het dan net of er helemaal geen deuren inzetten, de planken lopen gewoon door.
Eventueel een balk aan de binnenkant om diefstal wat lastiger te maken.
 

Charliefox

  • #3
Dank voor de reactie. Ik voeg een andere foto van het schuurtje / hok bij. Waarop de korte kant beter te zien is. Er zit daar een raam, dus dubbele deuren uitzagen van de bestaande planken gaat niet lukken. De andere kant is 1m verwijderd van de heg, aan het pad. Vind ik niet echt handig.

Over kozijn pakketten halen in de bouwmarkt:
Dacht ik inderdaad ook al aan. Om 2 pakketten te halen. Echter vraag ik me af hoe ik zo'n voor-geprepareerd kozijn dan in de uitgezaagde opening krijg. De buitenzijde van zo'n deurkozijn heeft een geul / u-vorm, waar normaal de stenen in gemetseld worden. Bij mij wordt dat dan de 28+18 mm houten wand, wat ik dan zal moeten opvullen met houten regels. De uitgezaagde opening zal immers vrij pas om het kozijn komen. Gewoon erin schuiven aan de voorzijde gaat dan niet lukken.

Heeft u nog een tip mbt osb gebruiken of underlayment?
En hoe ik de hoeken van het kozijn aan elkaar maak? Immers de stijlen zal ik op maat moeten zagen, 1 kant per stijl.

IMG_20210112_151125.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat raam zat verstopt achter de motor..

Osb of underlayment maakt weinig uit, zolang het maar tegen vocht kan.
Underlayment is wel mooier, vooral als de zijkanten in het zicht komen en zoveel heb je ook weer niet nodig, dus de extra kosten vallen mee.

Je zal 2 standaard kozijnen iets aan moeten passen, dat is met een handzaag en een scherpe beitel goed te doen. Het bovendeel kan je als voorbeeld gebruiken.
Maar in jouw geval zou ik ook zelf iets maken.

Een optie:
Eerst de binnenkant verstevigen.
Deurgat zagen.
Balk nemen, bijvoorbeeld 8x8 cm.
Gleuf erin maken (cirkelzagen en beitelen) van de dikte van de wand. 46mm en die op de wand schuiven en schroeven.
Niet in verstek, gewoon op elkaar leggen, lijmen/schroeven. bovenbalk op de staanders.

Balk met gleuf is te koop met 26 of 28m gleuf. Scheelt werk, dan ruimte ervoor houden bij het verstevigen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu