Zelf kozijnen maken van standaard profielen.

Arjan'74

  • #1
Is dat moeilijk? Laats bij de timmerman zag ik standaard profielen netjes gezaagd en met constructielijm gelijmd staan en hopla een kozijn...

Kan zijn dat ik iets over het hoofd heb gezien, maar dit zag er haast verdacht simpel uit. Heeft iemand dit wel eens geprobeerd?

En is dan het resultaat in de gevel verdwenen of in de kachel :wink: ??
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit is goed te doen door een beetje handige klusser :wink:
 

Amdusias

  • #3
Contramallen, zo heet die manier van verbinden , is vrij simpel ja .
gewoon de contoeren van de boven en onderdorpel overzetten en uitzagen zodat het mooi er op aansluit , gaten voorboren en daarna met bruislijm en schroeven vast zetten (6,0x120 ) .
 

Arjan'74

  • #4
Okee, ik voel een experiment aankomen, dus meteen maar een paar extra vragen. Het kozijn wat ik wil (moet :? ) namaken heeft ook een paar uitklapraampjes.

- Bestaan daar ook kant en klare profielen voor?
- Hoeveel mm ruimte moet er rondom de raampjes overblijven?
- Hoe heten de aluminium strippen die ze in het huidige kozijn hebben getimmerd met een rubber flapje eraan?
 

Amdusias

  • #5
Ramen kun je beter niet contramallen .. daar voor is het te dun, dus ja daar bestaan ook kant en klare profielen voor .. bijna elke standaard kozijn / raamhout is wel kant en klaar te krijgen.
De verbinding, zou het beste met een dubbele pen en gat verbinding gemaakt moeten worden, maar een enkele mag ook... als je op dit forum verder zoekt zul je wel tekeningen van me vinden met de maten daarvoor, om ze te maken .

De ruimte die je voor je raampjes mag houden, hangt een beetje van de grootte af. Maar als het hout ongeschilderd is, reken dan ongeveer 1 cm er af. Dat is dus rondom 5 mm, en dan komen er nog zeker 3 lagen verf op het kozijn en het raam. Dus dan hou je een zichtnaad van 2 a 3 mm over ongeveer .. en dat is wel een mooie naad.

Voor het afhangen dien je wel rekening te houden met je achterhout, en de tochtstrip die er in zal moeten komen. De dikte van een tochtstrip inbouw is 5 mm...


Tochstrippen ?.. "type, A4" is dat volgens mij.... bij elke bouwmarkt te verkrijgen.. of bedoel je iets anders?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu