Bestaande kunststof kozijnen opknappen of geheel vervangen (1990/2000)

Gerard84

  • #1
Ons huis bestaat uit een oudbouw (traditioneel gebouwd, 1990) en een aanbouw (2000). In de oudbouw zitten kunststof kozijnen die er bij de bouw in zijn gekomen met dubbel glas. Het hang- en sluitwerk is niet meer optimaal en er zitten geen luchtroosters in. Voor de woonkamer lijkt het mij verstandig om het dubbele glas te laten vervangen met HR++. Boven op onze slaapkamer (oudbouw) zit een dakkapel waar veel wind op staat. De wind waait dwars door de kozijnen heen. Ook komt er bij hevige regen water doorheen.

Dan de aanbouw. Dit betreft houtskelet met kunststof gevelbekleding. Het hang- en sluitwerk is daar nog prima en ik denk dat er HR+ glas in zit, maar er staat niks in het raam. Het is in ieder geval in 2000 geplaatst. Het gaat om drie kozijnen die rondom enorm tochten. Wij wonen pas sinds augustus in dit huis, maar ik kan bij één kozijn ook zien dat daar lekkage is geweest.

De vraag is wat te doen. Ik zou in de oudbouw in ieder geval het glas willen vervangen in de woonkamer van dubbel glas naar HR++ vanwege comfort en stookkosten. De kozijnen komen dus uit 1990 en het hang- en sluitwerk is niet meer optimaal. Ik twijfel of het verstandig is om het glas in deze oude kozijnen te vervangen, of om alles in z'n geheel te laten vervangen wat natuurlijk veel meer kosten met zich meebrengt. Bij de dakkapel boven vraag ik mij af of daar nog wat te reden valt. Van de vorige bewoner weet ik dat er al door meerdere bedrijven naar is gekeken en dat er heel wat extra rubber is geplaatst, maar het probleem is nog niet opgelost. De vraag is dus of je daar over moet gaan op een totale vervanging van het kozijn. Daarbij denk ik dan gelijk dat als je begint met vervangen van kozijnen dat je het overal moet doen, omdat je natuurlijk wel wat eenheid wilt hebben.

Voor de aanbouw is de vraag of de kozijnen van buitenaf goed afgedicht kunnen worden en of het tochtprobleem daarmee simpel opgelost kan worden, of dat ik daar ook het geheel moet vervangen. Ik ben namelijk bang dat ik met een lapmiddel, maar een tijdelijke oplossing creëer en dan over enkele jaren weer aan de slag moet.

Recent heb ik warmte foto's laten maken die misschien wat meer informatie geven.

Achter aanbouw.jpg Dakkapel slaapkamer voor.jpg Voorkant woonkamer.jpg Zijkant woonkamer.jpg Kozijn dakkapel 1990.jpg Kozijn aanbouw 2000.jpg
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Nieuw glas heeft waarschijnlijk een andere dikte, en dan zul je al weer andere glaslatten moeten gebruiken. Maar het kan wel, zeker als je de dikte van het huidige glas goed meet en het HR++ glas in dezelfde dikte besteld.

Thermisch zijn kozijnen uit 1990 niet meer de beste. Technisch gezien kunnen ze ook nog wel 10-20 jaar mee.

Belangrijk: Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Wil je hier blijven wonen, dan loont het om te investeren en zou ik de kozijnen in de oudbouw meepakken.

Nog belangrijker: Hoe is de ventilatie nu geregeld? Heb je een mechanische afvoer?
Of wil je in de toekomst naar een WTW-systeem?

In de nieuwbouw is het vervangen van het glas door HR++ voldoende. De lekkage kan dan meteen opgespoord en hersteld worden.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
wat tocht er?
sluiten de raamrubbers nog goed aan?

er van uitgaande dat het binnen 20 graden is vind ik de warmtebeelden niet schokkend.
het is vrij koud tijdens de opnamen was het zonnig?
 

Gerard84

  • #4
We zijn zeker van plan om hier nog 20 jaar te wonen, maar goed je weet niet hoe dingen lopen (cliché, I know). Voor de ventilatie hebben we nu een ventilatiebox (CVE Optima) op zolder hangen. Een WTW-systeem zou zeker een optie kunnen zijn in de toekomst.

Ik ben maar een leek, maar ik heb zelf het idee dat de tocht bij de kozijnen in de oudbouw door slechte rubbers komt en de tocht in de aanbouw doordat de kozijnen slecht geplaatst zijn, of zijn gaan werken. Zie ook de toegevoegde foto van een kozijn uit de oudbouw.

De warmefoto's zijn op 24 november gemaakt om 09.30. In mijn herinnering was het toen niet zonnig, maar bewolkt. Het hele huis was inderdaad opgestookt tot 20 graden.

Ik snap dat het moeilijk in te schatten is via internet, maar is het over het algemeen rendabel om dit soort kozijnen uit 1990 te vervangen, of zou je dat echt pas doen als het noodzakelijk is?

IMG_20211231_130418944.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
De rubbers kan je gewoon (laten) vervangen.
tocht door het niet goed aansluiten van de kozijnen kan je met kit oplossen.

vervangen ga je m.i. niet terugverdienen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Rubbers (laten) vervangen is zeker een optie. Maar de vraag is of het type nog verkrijgbaar is... Als je ergens een merknaam van de PVC-producent kunt vinden is er wellicht wat voor te vinden.
 

Gerard84

  • #7
Bedankt voor het meedenken! Dan ga ik in eerste instantie voor het vervangen van rubbers en eventueel kitten. Dat maakt het ook een stuk goedkoper natuurlijk ;-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu