Zelf een keuken maken

Anne van der bijl

  • #1
Beste mensen,

Graag zou ik zelf een massief houten keuken maken. Is er iemand die hier ervaring mee heeft? Ik wil graag kastjes maken van Essenhout. Is het voldoende om dit alleen te verlijmen? En is het vervolgens voldoende om deze kasten met pluggen in de muur te schroeven? of is dit niet stevig genoeg? Heeft er iemand toevallig een constructietekening van een keukenkastje?

dank!
Anne
 

Toon

  • #2
Alleen lijmen zal niet genoeg zijn. Je zal moeten schroeven of deuvels/lamello's oid gebruiken. Er zijn op dit forum genoeg deskundigen hiervoor aanwezig, dus wacht even rustig af.
 

JelZo

  • #3
Ik heb mensen gezien die dit hadden gedaan. Het kost wel erg veel werk en kwa prijs is een keuken kopen voordeliger. Uiteraard heeft het zelf maken iets super unieks.

Tip: De keuken die ik zag hadden ze geen grepen maar alu profielen als handvat om de deurtjes en laden te openen. Uiteraard geven grepen het wel een wat authentieker uiterlijk.
 

Black Knight

  • #4
Ik zou toch deuvelen of met schroeven werken. Als je een gelijmde kast aan de muur hangt, zou ik het zeker niet vertrouwen.

Een bouwtekening heb ik niet, maar de meeste kasten zijn gebouwd op volgende wijze :

de 2 zijkanten over de volledige hoogte, met daartussen de boven-en onderkant (steviger voor op te hangen dan de zijkanten tussen onderkant en bovenkant) en eventuele tussenplanken. De achterkant is meestal een dunne plaat die in gefreesde sleuven in de zij-, boven- en onderkant geschoven wordt
 

Anne van der bijl

  • #5
Hartelijk dank voor uw tips. deuvelen is voorboren en verlijmen met houten stokjes he? is dan het enige verschil met schroeven dat je het deuvelen niet ziet en de schroef wel?

als ik het kastje heb gemaakt, kan ik dan het best met een metalen hoekje áchter het dunne achterplaatje de kast aan de muur bevestigen?

graag zou ik een granieten blad laten plaatsen door een bedrijf, is het dan voldoende als ik alle kastjes waterpas heb geplaatst, vast aan de muur en glad over de hele breedte? of dien ik met meerdere factoren rekening te houden?

dank!
 

Toon

  • #6
Ik vraag me een beetje af of je er wel aan moet beginnen als je geen enkele ervaring hebt met meubels maken. Zou wel eens een grote teleurstelling kunnen worden.

Koop anders eerst eens een goed boek over houtbewerking.
 

Anne van der bijl

  • #7
Hm, ik heb wel een beetje ervaring,
heb in mn huidige huis vrij veel zelf gedaan:
keuken (ikea) schouw met inbouwafzuiger (zelf) muur/openhaard (zelf), dus ik zie dit als een stap verder...

maar zonder jullie kennis/tips/ervaring red ik het niet, vandaar mn vragen...

dank,
anne
 

Black Knight

  • #8
Hartelijk dank voor uw tips. deuvelen is voorboren en verlijmen met houten stokjes he? is dan het enige verschil met schroeven dat je het deuvelen niet ziet en de schroef wel?
Deuvelen is idd met houten "stokjes". Gaten dienen wel precies geboord te worden zodat alles netjes past. Ook kops boren in planken is geen beginnersklus.
als ik het kastje heb gemaakt, kan ik dan het best met een metalen hoekje áchter het dunne achterplaatje de kast aan de muur bevestigen?
Hiervoor zijn er ook speciale haken verkrijgbaar waarmee je de kast gewoon aan haken in de muur kunt hangen. Zo kan je de kast gemakkelijk ophangen en precies op de juiste hoogte afstellen met schroeven in deze haken. Ik ken wel de juiste naam niet voor deze haken, maar google eens op kastophangsysteem.
 

Flappy

  • #9
Hoi Anne,

Ik wil je allereerst veel succes wensen als je het zelf gaat doen.

Realiseer je wel dat:

1) het eindplaatje stukken duurder zal zijn dan een keuken kopen.

2) als je gaat werken met masief hout red je het niet met alleen een boormachine en een decoupeerzaag

3) het werken met deuvels bijna niet te doen is voor een hele keuken.

4) het zal ontzettend veel tijd gaan kosten.

Maar nogmaals veel succes als je het toch zelf gaat doen.

P.s. ik heb veel respect voor mensen die zoiets zelf gaan doen en er een goed resultaat neer weten te zetten, ben zelf meubelmaker maar zal er zelf niet aan gaan beginnen, zeker niet omdat een keuken kopen goedkoper is :P :P

Gr.
 

Jutenjul

  • #10
Hoi Anne, Je kan ook de kantenklare kasten van het zweedse warenhuis nemen, en daar dan zelf massieve deurtjes voor maken.
groet Jut en Jul
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu