Isolatie van een kruipkelder

Aag

  • #1
Graag jullie ideeen over isolatie van een kruipkelder, want ik heb veel vertrouwen in de vakmensen hier.
Ik heb nu contact met een bedrijf (geen namen) dat de kruipvloer bedekt met een plastic zeil en aan de bovenkant werkt met (opblaasbaar?)aluminium folie. Men zegt dat dit een prima manier is, maar ik maak me dan toch zorgen over het vocht. Waar kan dit heen? De houten balken in? De houten huiskamervloer in? Fundering?

Daarnaast een andere vraag over EPS korrels om de kruipruimte te isoleren.
Ik vraag me dan af hoe je bij de leidingen en het riool kunt komen als je ruimte helemaal vol ligt met die korrels? Daar kan je dan toch moeilijk doorheen waden? Aangezien het ook een kruipruimte is waar je over de vloer moet schuiven om te kunnen bewegen. Hoe zou dat dan werken met al die korrels en is dat dan niet erg ongezond.

We zijn erg zoekende.....
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Je bedoelt van de aluminiumfolie luchtzakken onder de vloer hangen?
Die isoleren prima mits zorgvuldig aangebracht.
De balklaag blijft op kamertemperatuur, dat voorkomt vochtproblemen.
Bodemisolatie van de kruipruimte is veel minder effectief, de kruipruimte behoort geventileerd te zijn om vocht en eventuele schadelijke gassen uit de bodem af te voeren.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat zeil op de vloer zal niet voor isolatie dienen, maar als dampscherm - om juist te voorkomen dat er vocht uit de vloer/bodem in de lucht komt.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier, Aag en Edwinnn

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Er is een warmtestroom en deze gaat altijd van warm naar koud. In die stroom zit wat vocht.
Zolang de kruipkelder kouder is dan de ruimte erboven gaat deze de kelder in, door de, vloer en de muren.
Dan komt de eigenschap van de materialen en de Mu waarde daarvan. Is de vloer/plafond meer dampopen dan de muren en de vloer krijg je op koude vlakken in de kruipkelder condens. Dat weer met relatie van temperatuur en luchtvochtigheid van zowel binnen als buiten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Impie schreef:
Dat zeil op de vloer zal niet voor isolatie dienen, maar als dampscherm - om juist te voorkomen dat er vocht uit de vloer/bodem in de lucht komt.
Dat vraag ik me sinds enkele jaren af. Dat zou niet kloppen met de warmtestroom.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Deze folie-producten worden door de fabrikant doorgaans wel verkocht met de tekst "tegen vocht (uit de bodem)". Je zou wel denken dat vocht dat uit de woning komt er tegen condenseert. Maar een goede ventilatie zou dat weer moeten afvoeren.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Edwinnn schreef:
Maar een goede ventilatie zou dat weer moeten afvoeren.
Die kant op, dat denk ik ook. Of je houd dat vocht onder het dampscherm.
Tussen het dampscherm en de beton ook van alles ontstaan.
Of geen dampscherm en dan moet je dat afvoeren met een minimale ventilatie.
Waarschijnlijk met monitoren van temperatuur en luchtvochtigheid.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
Niet alles heeft te maken met een warmtestroom, dat is een bizarre simplificatie van de werkelijkheid.

Het vocht blijft dan inderdaad onder het dampscherm. Als je het een beetje fatsoenlijk legt, zal er weinig tot niks onder groeien. Ook schimmels hebben immers zuurstof nodig.

De kans op condens is met een folie kleiner, omdat de gemiddelde luchtvochtigheid lager is.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Aag

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Impie schreef:
Niet alles heeft te maken met een warmtestroom, dat is een bizarre simplificatie van de werkelijkheid
Dan graag een toelichting er zijn altijd mensen, waaronder ik zelf, die deze materie zo goed als mogelijk willen begrijpen.
 

Aag

  • #10
Ingewikkelde materie inderdaad. Mijn gewone simpele logica vertelt mij dat je nooit iets moet afdichten met plastic want dat gaat broeien.....Vraag mij niet dat wetenschappelijk te onderbouwen :-)
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dat is voor organische materialen zo inderdaad, maar een betonnen vloer of een zandpakket zal daar geen last van hebben. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Aag

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Er is een bedrijf dat vochtprobleem in kruipkelders oplost die ontstaan zijn na isolatie en hiervan video’s plaats op YouTube. En iedere keer plaatsen ze folie op de grond om het vocht tegen te houden.

Het is vrij simpel te verklaren: als er geen vocht uit de grond kan komen, kan het vocht ook niet neerslaan op bijvoorbeeld de onderzijde van de vloer. Het is dan wel belangrijk dat de folie rondom helemaal afgeplakt wordt. Los neerleggen zal geen verbetering geven.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Aag

  • #13
@BertPleizier volgens mij is dat ook wat het doet en hoe het wordt aangebracht, althans, zo ziet het er op de plaatjes uit. Het ziet er een beetje uit als de bodem van een zwembad, het loopt aan de muurkanten omhoog en daar wordt het vastgemaakt. Geen idee hoe. Het wordt dus eigenlijk behoorlijk afgesloten en ligt dus niet los.
 

Aag

  • #14
Ik ben altijd een beetje huiverig met dit soort nieuwe ideeen betreft isolatie. Soms duurt het gewoon 15 jaar voordat je de paalrot ontdekt als je je kruipruimte afsluit met plastic en er 15 jaar iets broeit...Daar zijn nu natuurlijk nog geen ervaringen mee. Of zijn het onterechte zorgen. Ben nog niet gerust, het lijkt aantrekkelijk, maar over 15 jaar nog steeds??? Maar ja dat kan niemand hier ook vertellen (of jullie moeten ook heel knap in de toekomst kunnen denken ;-)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Paalrot heb je alleen bij houten funderingspalen die verticaal de grond in gaan.

De folie op de bodem vermindert de verdamping van vocht in de grond naar de lucht in de kruipruimte. En zoals we allemaal (hopelijk) weten is droge lucht een betere isolator dan vochtige lucht. Vergelijk het met de gasvulling in je dubbele Hr (++) glas.

Daarnaast zorgt droge lucht ervoor dat schimmels minder snel zullen groeien.

Wat er onder de folie gebeurd: Niet zoveel. Het zand op de bodem van je kruipruimte bevat weinig voedingsstoffen. Het bovenste laagje zal niet droog worden. Modder wordt het ook niet, tenzij het grondwater heel hoog staat.
 

Aag

  • #16
@Walker Laat ik nou net die verticale houten palen hebben....vandaar wellicht de voorzichtigheid....
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #17
Houten palen moeten juist in het vocht (water) staan, anders gaan ze rotten. Dus hoe natter hoe beter.

Paalrot bij houten palen komt juist doordat de grondwaterstand te laag is. Dan komt de kop van de paal droog te staan, komt er zuurstof bij en gaat hij rotten.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #18
Als je houten palen hebt en zoiets al 100 jaar (?) goed gaat zou ik zo weinig mogelijk aan het klimaat in de kruipkelder veranderen. Grootste risicofactor is verder idd verandering grondwaterpeil, maar dat heb je zelf niet in de hand.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #19
Plastic op de bodem van de kruipruimte zal denk ik eerder een positief effect hebben op de houten palen: het blijft dan juist vochtiger in de grond.
 

Aag

  • #20
@BertPleizier : ik denk zomaar eens dat jij gelijk hebt :lol: Zo had ik het nog niet bekeken, dank voor je heldere blik!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu