Zagen natuursteen tegels

Joete

 • #1
Ik ga binnenkort beginnen met het aanleggen van een natuursteen terras. Het terras komt in een halfsteens verband, dus ik moet een aantal tegels gaan zagen. Tegels zijn 3cm dik chinees hardsteen.

Nu kan ik voor 30 euro ex BTW en ex slijtage een zaag gaan huren, maar ik kan ook bij een bekende bouwmarkt een zaag kopen voor 39 euro...(stond deze week in de folder). Het gaat om de Einhell NTC 600. Op de site van Einhell kan ik hier geen info over vinden, en verder op internet ook niet. Bouwmarkten een beetje kennende weten ze zelf ook niks van de apparaten en kan zo'n ding alles, als ze maar verkopen... Ik ben er ondertussen wel achter dat deze zaag koelt met water, wat voor natuursteen sowieso beter is.

Mijn vraag is alleen, voordat ik een miskoop ga doen, of deze zaag geschikt is voor natuursteen? Of is natuursteen te hard? Wie is bekend met deze zaag?

Al vast bedankt voor de reacties.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Millew

  • #2
  De machine, die je noemt, en vergelijkbare andere modellen zijn totaal ongeschikt voor 3 cm dik hardsteen.
  Ik heb met een dergelijke machine porcellanato tegels van 8 mm dik gezaagd en daar kwam ik met moeite doorheen. Het gaat wel, maar heel langzaam.
  Je noemt de afmetingen van de tegels niet, maar ik ben ook bang dat onder het gewicht van de tegels zo'n licht tafeltje al instort, bij wijze van spreken.
  Voor het gemak van werken en de snelheid kan je dus beter een machine huren.
   

  Joete

  • #3
  Ok, bedankt voor je bericht. Die gaat het dus niet worden...

  Nu was ik vanmiddag bij de doe het zelf zaak en daar stond, ook van Einhell, de NTC 900 S. Een zwaarder model, geschikt voor tegels tot 41mm dik, een 900watt machine. Zou dat wat zijn?

  O ja, afmeting van mijn tegels: 600mm lang, 300mm breed, 30mm dik Chinees hardsteen.
   

  Millew

  • #4
  Dergelijk formaat tegels passen gewoon niet op dat soort zaagtafeltjes, nog afgezien van het vermogen. Daarvoor heb je een zaagtafel nodig, waarbij de tegel stil ligt en de zaag kan bewegen.
  Een haakse slijper of handcirkelzaag met een vermogen van ca. 1500 Watt en een diamantblad erin zou ook kunnen. Zit je alleen wel met veel stof.

  Die 41 mm moet je met een korreltje zout nemen. Dat is de maximale hoogte van het zaagblad. In de praktijk zal de maximale dikte ongeveer de helft hiervan zijn.
   

  BeeTeeWee

  • #5
  Die aanbiedingstafeltjes van de bouwmarkt zijn best geschikt voor het tegelen van een badkamertje met 20x15 tegeltjes, maar voor 3 cm dik natuursteen zijn ze volkomen onbruikbaar. Nog afgezien van het feit dat de vaak grote platen niet te hanteren zijn op zo'n klein zaagtafeltje hebben ze gewoon het motorvermogen niet om erdoorheen te komen.

  Ik heb vorig jaar natuurstenen platen van 80x80x3 gewoon met de haakse slijper (met een diamantblad van een paar euro, wel van de bouwmarkt) doorgeslepen. Ik heb als geleide-rail een aluminium rij met lijmklemmen op de platen vastgezet en de slijper daarlangs laten lopen. Kaarsrecht.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu