WTW in bestaande woning

Lou

  • #1
In onze woning zit een ventilatie systeem c en dat zou ik naar d willen ombouwen. Een WTW-unit kopen is niet lastig. De bestaande afvoer van toilet, keuken en badkamer kan ik benutten. Aanvoer van lucht is ook te doen. Voor de toevoer van lucht zit ik te denken aan de lepe hoek van de trap te gebruiken. In principe kan ik zo de toevoer tot in de woonkamer verzorgen. Afvoer moet dan via het trappenhuis en de bestaande afvoeren gebeuren. Natuurlijk is dit zoals het zou moeten maar kan het werken? Wat zou ik moeten wijzigen? Of is het kansloos?

Gr. Lou
 

ADDave

  • #2
Je zal eerst een plannetje moeten maken waar en hoeveel lucht je precies wilt verplaatsen. Dat bepaalt ook uiteindelijk de grootte van de wtw.
Let hierbij ook op de diameter van het bestaande afzuigkanaal. Je wilt geen lawaai creëeren straks omdat je wtw te groot is en dus je kanaal te klein.

Denk aan toevoeren in woonkamer/slaapkamers. Afzuigen in keuken/badkamer. Ik weet niet hoelang het huidige afzuigsysteem er al in zit maar misschien kan het geen kwaad om deze een keer te laten reinigen voordat je de wtw erop zet.

Houd er ook rekening mee dat je een extra pijp door het dak moet maken voor de luchtaanzuig. Deze nieuwe buis en ook de huidige afzuigbuis die straks van de wtw naar buiten gaan, moeten allebij dampdicht geïsoleerd worden.
 
Laatst bewerkt:

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als aanvulling op ADDave: de buizen op het dak moeten ook voldoende ver van elkaar staan, en de aanvoer mag daarnaast niet te dicht op een rookgasafvoer van een cv staan. Dat wordt omschreven als de verdunningsfactor.
 
  • Like
Waarderingen: ADDave

Lou

  • #4
Bedankt voor jullie reacties.

De buizen op het dak kunnen eenvoudig ver genoeg uit elkaar staan. Zelfs verschillende kanten.

De bestaande situatie is een Itho eco vent en heeft kanalen van 125 mm. Die aanpassen is lastig.

Toevoeren naar slaapkamers enzovoort als je idealiter zou willen, is ook een uitdaging. Vandaar dat ik mij afvroeg of toevoer via de lepe hoek naar enkel de woonkamer gaat werken. Afbuiging is dan via de bestaande kanalen met uiteraard ruimte onder de deuren.

Dan de slaapkamers. Daar even eenvoudig toevoeren naar brengen, zie ik (nog) niet zitten. Vandaar dat ik mij afvraag of in die ruimtes wel een ventilatierooster openhouden, zou kunnen. Het is natuurlijk niet wat je zou willen maar daarom de vraag of het een kans biedt.

En ik ga meer kijken naar de dimensionering.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Toevoer door buizen over de zolder achter de knieschotten te plaatsen. En dan naar beneden de slaapkamers in.
 

ADDave

  • #6
Je bent dan eigenlijk de traphal stevig aan het ventileren en daar bereik je niet zoveel mee.
Je gebruikt de wtw dan niet waarvoor hij bedoeld is. De verse lucht komt niet allemaal daar waar je het juist wil hebben.
De hoeveelheid lucht die je onder deuren door kan trekken is namelijk ook maar beperkt.

Een wtw op deze manier heeft dus niet veel zin tenzij je bereid bent om het kanalenwerk ervoor aan te leggen.
 

Lou

  • #7
Hetgeen @Walker beschrijft, ga ik eens goed bekijken. In eerste instantie leek mij dat veel werk. Op onze zolder zitten geen knieschotten maar de hoek dak/vloer natuurlijk wel. Ik moet dan wel om een spant heen met extra bochten.

Per mail kreeg ik nog een link naar https://www.huisenergieneutraalmaken.nl/warmteterugwinsysteem-wtw/

Blijkbaar ook iemand die zocht naar een minder ingrijpende weg naar WTW. Ik kan zonder meer in de woonkamer met een toevoer komen maar de slaapkamers moeten anders. Wat @ADDave schrijft, geeft mij te denken.
Dank voor alle reacties.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu