WTW combineren met Airco

MarvinH

  • #1
Beste forumleden,

Ik heb mij de laatste maanden verdiept in WTW's verwarming en airco's. Nu heb ik een redelijk idee wat in mijn renovatie woning effectief zou zijn, maar zou graag wat feedback willen krijgen op mijn plannen.
Het grootste probleem op dit moment is het vinden van de juiste airco units. Het lijkt erop dat wat ik wil niet te koop is, wat ik heel vreemd vind. Mogelijk zoek ik niet op de juiste termen. Mijn renovatie woning heeft nog geen voorzieningen. Gas is afgesloten, en wil volledig electrisch gaan.
Vloerverwarming is geinstaleerd, maar nog geen electrisch vloerverwarming doorstroom apparaat aangeschaft.
Warm water word voorzien door een electrische boiler.

01) Hieronder een schets van een standaard wtw systeem.
Nadeel is dat deze geen verwarming of koeling geeft.
Met name koeling opties was ik aan het zoeken die met een wtw gecombineerd kunnen worden zodat de koele lucht de buizen van de wtw gebruikt om de koele lucht door de woning te verspreiden.

wtw setup 01.jpg


02) Een standaard WTW setup met een electrisch verwarmings element.
Dit zorgt voor extra verwarming mocht dat nodig zijn (huis is al voorzien van vloerverwarming), dit is extra.

wtw setup 02.jpg


03) Standaard WTW met bijbehorende airco unit.
Na wat onderzoek begreep ik hoe dit werkt. De lucht komt binnen, gaat door de airco, en word naar binnen geblazen.
Echter word de temperatuur hiervan nooit koeler dan 3 graden van wat het buiten is.
Dit komt doordat de koele lucht ook weer naar buiten word afgevoerd. De lucht gaat dus maar 1 keer door de airco.
Hierdoor koeld deze airco minder goed en minder efficient als een traditionele twin airco unit.
Daarbij is deze airco erg duur, rond de 4000,- euro.
wtw setup 03.jpg


04) Een eigen creatieve oplossing... Een standaard WTW met een recirculatie mogelijkheid. Door middel van een extra fan, filterbox en terugslagklep kan ik de lucht in huis recirculeren. De fan vervangt in dit geval de afvoerpunten. In hele warme dagen kan je met een eenvoudige twin unit airo het huis koelen, de recirculatie fan verspreid de koele lucht door het hele huis, gebruik makend van de bestaande wtw aanvoerpunten.
Dus efficient en effectieve koeling. Daarbij kan de airco functie worden omgekeerd zodat deze verwarmd. Dit is efficienter met rendementen van 300 a 400%. Dus goedkoper verwarmen dan een verwarmings element.

wtw setup 04.jpg

05) Een nadeel van het vorige ontwerp is dat de kamer waar de airco zich bevind altijd gekoeld moet worden als dat niet perse nodig is.
Met dit voorbeeld is de binnen airco unit een model dat tussen een buis gezet kan worden. Echter kan ik deze units niet vinden, maar zullen vast bestaan.

wtw setup 05.jpg


06) Met dit ontwerp is er geen buitenunit nodig.
Aangezien de wtw al een aan en afvoer heeft naar buiten zou een buiten airco unit ook binnen gemonteerd moeten kunnen worden aan deze kanalen.
En weer kan ik dit soort modellen nergens vinden helaas.
wtw setup 06.jpg


07) Bij dit ontwerp is het enigste verschil dat de airco nu geen split unit is, maar 1 bnnen airco unit met 4 buisaansluitingen.
Ook dit soort airco's kan ik nergens vinden.
wtw setup 07.jpg


08) Mogelijk is er ook een optie om de water vloerverwarming te laten verwarmen met een apparaat dat als een warmtepomp functioneerd ook op de airco unit aan te sluiten. Om zo zuiniger de vloerverwarming aan te sturen. Dus denk aan 1 buiten/binnen unit met 2 binnenunits, 1 voor lucht, 1 voor vloerverwarming.

In theorie zou dit volgens mij allemaal mogelijk moeten zijn.
Alle lucht aan en afvoer punten krijgen electrische kleppen. De aansturing bouw ik zelf. Het gaat mij nu vooral om de airco mogelijkheden.
Mogelijk kan iemand mij tips geven over de setup opties.
Setup 04 is het eenvoudigst uit te voeren, maar het liefst heb ik geen buitenunit nodig, en een mooie "ducted airco unit" zou fijn zijn in deze setup.

Alle tips zijn welkom
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je zoekt dus een lucht behandelingskast .
Met daarin een warmtepomp met terugwinning.

Of een kanaal unit met een los buitendeel.

Houd er dan ook rekening mee dat je de kanalen geïsoleerd moet uitvoeren. En dat een standaard wtw voor een woonhuis niet voldoende transport heeft om voldoende koude lucht aan te voeren voor een Innig koelend effect.

Zou je het slim aanpakken kan je de vloer set voeden met warmte uit een warmtepomp en deze 's zomers gebruiken om te koelen dmv koud water door een kanaalunit en de vloer set en 's winters voor verwarming op dezelfde circuits.
Maar eerst zorgen voor een goede basis, isoleren ventileren bij voorkeur alles ineens.
 

Peer81

  • #3
Hoi Marvin,

Aangezien ik hetzelfde idee heb ben ik benieuwd waar je nu, een jaar verder, bent met dit idee?

Mijn ouders hebben Brink luchtverwarming met koeling. Kanalen geisoleerd ala 1980 maar koelt een 700m3 huis terug van 35 graden buiten naar 24 binnen. Dus het is zeker mogelijk. Kom zelf ook niet veel tegen maar zoals gezegd oppervlak van verdamper groter dan diameter buis en ventilatievoud moet geforceerd omhoog. Ik ben benieuwd!

Groeten Peter
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Een luchtverwarmingssysteem met geïntegreerde koeling is niet te vergelijken met een wtw systeem.

De kanalen van een wtw systeem zijn simpel weg niet geschikt om te gebruiken als volwaardig koelsysteem. De kanalen zijn te klein en daarnaast in de regel ook niet geïsoleerd.

Kortom, dat is ook de reden waarom het niet te koop is.
 

Peer81

  • #5
Bedankt voor je reactie maar is het niet wat kort door de bocht.

Huis van mn ouders is zoals gezegt ong 700m2, gebouwd in 1979 dus slechte tot geen isolatie ook geen screens aan buitenzijde van het glas. Brink luchtverwarming/koeling door 'geisoleerde' kanalen uit 1979. Max stand gaat er 850m3/u lucht doorheen.

Dan heb ik een 800m3 huis uit 2017 zelfbouw nul op de meter (20cm pir rondom dus ook echt bijna nul) met screens op oost en zuid.
Wtw WHR950 doet max 450m3/uur door geisoleerde hoofdbuizen van 200mm en 125mm diameter. Ongeisoleerde buizen zijn 90mm en max 10m lang maar vallen binnen de bouwschil dus helpt altijd indirect mee met koelen.

Bij mij gaat de ventilatielucht eerst door een buissysteem in de kruipruimte waar de temp omlaag gaat (en de luchtvochtigheid omhoog) daar kan ik voor de buis naar de wtw nog een verdamper plaatsen en buiten de condensor.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Je krijgt condens in de niet geïsoleerde buizen, waardoor ze gaan rotten. Verder is het debiet van een wtw gewoonweg onvoldoende om mee te koelen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Gaat inderdaad niet werken omdat je condens krijgt in de ongeisoleerde wtw kanalen. Die roesten gegarandeerd door.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Altijd leuk dit soort creatieve oplossingen, maar ik zou me eerst afvragen waarom bedrijven
daar dan niet mee gekomen zijn. Ik zou gewoon split- of multisplits units plaatsen en de WTW
laten ventileren en WTWén, want dat is waar het voor bedoeld is.
 
  • Like
Waarderingen: The headhunter, Mn22 en Vonken_trekker

Peer81

  • #9
Iedereen bedankt voor de reacties.
Ik heb gelukkig geen goedkope spirobuizen in mn huis dus rotten kan het niet. Blijkbaar denk ik wat verder out of the box dan menig ieder, geen probleem ik vind de oplossing wel.

Groeten Peter
 

ABCDE

  • #10
Het bestaat wel. Stork heeft zo'n box voor bovenop de wtw. Wel alleen voor de 600 m3/uur variant. Inderdaad erg prijzig en niet bijster efficiënt. Plus het schamele koelvermogen wordt alleen bereikt met het hele systeem op maximale airflow.

Reden dat het niet wil is omdat je volumestroom veel te laag is. Met restrictie over verdamper moet je de verdamper veel koeler maken om nog wat koelvermogen te krijgen... ten koste van rendement. Restrictie over condensor betekend dat die heter moet. Je temperatuur verschil neemt dus enorm toe en derhalve zakt je rendement enorm.

Minimum airflow van een binnenunit van 2 kW is al krap 300 m3/uur..

Hang je een reguliere airco op dan blijft de koelte alsnog behouden dankzij de wtw en zal de kou zich ook beter spreiden.
 

Peer81

  • #11
Bedankt voor je reactie. Nu lees ik inderdaad iets over temperatuursverschil en verhouding tussen condensor en verdamper. Is er ook een informatieve website waar ik dit soort basis technische airco informatie kan lezen en mogelijk ook berekenen?
Alvast bedankt,

Groeten Peter
 

Roykes

  • #12
het is zeker mogelijk om dit te maken.
paar aandachtpunten. of eigenlijk 1 waardoor je hele plan niet gaat werken.

450m3/h is eigenlijk te weinig om iets fatsoenlijk te kunnen koelen, uitgaande van een inblaas temperatuur van 16 graden en een ruimte temperatuur van 24 graden zal je voelbare koellast : 1.2 kW veel te weinig om uberhaupt wat te koelen. aangezien die 450 m3/h door je hele huis verdeeld is zal het per ruimte uitkomen op max 200 watt koeling. je zal dus je luchthoeveelheid omhoog moeten halen om wat voor elkaar te krijgen, naar ongeveer 2500m3/h. hierdoor zal je heel kanalen systeem aan moeten passen. al met al lijkt me dit niet rendabel.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Dus het is, zoals we al aangaven, niet zomaar mogelijk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Je kan ook de aanvoertemperatuur verlagen. Dat kan bijvoorbeeld door een andere plek van aanvoer, en helemaal ideaal via een grondbuis. Verdiep je verder ook in de bypass. Verder heb je nog zonwering en zomernachtventilatie om de koellast te beperken.

Ik lees in je verhaal een hoop COP1 verwarming, dat klinkt ook niet echt logisch. Ik adviseer om er een goede adviseur bij te halen die daadwerkelijk gaat rekenen aan je voorstellen. Anders wordt het waarschijnlijk een fiasco (weggegooid geld en teleurstellend resultaat).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu