Warmeluchtverwarming, CV, vloerverw. en WTW, hoe combineren?

Kimjansen

 • #1
Ik ga volgende maand beginnen met het opknappen van mijn eerste huisje en ben een beetje aan het inventariseren wat ik nodig heb en hoe ik het ga aansluiten.

In de huidige situatie zit er een Nefit HR Combi 21V ketel en een Brink B-26 IN.D indirect gestookte luchtverwarmer op. Ik heb een serre van +/- 30 vierkante meter die door middel van vloerverwarming op temperatuur gehouden wordt tijdens koude dagen. Alles is ongeveer 16-17 jaar oud en hou er dus rekening mee dat de ketel en luchtverwarming in de komende jaren afgeschreven moeten gaan worden.

Daar vooruitlopend wil ik wel mijn hele installatie voorbereiden op het 1 en ander, zowel qua elektrisch als qua ventilatie/verwarming. Ik wil wat CV radiatoren toevoegen (badkamer, toilet, zolder en garage) en WTW. Nu is mijn idee als volgt (stel het gaat allemaal kapot):

- Intergas HRE30/36 combiketel (of de Brink versie hiervan)
- Brink Renovent Excellent WTW-unit (400 kuub/u)
- Brink Elan 25 heteluchtverwarming
- Honeywell Chronotherm Vision Modulation thermostaat

Op de combiketel moet dus hetvolgende gaan draaien:
- Warmwatervoorziening (simpel)
- Brink Elan verwarmen
- Vloerverwarming serre
- CV Radiatoren in badkamer, toilet, zolder en garage

De Brink Renovent zal op de Brink Elan worden gezet, zodat deze de verse lucht kan voorverwarmen. De Brink Elan wil ik als het kan zowel met de combiketel koppelen als met de WTW (en dus bedienbaar maken vanaf de thermostaat), dit lijkt mij mogelijk te moeten zijn via OpenTherm maar dit weet ik niet zeker. Voor de afzuiging in de ruimtes wil ik gebruik maken van het Hybalans+ systeem en wel met ventielen als volgt:
- 2x in (open) keuken
- woonkamer
- badkamer
- toilet
- slaapkamer
- werkkamer
- 2x in (open) zolder
Daarnaast wil ik de grote serre via een 160mm spiraalbuis (met regelklep) samen (T-stuk) met de Hybalans+ verdeelkast (met regelklep) afvoeren naar de WTW unit. Ik denk dat het fijn is die serre goed te ventileren en mogelijk behaal ik nog wat energieterugwinning door deze, door de zon, opgewarmde lucht af te voeren. Met de spiraalbuis in de serre en de 9 Hybalans+ slangen hoop ik redelijk goed richting het maximum debiet van 400 kuub/u kan komen zonder al te veel ventilatiegeluid.

Maar hoe moet ik dit nu elektrisch en qua CV buizenwerk aanpakken (kleppen/bypasses/etc.)?

Het trekken van een datakabel van de thermostaat naar de technische ruimte snap ik, hetzelfde geldt voor een datakabel voor de eventuele buiten temperatuursensor (of moet die juist naar de thermostaat?).

Ik heb begrepen dat de Intergas ketel een zogenoemde MIT-regeling (minimale inblaas temperatuur) kent die schijnbaar icm de luchtverwarming gebruikt moet worden. Maar hoe zit dat in mijn situatie omdat ik ook nog CV en vloerverwarming heb?

Persoonlijk heb ik hetvolgende voor ogen/uitgedokterd:
- Thermostaat stuurt de combiketel aan (regelt de Brink Elan dan automatisch zijn ventilator mee?).
- De buitentemperatuur sensor zit op de Intergas HRE, via OpenTherm komt de buitentemperatuur weer op de thermostaat te voorschijn (eventueel kan ik weersafhankelijk regelen, maar in eerste instantie ben ik alleen geinteresseerd in de temperatuur van buiten op het schermpje binnen :wink: ).
- Via een relais wil ik 1 van de contact ingangen van de Brink Renovent bedienen zodat als ik het licht aandoe in de douche of de keuken dat de WTW maximaal gaat afzuigen.


Waar ik niet uitkom in deze situatie is hoe ik hetvolgende goed voor elkaar krijg:
- Zowel de WTW-afzuiging als de luchtverwarming op een lager toerental in de nacht (of wordt dit automatisch al geregelt door de koppeling tussen de Brinks en Intergas?)
- De toilet/badkamer op +/-24 graden houden, de zolder op +/-18 graden en de garage op +/-14 graden via de CV radiatoren
- De vloerverwarming in de serre in de winter 'vorstvrij' houden en in het voor en na seizoen wel op temperatuur (kan denk ik het beste met de thermostaatknop te verdraaien op het ding, of simpel thermostaatje met schakelcontact dat klep aanstuurt?)
- Voorkomen dat vloerverwarming of CV de combiketel in storing stuurt of in de war maakt (terugslagklepjes?)

Eventuele andere tips of opmerkingen als ik denkfouten maak zijn natuurlijk welkom :P .
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kimjansen

  • #2
  Oja, waar ik zelf aan zat te denken mocht het bovenstaande te complex zijn om met een enkele thermostaat/ketel goed te krijgen:

  1.) Zone regeling maken met een extra Honeywell thermostaat en kleppen. Maar hoe krijg ik hiermee badkamer op temperatuur gedurende een bepaalde periode (ochtend en avond) en de vloerverwarming in de serre op een constantere temperatuur. Hier krijg je namelijk combinatie van snelle en trage systemen, die elkaar ook nog eens zouden kunnen beinvloeden als ze warmtevraag gaan krijgen.

  2.) Kleinere Intergas Kombi Kompact ketel nemen die alleen warmwater en warmeluchtverwarming voor zijn rekening neemt. Daar een kleine Solo ketel bij plaatsen die de serre (vloerverwarming) plus de badkamer en bovenverdieping (radiatoren) regelt.


  Ik heb wel zitten nadenken over de opties, maar vraag me erg af hoe mijn installatie waar warmeluchtverwarming, vloerverwarming en radiatoren zijn gecombineerd zich gaat gedragen (en of dit nog een beetje efficiënt kan).
   

  Celeritas

  • #3
  Je hebt precies mijn vraag geformuleerd. Ik ben nieuwsgierig hoe je het uiteindelijk hebt aangepakt.
   

  Obelix2

  Specialist Verwarming
  • #4
  15-09-2011. Denk je dat er nog antwoord van diegene op komt?

  Ik denk persoonlijk van niet.
  Zou gewoon even een nieuw topic openen!
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #5
  Ik raad je aan om eens te googlen op "etageregeling" of "zoneregeling", dan kom je vast wel op een site waar jouw probleem verholpen kan worden......maar niet met Honeywell
   

  Kimjansen

  • #6
  Toevallig ben ik net m'n centrale verwarming aan het 'opleveren'.

  Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om de warmeluchtverwarming er compleet uit te knikkeren. Ik had wel een direct gestookte luchtverwarmer gekocht, maar via Marktplaats weer prima kunnen verkopen.

  Toentertijd had ik de sleutel nog niet en was ik echt aan het orienteren. Het regelen bij mijn eerdere schets vond ik te 'complex' worden. Ik had het al vereenvoudigd door te kiezen voor een direct gestookte luchtverwarmer en een apart combi ketel voor de bovenverdieping, vloerverwarming en warmwater bereiding. Bij het opknappen van m'n huis (verwaarloosd) bleken de kanalen toch vrij vervuild te zijn en heb ik de beslissing genomen om naar een LTV installatie over te gaan.

  Ik heb nu dus 1 combiketel met een batterij convectoren (55/45). In de tussentijd is er op het dak 10cm PIR gekomen, de verdiepingsvloer naar de (berg) zolder met 12cm glaswol en de beganegrondvloer met 14cm glaswol geïsoleerd. Hoewel ik nu wel convectoren in het zicht heb, zijn daar best strakke exemplaren te vinden bij onze Belgische vrienden.

  De balansventilatie met WTW moet ik het leidingwerk nog van aanbrengen naar de WTW, dus ik kan pas volgende winter zien hoeveel zin het heeft. Het 'hergebruiken' van de warmte in de serre bleek niet mogelijk omdat het aanleggen van de buizen daar toch niet haalbaar was.

  Als ik naar de uiteindelijke kosten/moeite kijk en het comfort wat ik nu ervaar (stook 2 weken nu) ben ik er toch wel blij mee voor convectoren te hebben gekozen.

  Er hangt nu gewoon een slimme thermostaat in de woonkamer, in de serre (vloerverwarming) komt nog een aparte aan/uit thermostaat die ik op een Nefit AM10 (deze kan parallel aan een modulerende thermostaat!) met klep op een thermostatisch ventiel zet voor als er warmtevraag uit de serre komt. De verwarming zal dan tijdelijk een weersafhankelijke stooklijn pakken om het daar op temperatuur te krijgen.
   

  Obelix2

  Specialist Verwarming
  • #7
  Super.

  Ik had er niet op gerekend dat ts na 2 jaar nog antwoord zou geven.
   

  Celeritas

  • #8
  Bedankt voor je reactie. Ik ben inmiddels ook afgestapt van de warmeluchtverwarming. Ik wilde het combineren met een WTW maar de verwarming geeft een dermate hogere drukval dat ik er vanaf gestapt ben.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu