Wisselschakeling vervangen

Saxman

  • #1
Medeklussers....

Ik heb een vraagje waarop ik het antwoord niet kan vinden in het forum.
Ik heb in mijn bijkeuken een lamp die voorzien is van een wisselschakeling. De ene (A) is voorzien van een fasedraad en twee schakeldraden en de andere (B) bevat op de plek van de fase ook een schakeldraad (althans het is een zwarte draad).
Wat ik wil is schakelaar (B) vervangen door een bewegingsmelder en eventueel schakelaar (A) laten vervallen.
Het lijkt me dat er wat draden kunnen vervallen, maar ik weet niet precies welke.
De bewegingsmelder heeft fase, nul en (uiteraard) schakel nodig maar die zie ik in ieder geval wel zitten op de plek van schakelaar (B).

Wie kan me helpen zodat ik het in één keer goed ga doen??
 

Confidence

  • #2
Waarschijnelijk gaan de draden van de wisselschakelaar naar de centraaldoos boven de lamp.
In de centraal doos zijn de bruine en blauwe aanwezig, nu is het een kweste van de zwarte draden bij schakelaar B er uit halen en er nieuwe bruin, blauw en zwart naar toe trekken.
 

Saxman

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie.
Wat moet ik met de draden in schakelaar (A) doen?
 

Xr8

  • #4
Je trekt alle draden van de schakeling eruit. Je trekt dan naar de bewegingsmelder bruin, blauw en zwart. Verstandig is om aan een van de draden vast een veer te bevestigen, kan soms handig zijn.

Bij schakelaar A komen geen draden als deze vervalt. Je zou hier bijvoorbeeld bruin,blauw en geel/groen naartoe kunnen trekken en er een stopcontact van maken indien gewenst.

Succes.
 

Saxman

  • #5
Nog één laatste vraagje: zwart moet uiteraard van schakelaar direct naar de lamp omdat het de schakeldraad is. Als ik het goed heb maakt het voor blauw en bruin niet uit waar ze vandaan komen. Ik heb gezien dat er ook blauw en bruin in de WCD zit, hoef ik ze dus niet opnieuw te trekken. Kan iemand dat bevestigen?
 

Atmoz

  • #6
Waar blauw en bruin vandaan komen maakt bij een op de juiste manier aangelegde installatie niet uit, je hebt dan altijd nul en fase. De draden komen als het goed is uit een centraaldoos en voeden daarvandaan een wandcontactdoos of combinatie wandcontactdoos/schakelaar. Je kunt ze ook gebruiken voor de voeding van een sensor.
 

Saxman

  • #7
Dankzij dit forum is de klus weer in één keer op de juiste manier geklaard.
Dank daarvoor!! :D

Topic kan worden gesloten...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu