Wisselschakeling vervangen door dimmermodules en pulsdrukkers

Wiltwittig

  • #1
Goedemorgen,

Ik wil jullie graag het volgende bij jullie neerleggen voor een advies/uitleg.

Ik schakel op dit moment met twee wisselschakelingen de wandlampen en de plafondspots.
De wandlampen worden geschakeld door 2 Gira schakelaars (links en rechts), de plafondspots door een Gira dimmer aan de ene zijde (rechts) en een Gira impulsdrukker aan de andere zijde (links).

Ik ben in het proces deze schakelingen te vervangen door 2 smart EcoDimmers achter 4 pulsdrukkers.

Om te beginnen maar eens de bestaande situatie open gemaakt en in kaart gebracht en voor ik verder ga heb ik daarover een aantal vragen waarvan ik hoop dat jullie die voor mij kunnen beantwoorden, zodat ik een beter beeld krijg van hoe alles nu is aangesloten.

Vraag 1: in de meest linker doos wordt bruin (en aarde en blauw) aangevoerd. Aarde en blauw gaan direct door naar een WCD elders. Bruin wordt via een lasklem gesplitst naar de linker pulsdrukker en naastgelegen schakelaar. Er verdwijnt via deze lasklem een zwarte??? draad naar de Gira dimmer aan de andere zijde van de wisselschakeling.
Waarom is deze draad zwart en wat doet ie met de Gira dimmer aan de andere zijde van de wisselschakeling?

Vraag 2: De bruine draad naar de WCD wordt doorgelust via de schakelaar aan deze zijde van de wisselschakeling. Wist niet dat dit mogelijk is, maar alles heeft altijd gewerkt, dus mss weer iets geleerd. Mijn vraag is dus eigenlijk of het idd mogelijk is bruin door te lussen via de schakelaar?
Schermafbeelding 2022-01-22 om 10.45.29.png

Voor de duidelijkheid heb ik een tekening van de bestaande situatie bijgevoegd. Bijgevoegd ook een tekening van de gewenste situatie.
Schermafbeelding 2022-01-22 om 10.46.03.png


Mijn idee is nu:
  1. De zwarte draad die vanuit de lasklem naar de Gira dimmer liep laten vervallen
  2. De bruine draad die via de schakelaar naar de WCD loopt direct op de lasklem met bruine aanvoer te zetten ipv de zwarte draad die ik net verwijderd heb.
  3. De pulsdrukkers en dimmermodules te installeren volgens bijgaande tekening van de gewenste situatie.
Een schema van een wisselschakeling icm met de dimmermodules heb ik van de leverancier van de dimmermodules ontvangen en aangepast aan mijn situatie.

Ben ik hiermee op de goede weg naar een werkend systeem, of hebben jullie aanvullende opmerkingen/advies voor mij.
 

Bijlagen

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Vraag 1: De bedrading is zo te zien ooit aangelegd voor een conventionele wisselschakeling. Later had men "rechts" een fasedraad nodig voor de dimmer en besloten daar de zwarte draad die er toch al lag voor te gebruiken. Jij bent nu volgens je nieuwe schema precies hetzelfde van plan om "rechts" een fasedraad op de pulsdrukkers en dimmodules te krijgen toch?

Vraag 2: Ja, het is mogelijk om de fasedraad door te lussen op de schakelaar. Jij bent nu volgens je nieuwe schema precies hetzelfde van plan om "rechts" een fasedraad op de pulsdrukkers en dimmodules te krijgen toch?

Idee 1: Deze draad zou ik niet laten vervallen, je hebt nog steeds 4 draden nodig van links naar rechts toch? Al maakt het niet uit of je de fase doorlust op de schakelaar zoals je tekent, of vanaf de lasklem haalt zoals het was.

Idee 3: Je hebt het 2e en 3e contact van de dimmodule verkeerd om aangesloten in het schema.
 

Wiltwittig

  • #3
Dankjewel voor je reactie. Het werkt inmiddels zoals we het wilden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu