Basiswerking Nefit EcomlineHR Excellent ketel

ZelfDoen030

  • #1
Ik huur een woning en heb een verschil van inzicht met de eigenaar over de basiswerking van de CV werking van de ketel. We willen de huidige situatie misschien verbeteren met slimme thermostaten, maar dan is het wel handig dat we beiden van dezelfde waarheid uitgaan :-)

Eerst even de situatie:

  • ketel: Nefit Ecomline HR Excellent
  • thermostaat: Honeywell Chronoterm IV

Dan nu het verschil in inzicht. Volgens mij wordt de CV alleen in- en uitgeschakeld door de klokthermostaat. Raakt de ruimtetemperatuur kouder dan de op de thermostaat ingestelde temperatuur, dan gaat de ketel aan. Is de ingestelde temperatuur bereikt, dan gaat de ketel uit.

Volgens de eigenaar reageert de ketel daarnaast ook op het verschil in temperatuur van het aanvoerwater en het retourwater in het CV circuit om de ketel uit te schakelen. Vraagt de thermostaat om warmte, terwijl dit aanvoer-retour temperatuurverschil klein is, dan schakelt de ketel volgens hem alsnog uit.

De vraag is nu: wie heeft er gelijk? Het internet heeft me tot nu toe niet kunnen helpen om het antwoord op deze hele basale vraag te vinden. Hopelijk kan iemand hier dit wel.
 

Auto-Geen

  • #2
Het eerste verhaal klopt en het tweede verhaal klopt bijna. Meet de ketel een kleiner wordende temperatuur verschil tussen aanvoer en retour dan gaat de ketel zachter branden, moduleren. Wil je moduleren op ruimte temperatuur dan moet er een nefit thermostaat op.
 
  • Like
Waarderingen: ZelfDoen030

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu