Werking oud voetventiel

wkramer

  • #1
Hallo,
De radiatoren van mijn CV-installatie zijn voorzien van voetventielen. Deze ventielen kunnen open en dicht gedraaid worden met behulp van de kunststof deksel door deze deksel omgekeerd op het ventiel te plaatsen. Tevens lijkt het mogelijk om met een inbussleutel 3 de weerstand in te stellen (voorinstelling via regel conus).
Het vreemde is echter dat bij alle radiatoren de regel-conus volledig dicht is gedraaid, terwijl de radiatoren wel heet worden. Als ik de regel-conus te ver open draai komt er water uit. Het zijn al oude ventielen (ca. 1997) dus er is geen informatie meer over te vinden. Ook de fabrikant heeft bij navraag geen documentatie meer.
Is er iemand bekend met deze voetventielen en is het normaal dat ze bij volledig dichtgedraaide regel-conus nog steeds behoorlijk wat water doorlaten (dusdanig dat de radiatoren gewoon heet worden) en is het normaal dat er bij het (te) ver opendraaien (ca. 3 slagen) water uit loopt?
De buitenste ring op de foto hieronder kan worden verdraaid met de deksel. Het middelste deel dus met inbussleutel 3 (of speciaal gereedschap).
B6EE5B25-8510-4C1F-B20B-2DCBA27F6F80.jpeg
EAFAB519-1D1F-4661-AA19-B062414D4034.jpeg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Als je een standaard ventiel bijna helemaal dichtdraait dan zal de stroming meestal nog steeds
genoeg zijn. Om de radiator daarmee in te regelen zou je b.v. de kraan dicht moeten draaien en
daarna een achtste of een kwartslag open zetten. Dat is waarschijnlijk wat ze gedaan hebben.
Wat dat betreft is het normaal.
Het is in principe niet goed dat ze gaan lekken, maar dat komt heel vaak voor.
Ik zou ze zover mogelijk open zetten zodat ze net niet lekken.

Mocht je in willen regelen, bekijk dan of het met de radiatorkranen kan of vervang ze anders gewoon.
Dat is even een aantal uren werk en je bent er van af.
 

wkramer

  • #3
Bedankt voor de informatie. Het is eigenlijk ook wel logisch dat de regel-conus niet helemaal afgesloten kan worden. Voor het volledig afsluiten is er tenslotte al de afsluitklep.
In de huiskamer heb ik handbediende radiatorkranen (mikrotherm) die geen voorinstelling toelaten. Ik zal eerst proberen of ik voor de huiskamer met de huidige voetventielen nog wat kan inregelen (grootste radiator regel-conus op maximale opening zonder lekken en de voor de overige radiatoren kijken of er nog wat geregeld kan worden), anders maar vervangen.
De rest van de radiatoren heeft thermostatische kranen (V-exact) die ik kan voorinstellen. Regel-conus gaat voor de voetventielen van die radiatoren maximaal open.
nogmaals bedankt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu