Welstuk (bovenste trede) opdikken/repareren/vervangen

Kh2018

  • #1
Goedemorgen,

Bij onze zoldertrap zit het welstuk (de bovenste smalle trede) niet helemaal lekker. Er zit wat beweging in, hij is niet helemaal recht ten opzichte van de vloer en er zit een scheur in. Ben van plan binnenkort de vloer te leggen, maar wil dit eerst in orde maken zodat ik de vloer netjes door kan laten lopen tot aan de rand van deze trede.

Hebben jullie suggesties om dit weer goed te krijgen?

Ik dacht zelf aan:

- proberen te vervangen, maar ik weet niet of deze er makkelijk uit gaan, en hoe ik een nieuw stuk hout weer goed vast krijg
- scheur repareren, welstuk proberen te fixeren met bijv houtrotvuller en het scheve stuk opvullen met een dunne plaat, en vervolgens vlak schuren
- ...

Bedankt!

Foto's:

Capture.PNG



Capture2.PNG
Capture3.PNG
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #2
Ga je het welstuk ook bekleden met iets? ik heb namelijk bijna dezelfde uitdaging gehad week geleden. Kijk even wat daar geadviseerd werd.
 

Kh2018

  • #3
Bedankt voor je reactie!

Het wordt bekleed met tapijt(tegels).

Ik kan hem fixeren met schroeven schuin de boom in. Dan zit ik alleen nog met het "probleem" dat hij schuin afloopt. Daar weet ik nog niet zoveel raad mee.

Iemand suggesties?

Andere optie is natuurlijk vervangen, maar ik ben bang dat hij met alleen schroeven in de boom niet zo stevig zit als nu met de nagels vanuit de dekvloer.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #4
Hoe schuin is schuin? Kun je niet een strook hout aan de rand plaatsen? Die tapijttegels zullen wel iets opheffen, en dan een afdekplint, zo heb ik het nu zitten.
 

Kh2018

  • #5
Ik denk ten opzichte van de vloer een een halve cm. Maar dat is inderdaad misschien wel oplossing! Strook plaatsen en eventueel de overgebleven "kuil" opvullen met plamuur/vuller.

Dan kom ik op zoiets:

Capture4.PNG
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Heb je een zaagtafel? Dan is een passende strook hout zo gezaagd. Je maakt dan een welstuk en “correctie” in 1 lat.
 

Kh2018

  • #7
Heb ik, ben alleen bang dat ik het nieuwe welstuk niet zo goed vast krijg. Hij zit nu op twee plekken vast die ik met een nieuw stuk moeilijk voor elkaar ga krijgen denk ik, namelijk:

- nagels vanuit de dekvloer
- hij valt in binnen de trapboom (zie 1e foto), een nieuwe krijg ik hier niet meer tussen denk ik
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Het nest in het restje van de linker baluster aan de bovenzijde open maken. Dat moet toch al als je nieuwe welstuk dikker wordt.
 

Kh2018

  • #9
Losmaken gaat wel lukken, zie alleen op tegen het opnieuw goed vastmaken van het nieuwe welstuk.

Heeft iemand daar wellicht suggesties voor?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10

Kh2018

  • #11
Heb ik gezien, op die plek zit de huidige trede nu ook vast (blauwe cirkels). Daarnaast zit hij ook vast met twee nagels (oranje cirkels) in de dekvloer, deze krijg ik er bij een nieuwe trede niet meer in. Dacht nog aan schroeven/pluggen via de voorkant, maar die hebben waarschijnlijk ook weinig houvast in de dekvloer.

Zou het wel afdoende zijn om de nieuwe alleen vast te schroeven in de boom? Gevoelsmatig zou ik zeggen dat dit door het lopen weer los kan gaan zitten.

1620300129940.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Die spijkers in je oranje cirkels doen helemaal niets.
 

Kh2018

  • #13
Goed om te weten! Dan ga ik hem binnenkort proberen te vervangen! Bedankt iedereen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu