Verwijderen bovenste glaslat metalen binnendeur kozijn?

marcotheu

  • #1
Hallo!
Ik wil mijn bovenlicht met figuurglas (ribbelpatroon) vervangen met helder glas. Ik heb hier op het klusidee forum gelezen hoe de zijkanten te verwijderen en dat is goed gelukt. :-)
Ik krijg alleen de bovenste glaslat niet verwijderd en heb geen idee hoe ik dat het beste aan te pakken.

Voordat ik de boel met te veel kracht kapot (glas, glaslat of glad gestuct plafond) maak en sloop wil ik hier vragen of iemand daar ervaring mee heeft en misschien ideeën en tips heeft om het verwijderen het beste aan te pakken?

Het groene kader geeft de closeup foto aan.

closeup.jpg glaslat.JPG
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Glas naar beneden drukken, en dan er uit halen.
De boven stijl zit los op het glas geschoven.
 

marcotheu

  • #3
Peter bedankt voor je reactie. Ik kan het glas maar iets van 4 mm tegen de veren in naar beneden schuiven. Dat is veel te weinig om het glas onder de bovenste glaslat uit te schuiven :-(.
Gr.
Marco
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Glas en glaslat tegelijk naar voren kantelen
 

marcotheu

  • #5
Glasplaat en bovenste glaslat indrukken en naar voren kantelen bedoel je?
Volgens mij kan ik de glaslat niet kantelen omdat hij vastgeklemd zit aan het kozijn. Zie de closeup foto. Met een dun lipje.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Bij zo'n kozijn zit de bovenste lat in principe nergens aan vast en wordt alleen door de veren onderaan de glasplaat tegen het plafond gedrukt. Het schuimrubber aan de bovenkant kan wel een beetje zijn gaan plakken in de loop der jaren.
Met een platte schroevendraaier de lat naar beneden drukken, zodat die los komt. Vervolgens kun je het glas inclusief de lat zover kantelen tot je genoeg ruimte hebt om de ruit eruit te halen.
 

marcotheu

  • #7
Gelukt!

De kneep zat hem in dat aan één zijde de glasplaat werd tegengehouden door de lipjes (zie foto)op het metalen kozijn waar ook de glaslatten aan de zijkant op vast zaten geklemd.

Toen ik deze met een schroevendraaier plat heb gedrukt was het mogelijk de glasplaat met de bovenste glaslat er uit te lichten/kantelen. :-)

Ik wil iedereen bedanken voor het meedenken, input en reacties!

lipjes.jpg gelukt.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu