Weersafhankelijke regeling

Bassss

  • #1
Specialisten,

Ik heb besloten mijn huidige systeem weersafhankelijk te maken om het comfort in huis te verbeteren. Omdat de openhaard dagelijks brandt en de CV thans wordt aangestuurd via een kamerklokthermostaat, blijft de rest van het huis steenkoud. Ik heb mij inmiddels goed ingelezen maar heb nog een enkel vraagpunt.

Situatie is als volgt: Nefit Ecomline Excellent HRC30, aangestuurd door een Moduline 300. Op de 2e etage 3 Radson radiatoren met Danfoss radiatorthermostaten. Op de eerste etage 4 radiatoren, waarvan 1 in de badkamer, allen voorzien van radiatorthermostaten. Vloerverwarming in de badkamer via een RTL-ventiel. Begane grond: in de gang een radiator met een radiatorthermostaat en in de woonkamer keuken 3 radiatoren zonder thermostaatkranen.

Voor een weersafhankelijke regeling moet er een buitenvoeler komen, en een Moduline 400. Verder moeten de radiatoren in de kamer voorzien worden van radiatorthermostaten. Uit de beschikbare info heb ik begrepen dat er een by-pass moet komen met daarin een drukverschilregelaar. Waarom is die by-pass met drukverschilregelaar nodig? Wat ik kan verzinnen is dat er in de aanvoer een hoge druk kan ontstaan in het geval dat alle thermostaten dicht zijn en de ketelpomp blijft draaien. Als die druk hoog genoeg wordt, dan gaat de klep uit de drukverschilregelaar open om de druk via de retour te laten ontsnappen. De modulerende ketel zal vervolgens zijn pompdruk aanpassen.

Mijn vraag is of die by-pass met drukverschilregelaar noodzakelijk is of dat ik een van de radiatoren (bijvoorbeeld de keuken omdat die het verst weg ligt van de open haard) zonder thermostaatkraan kan laten. In dat geval is er namelijk ook altijd stroming. Of kan dit niet omdat de pomp dan niet voldoende terugmoduleert? Graag jullie visie hierop.

Groet,

Bas
 

Fiesiekus

  • #2
Een radiator kan inderdaad als by-pass dienen. Ik denk echter dat je dan de keuken te sterk verwarmt (puf, puf) en dus extra stookkosten maakt.

Wat dat betreft is een by-pass een betere en uiteindelijk goedkopere
oplossing
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #3
Als je het op die manier doet is er altijd volledige doorstroming van warm systeemwater op die radiator en dus dientegevolge een onregelbare temperatuur,
maw het zal in dat vertrek een sauna worden, geld over de balk smijten omdat dat natuurlijk veel meer kost aan energie over de langere termijn dan wat de bypass kost en waarmee je een veel korter circuit maakt met minder warmteverliezen.

afgezien van het oncomfortabele in dat vertrek ;)


/edit: net te laat :)
 

StefanD

  • #4
Belangrijk is dat er altijd stroming mogelijk is. Als je dat doet door een radiator altijd open te zetten, dan is dat in principe ook goed.
Denk er wel om dat je die radiator niet meer dicht mag draaien. Ander nadeel is dat die radiator altijd warmte blijft afgeven, ook op momenten dat dat niet nodig is. Ik denk dat het verlies dat daardoor optreedt in de loop der jaren hoger is dan de kosten van een bypass.
Kortom: ik zou gewoon een bypass plaatsen.
 

Bassss

  • #5
Helder, dat wordt een bypass en dus weer met de perstang de vloer onder.

Hebben jullie nog een advies voor de drukverschilregelaar? Aandachtspunten?

Groet,

Bas
 

Sorcees

  • #6
In elk geval niet te dicht bij de ketel, minimaal een meter of 5 buis ertussen.
 

Bassss

  • #7
Kan iemand de verschillen aangeven tussen een Moduline IV en een Moduline 400. Heb net beide handleidingen doorgenomen en die van de IV gaat heel specifiek in op weersafhankelijke instellingen. De 400 doet dat nauwelijks. Kan ik niet beter een IV nemen in plaats van een 400?
 

Chathanky

  • #8
Mijn vraag is of die by-pass met drukverschilregelaar noodzakelijk is of dat ik een van de radiatoren (bijvoorbeeld de keuken omdat die het verst weg ligt van de open haard)
Dit gaat niet werken, je ketel moet een minimale doorstroom hebben van 225 liter/h wat gelijk staat aan een radiator van bijna 5,5 kw.
Je dient gewoon een veerbelaste bypass toe te passen voor een goede en veilige werking.
 

Ceeshobby

  • #9
Wat ook kan, je thermostaat in een andere ruimte hangen. B.v. je keuken.
Je kunt de thermostaat ook in de hal hangen, hier is het vaak wat kouder.
Wel de radiator open laten staan. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren kun je als nog het systeem aanpassen.

Succes.
 

RMB

  • #10
Ik heb een Moduline400 en de informatie over weersafhankelijke regeling in de handleiding voor de ModulineIV over setpoints en dergelijke geld ook voor de 400. Ik denk dat ze die informatie voor de gewone consument te ingewikkeld vonden. Goed bewaren dus die handleiding!.

De moduline400 is inclusief weersafhankelijke regeling, voor de IV moet er een losse module in. De 400 is geschikt voor uitbreiding met 3 mengklepmodules, de IV kan uitgebreid worden met een Luchtvochtigheidsmodule. Als je u een 300 hebt zou ik voor de 400 gaan.
 

Bassss

  • #11
Ik heb de klus vorig weekend geklaard. Moduline 400 erop, buitenvoeler erbij, bypass erin, thermostaatkranen erop en een onderblok vervangen. Alles werkt prima. Materiaalkosten: 350 EUR.

Dank weer voor julle meningen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu