Vloerverwarming + weersafhankelijke regeling onconfortabel??

Bas_p

  • #1
Beste specialisten,

ik heb alle vloerverwarmingsonderwerpen in dit forum doorgelezen en moet bekennen dat sommigen me wel boven de pet gaan. Ik zit met de volgende situatie: Wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht met in de woonkamer vloerverwarming als hoofdverwarming. In de rest van het huis worden thermostatische kranen geplaatst. Ook hebben we aangegeven een weersafhankelijke regeling te willen, omdat ook als het beneden warm is, we boven een kamer warm willen kunnen stoken.

Nu krijg ik van de installateur de melding dat deze combinatie niet ideaal is. Hij ziet 3 mogelijkheden:

- Buitenregeling zonder naregeling ; nadeel doorwarmen van de woonkamer. hoger energieverbruik, niet gebruiksvriendelijk
- Buitenregeling met naregeling van de vloerverwarming : voordeel; elk vertrek afzonderlijk te regelen nadeel; alleen op basis van buiten en watertemperatuur.
- Zoneregeling geen thermostaatkranen op de radiatoren maar ruimte thermostaten op rf frequentie

Ik had het idee dat vloerverwarming ervoor zorgt dat 24 uur per dag de vloer op een vaste temperatuur blijft, en daarmee de woonkamer op een vaste temperatuur. Verder wil ik, zoals al aangegeven, ook boven de kamers warm kunnen stoken.

Ik zit met een aantal vragen:
- Het naregelen van de vloerverwarming zorgt er toch voor dat de vloerverwarming iedere keer uit gaat en dat er dan enorme schommelingen in de kamertemperatuur komt? Dat is niet wat ik wil.
- Gevoelsmatig denk ik dat de zoneregeling een commerciele opmerking is. Is dit echt noodzakelijk? Is bovenstaande een oprecht advies?

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

Alvast bedankt!
Bas
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Uw eerste idee is een prima plan, WA regeling met thermostaat kranen voor de boven verdieping.

Mogelijk in de woonkamer een ruimte thermostaat monteren die als maximaal ruimtetemperatuur wordt gebruikt zodat er wel een maximale blokkering komt bij ruime overschreiding van de gewenste temperatuur.

De woonkamer temperatuur regelen met de thermostaatknop op de vloerverdeler, de water temperatuur is dan de basis voor de woonkamer temperatuur, die zal u proefondervindelijk moeten gaan vinden.

Vr Gr en succes ermee
 

Chathanky

  • #3
Het voorstel van cvolieboy ie er goed uit, echter is er wel een kanttekening.

De stooklijn kun je niet proefondervindelijk vastleggen naar de woonkamer. De vloerverwarming werkt op lage cv temperaturen, de radiatoren (meestal) op hogere temperaturen.
Door de stooklijn af te stemmen op je woonkamer kom je warmte te kort in de overige ruimtes.

De stooklijn moet je dus aan de radiatoren aanpassen.
Een moderne wa regeling hoeft niet duurder te zijn dan een ruimteregeling. Die zuinigheid is wel sterk afhankelijk van een goed ingestelde stooklijn en een gebalanceerd cv systeem.
Dit vergt wat extra tijd dus geld. Iets waar de meeste installateurs niet op zitten te wachten.
 

Azijnpisser

  • #4
Waarom geen ketel met 2 gescheiden circuits?
 

GvdB

  • #5
Helemaal mee eens!
advies: WA klokthermostaat bij voorkeur in een goede referentie ruimte plaatsen, zodat er in de toekomst de mogelijkheid open staat voor elke gewenste vorm van regelen.
Wanneer er word gesteld dat een WA regelaar op uw ketel niet mogelijk is (bv avanta) plaats een honeywell modulation klokthermostaat, deze heeft zelf een buitenvoeler aansluiting.
 

GvdB

  • #6
Met chathanky dus.
een dubbel cicuit met een dubbele regeling is nodeloos duur.
PS plaats wel een drukverschilregelaar om doorstroming te garanderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu