WC op zolder, raadselachtige standpijp

Jupijn

  • #1
Goedemiddag !

Ik heb het plan om een wc te maken op zolder. Nu vraag ik mij af of dit plan haalbaar is. Er heeft vroeger een wc gezeten, maar die is weggehaald door de oude bewoners en ik ben een beetje bang dat ze de situatie zo hebben gemaakt dat hij ook niet (eenvoudig) terug te veranderen is. Zie hieronder een overzicht van de situatie;



Op de foto zijn twee buizen te zien. Eerst dacht ik dat buis 1 de standpijp was, maar vlak buiten het bereik van de foto schiet hij ineens terug naar 73mm. Waarom die verdikking erin zit begrijp ik ook niet helemaal, hij gaat ook nog eens door het dak naar buiten, dus die dikkere pijp heeft ook meer moeite gekost.

Buis 2 zal de standpijp zijn (die gaat ook door het dak), daar zijn echter met een omgekeerde Y splitsing 2 luchtafvoeren op aangebracht (groene streepjes), van een inpandige badkamer en een afzuigkap. De badkamer had voorheen een raam, dus die afvoer is ook wel echt nodig. Ik vermoed dat de oude bewoners dachten: "hier komt toch geen WC terug, dus we kunnen die omgekeerde Y vormen gebruiken". Wat ik wel weet is dat het aanbrengen van die luchtafvoeren op hetzelfde moment is gebeurd als het weghalen van het toilet. Voor mij natuurlijk waardeloos want als ik hier een toilet op aansluit schieten die drollen zo de luchtafvoer in.

Wat ik, volgens mij, moet doen is alles weg halen tot onder de onderste luchtafvoer, de wc aansluiten en dan de luchtafvoeren daarboven weer invoegen. Klopt dat? Als dat zo is moet ik van onder werken, dus zal het plafond van de onderbuur in de wc eruit moeten, dat is echt balen.

Verder heb ik nog twee dingen die ik niet begrijp;

1) Waarom heeft men een klein stuk dikkere pijp gebruikt (buis 1) en de rest dunner? Heeft dat er misschien mee te maken dat er alleen dakdoorvoeren zijn vanaf een bepaalde maat buis?

2) Waarom de moeite nemen buis 1 door het dak te steken? De standpijp wordt toch al ontlucht middels buis 2? Die gaat ook door het dak.

- edit - ik bedenk mij ineens een veel somberder scenario. Wellicht is buis 1 wel de standpijp, maar heeft men destijds gedacht 'aangezien we toch geen WC meer op zolder willen plaatsen we een veel dunnere pijp terug tussen de zolder en waar de wc op de verdieping eronder begint zodat we minder dikke pijp door het huis hebben lopen -edit-
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Ik denk dat het de somberige scenario is zodat met dunnere leiding naar beneden kan.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Ik denk niet, dat buis 2 de standleiding van het riool is.
Want anders zou je wel riool lucht ruiken in de badkamer en afzuig kap.
 

Jupijn

  • #4
Ik ben bang dat jullie gelijk hebben. In de WC van de benedenbuur zie ik een relatief kleine koof. Die WC is al niet heel groot dus waarschijnlijk heeft men gedacht 'om de wc zo groot mogelijk te houden, laten we maar een dunner stuk ertussen zetten'. Dat verklaart ook de relatief vreemde verdikking richting het dak. Vroeger heeft hier dus een wc gezeten, toen was hij wel helemaal dik van begin tot einde. De WC die hier eerst stond was immers ook aangesloten.

Balen... Enige optie die over blijft is een broyeur toilet. Iemand daar ervaringen mee? Ik kijk wel ff rond op t forum.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Plaats even wat meer foto's. Ik heb het idee dat in buis 1 twee verkeerde aansluitingen zitten. Die waar het emmertje op staat en die net boven de balk.

Er is hier dus een onderbuurman / vve. Ik zou in overleg met die partijen proberen de standleiding te vervangen. Kan je meteen de brandveiligheid controleren van deze leiding. Er hoort een brandmanchet op verdiepingsniveau te zitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu