Watermeter in cv installatie

RAH

  • #1
Eenvoudige vraag: kan ik een watermeter gebruiken voor het meten van debiet in een cv-installatie? B.v. deze watermeter, die geschikt is voor warm water? Ik hoef het debiet namelijk niet elke seconde te weten, over een periode van een paar uur is goed genoeg.

Wasser Geräte Watermeter Warm water - 0,75 inch - 80 mm.jpg
 

ADDave

  • #2
Ja dat zou wel kunnen, maar waarom je dat in de cv zou willen plaatsen snap ik alleen even niet. Wat wil je precies weten?

Watermeters hebben echter maar een bepaald bereik. Zit je daar buiten dan krijg je verkeerde metingen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Normaal gebruik je hiervoor een flowcontrol meter.
 

RAH

  • #4
Als je het debiet en de aanvoer- en afvoertemperatuur weet, kan je het actuele vermogen van een toestel (cv-ketel, radiator, verdeler, warmtepomp, etc.) uitrekenen. Temperaturen meten is tegenwoordig een peuleschil met IR-meters, maar debiet is wat lastiger. Er zijn ultrasone meters, maar die zijn niet te betalen. Een sensor, zoals die van Grundfoss (zie foto) is ook niet echt goedkoop en dan moet je zelf nog aan de slag met een Arduino om de waarden uit te kunnen lezen. Zoals gezegd, heb ik ook niet elke seconde een waarde nodig, ik run geen procesfabriek. Een watermeter Q3 voor 2,5 m3/u zal bij 40 liter/u, toch ook nog wel een betrouwbare waarde geven?

Grundfos Direct Sensor VFS 2-40.jpg
 

ADDave

  • #5
Heb er m'n twijfels bij.
Hoe ga je dan zorgen dat het debiet constant is? De ketel moet dan eigenlijk continu op vol vermogen draaien anders gaat hij uit of terugregelen, waardoor het debiet veranderd.

Een waarde gemeten over een x aantal uur zegt niks. Dan bereken je energie, geen vermogen. Kan je wel weer omrekenen maar dan kom je altijd op een gemiddeld getal uit en niet de actuele waarde, tenzij je zeker weet dat het debiet altijd gelijk is gebleven.
 
Laatst bewerkt:

stefan9

  • #6
Ik neem aan dat een watermeter ook behoorlijk nauwkeurig is als je een kraan maar een beetje open zet, dus dat zal wel goed gaan denk ik. Maar je hebt er toch alleen wat aan als je gedurende de meetperiode een constante aanvoer- en retourtemperatuur hebt? Het lijkt mij zeer de vraag of dat in de praktijk wel zo is.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
je krijgt alleen maar een totale hoeveelheid die door de meter is gegaan, hiermee kun je uitrekenen icm met een gemiddeld genomen delta t wat de totaal geleverde energie is
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Aan de hand van het gemeten gasverbruik weet je ook het actuele vermogen/ belasting tijdens het branden van de ketel.
Een gasmeter is er meestal al aanwezig?
 

RAH

  • #9
Het zou allerlei nieuwe mogelijkheden geven. Zo zou je de werkelijke COP van een warmtepomp kunnen bepalen, het werkelijke vermogen van een radiator of een cv-ketel. Toegegeven, het kan niet allemaal tegelijk, dan zit je toch aan meerdere meters vast. En het zijn geen sieraden om te zien.

In mijn geval zou ik het vermogen van de vloerverwarming kunnen bepalen, want ik heb nu geen flauw idee. Er zijn namelijk geen gegevens over vloerisolatie, hoh-afstand, leidingverloop, etc.

Je zou met die gegevens de toevoerleidingen beter kunnen dimensioneren, de installatie beter hydraulisch kunnen inregelen, etc. En ja, inderdaad, ik heb een probleem met mijn vloerverwarming en laat nu maar op de gok een bredere leiding monteren in de hoop dat daarmee het probleem is opgelost.

De gasmeter lijkt mij hiervoor minder geschikt, want gas wordt ook gebruikt bij het koken en voor warm water. Bovendien zou een watermeter ook werken bij gasloze apparaten, zoals een l/w- of w/w-warmtepomp of bij gasloze huizen, zolang de warmte maar met water wordt getransporteerd.

De energie delen door de tijd geeft inderdaad een gemiddeld vermogen over die tijd, maar als je rekening wilt houden met fluctuaties, zet je de wekker en noteer je elk uur de stand (en meet je de temperatuur) of nog vaker als je daar behoefte aan zou hebben. Dat moet een weekendje vol te houden zijn en dan heb je wel een beeld van de situatie. Ik denk wel dat er een minimale tijd is, ga je daaronder, dan zijn de afgelezen waarden op een watermeter misschien niet meer betrouwbaar.

Mijn installatie (gasketel, keteltemperatuur 55 graden = max 18,6 kW) gedraagt zich eigenlijk elke dag hetzelfde. De woonkamer is 's-ochtends afgekoeld tot minimaal 15 graden (nachtstand van de thermostaat), afhankelijk van het weer, en draait overdag (stand 18 graden) eigenlijk constant om de vloer voldoende op te warmen. De radiatoren in de woonkamer en elders hebben daarbij steeds dezelfde temperatuur, maar hoeveel vermogen naar de radiatoren en naar de vloer gaat? Geen idee.
Ik kan alleen op de ketel wat globale gegevens zien (temperatuur altijd 55 graden, brander mod% = 26 %, pomp mod = 52 %, maar dat is ook een momentopname).

Wil ik daar iets meer weten over de vermogens die naar de diverse toestellen gaan, dan moet ik aankloppen bij een ingenieursbureau om een berekening te maken, maar zelfs die zouden in mijn situatie bepaalde gegevens moeten inschatten, zodat het niet zeker is of je daar ook wat aan hebt.

Ik zou het zelfs willen omdraaien: vreemd dat er in het digitale tijdperk niet standaard op elk verwarmingstoestel een flow- en temperatuursensor zit. Wil je weten wat de capaciteit van een radiator is, dan ben je afhankelijk van de tabellen van een leverancier (waarin de temperaturen dan net weer niet precies met jouw situatie matchen) en volgens mij wordt er in de meeste van deze tabellen geen rekening wordt gehouden met de stand van het voetventiel van de radiator.
In mijn geval staan de voetventielen van de radiatoren 2 van de 4 slagen open, wie kan mij dan nog vertellen wat het vermogen van de radiator is?

De watermeter van de afbeelding meet het aantal m3/u tot in 3 cijfers achter de komma, m.a.w. zou tot op de liter per uur nauwkeurig kunnen zijn, maar is dat volgens mij niet. De datasheet van de meter uit de afbeelding zegt voor een DN20 aansluiting :

Qmin (Q1) = 25 l/u, Qt (Q2) = 40 l/u, Qnom (Q3) = 4000 l/u en Qmax (Q4) = 5000 l/u.
Afwijking in het gebied Q1-Q2 max 5%, tussen Q2-Q3 max 2%, dat schijnt een Europese eis te zijn.

Dan zit je in een cv-installatie toch aan de onderkant van dat bereik, mijn cv-ketel zou bij 18,6 kW en gemeten deltaT = 11 K een Qmax van 1458 l/u hebben. De verdeler van mijn vloerverwarming zit vermoedelijk tussen de 100 en 300 l/u, maar dat is giswerk. In die situatie zou deze watermeter maar 2% afwijken, ruim voldoende voor mijn doel, en je schaft zo'n ding voor een paar tientjes aan.
Drukverlies lijkt ook niet het grote probleem, bij 2000 l/u is dat 0,2 bar en bij dat debiet kom ik dus niet eens in de buurt bij de verdeler.
Een dingetje is nog wel dat veel watermeters die ik zie, alleen geschikt zijn voor koud, hooguit lauwwarm water, tot zeg 40, hooguit 50 graden. In mijn geval ligt de aanvoertemperatuur bij de verdeler rond de 45 graden, dus dat zou net kunnen. En als je de watermeter achter de thermostaat van de verdeler monteert, die nooit boven de 50 graden staat, zit je zeker goed.

Wat nu werkelijk de reden is waarom watermeters niet in een cv-installatie voorkomen, blijft mij even onduidelijk. Misschien is het gewoon een kwestie van eens proberen. Maar dank aan allen voor het meedenken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
RAH schreef:
Wat nu werkelijk de reden is waarom watermeters niet in een cv-installatie voorkomen, blijft mij even onduidelijk. Misschien is het gewoon een kwestie van eens proberen. Maar dank aan allen voor het meedenken.
Volgens mij zit dit in het feit dat het gas is altijd goed betaalbaar is geweest.
Ben daarom heel benieuwd waar je achter gaat komen.
 

ADDave

  • #11
Omdat een debietmeter niet interessant is in een gesloten systeem. Energiemeter wel, maar een kwalitatief goed exemplaar kost serieus geld.
Als fabrikanten die in elk toestel zouden plaatsen wordt het product te duur.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
In de Intergas ketel zit een energiemeet systeem wat het gasverbruik en tijd inclusief de temperaturen bewaard in het geheugen waarmee je kan zien wat het gasverbruik van de ketel bij gebruik van de CV en het WW is geweest.
Vanuit dat verhaal kan je bereken hoeveel energie er is toegevoerd aan de installatie.
Daar het heb je echt geen meetdagen voor nodig dat kan je al in een uur goed berekenen met die gegevens.
Maar je kan wel een laboratorium onderzoek willen doen en dan alleen maar een waterpomp tang ter beschikking hebben, dan bereik je echt geen uiteindelijk resultaat.

Veel succes met je onderzoeken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
ADDave schreef:
Energiemeter wel, maar een kwalitatief goed exemplaar kost serieus geld.
Waarom moet het bij jouw altijd gekalibreerd spul zijn. Met wat simpelere dingen kan je ook een eind komen hoor. Niet gepikeerd raken he.
 

ADDave

  • #14
Het hoeft van mij niet gekalibreerd te zijn hoor. Tuurlijk kan je wel wat meten met goedkoper spul. De vraag is maar of het betrouwbaar is. Ligt er maar net aan wat je ermee wil doen.
Voor bijvoorbeeld een indicatie is het leuk.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Eigenlijk off-topic, maar ik wil er toch even op in gaan:

Wgb schreef:
Waarom moet het bij jouw altijd gekalibreerd spul zijn. Met wat simpelere dingen kan je ook een eind komen hoor. Niet gepikeerd raken he.
Met die wat simpelere dingen kun je er totaal niet op rekenen wat ze aangeven. Wel bij normale, grotere gebruikers met puur ohmse belasting, maar zodra het aankomt op kleinere energieverbruikers of schakelende voedingen, gaan veel meters de mist in.

Er staat op de site hardware.info een (oudere) vergelijkende test van energiemeters. Die hebben ze op allerlei lampen, TL-buizen en apparatuur het enegieverbruik laten meten en vergeleken met een (hele dure) gecalibreerde meter. Omdat het een test uit 2009 is, staan er nog geen LED-lampen bij, juist wel spaarlampen.

Van sommige testresulaten schrik je echt. Enkele voorbeelden van onderling zeer afwijkende waardes heb ik hier weergegeven (in de de eerste kolom staan de waardes van de referentiemeter):

12 Volt Netadapter1,80 W0 W6 W2 W0 W7,23 W0,4 W2,3 W1,0 W5 W
HDTV ontvanger standby12,17 W0 W13 W12 W11 W17,01 W10,5 W11,7 W10,8 W15 W
LCD TV-standby0,81 W6 W6 W1 W0 W7,20 W0,0 W0,6 W0,0 W3 W

Onder andere bij deze drie toepassingen zijn de onderlinge verschillen enorm. Komt vaak door de schakelende voeding die in dergelijke apparatuur zit.

Je kunt dus, met name bij metingen aan kleine verbruikers, beslist niet zeggen: ik meet op mijn energiemeter bijna niets of juist heel veel. Want wanneer het een lage energiewaarde betreft of energie verbruikt door een schakelende voeding, klopt er bij sommige van die meters niets van. Misschien dat nieuwere meters het wat dat betreft beter doen, maar zeker weten doe je dat natuurlijk niet, als je gewoon een willekeurige (budget) meter koopt.

En er zijn steeds meer toepassingen die op één of andere manier een schakelende voeding (of een seriecondensator) hebben, bijv. bij veel LED-lampen laten (budget) energiemeters ongetwijfeld verkeerde waardes zien.

De test is hier te vinden: Vergelijkingstest: 9 Energiemeters, tabel met testresulaten

Einde off-topic...
 
Laatst bewerkt:

RAH

  • #16
Ik heb inmiddels voor een paar tientjes een watermeter besteld: 3/4 inch, T90, dus geschikt voor hoge temperatuur. Van een Duitse fabrikant, gewoon goedgekeurd conform EU-normen. Volgens mij in eerste instantie bedoeld voor appartementen.

Ik vraag aan de installateur of hij hem bij de verdeler wil monteren als hij de bestaande dunwandige 15mm toevoerbuis gaat vervangen door 22mm. Dat kan wel even duren want hij heeft het druk, maar ik laat het tzt weten.

@Cvolieboy: Dat het actuele vermogen op een moderne cv-ketel af te lezen is, is bekend. Maar dan weet je nog steeds niet hoe dat vermogen zich over de installatie verdeelt en dat is juist wat ik zou willen weten.

watermeter.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu