Watermeter - rode pijltje beweegt zonder dat ik water gebruikt

KimberleyRussel

  • #1
Goedemorgen ik had een vraagje
Ik heb gemerkt dat het rode pijltje wat beweegt zonder dat ik water gebruikt heb
Ik heb even 2 fotos gemaakt 1 tje toen ik ging slapen en 1 toen ik wakker werd zat 7 uur tussen en je ziet dat de standen gelijk zijn gebleven maar het rode pijltje is iets verschoven wat zou dit kunnen zijn?
zie fotos

626784C4-542F-4192-83E1-76549B63DC2D.jpeg 83F92E85-DDA1-4408-91D6-EF96128C09A5.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als ik dat zo bekijk, staat er daarbij: x 0,0001.
Dat betekent dat dat wijzertje, als het één eenheid verder gaat, aangeeft dat er 0,1 liter is verbruikt.

Indien je echt helemaal geen water hebt verbruikt, moet dat betekenen dat er ergens een klein lek zit in je waterleiding. Zo te zien iets van 1,5 x 0,1 liter = 150 ml = ca 20 ml per uur.

Tenzij het normaal is dat een dergelijke meter zich langzaam nog iets bijstelt, maar dat weet ik verder niet, misschien onze @Henk253
 

KimberleyRussel

  • #3
Zou het ook iets anders kunnen zijn?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Iets anders... wat had je in gedachten?

Overigens: 20 mililiter per uur verlies komt neer op ca 175 m³ per jaar.
Dat is (bij mijn waterleverancier) ca. 150 Euro.
Best de moeite waard om even te zoeken of er ergens een lek is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Toilet dat een beetje lekt, inlaatcombinatie van een boiler of HR-ketel, die ook druppelen als het niet nodig is.
Dat zijn wel lekkages, maar zonder schade.
 

KimberleyRussel

  • #6
Ik heb wel een elektrische boiler die vanaf 23:00 pas opwarmt overdag draait dat rode pijltje ook wel iets door , heb om t uur even gekeken en dan wastie wel ietsjes versprongen waterstand bleef wel het zelfde bij die cijfers
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat de waterstand hetzelfde blijft is heel logisch, want de cijfers van de waterstand geven als laatste cijfer de liters aan.
En er passen 50 maten van 20 milliliter in een liter, dus het zou dan nogal toevallig zijn als de lekkage (daar houd ik het voorlopig maar op) precies de overgang van het litercijfer zou veroorzaken.

Een elektrische boiler voert bij opwarming een kleine hoeveelheid water af i.v.m. overdruk daarvan, dus onmogelijk is het niet dat het daarvandaan komt. Maar indien de boiler overdag niet opwarmt, zou er dan geen heet water geproduceerd worden en er dus ook geen water door de inlaatcombinatie afgevoerd worden.

Maar weet je zeker dat die boiler inderdaad nog op de 'tijdklok' werkt? Want alleen boilersystemen, waarbij het op tonen regerende relais (de tijdklok) vervangen is door een digitaal, aan de slimme meter gekoppeld relais, kunnen nog automatisch ingeschakeld worden. De tonen die meegestuurd werden om de ouderwetse relais te bedienen zijn, voorzover mij bekend, in de loop van 2022 in heel NL uitgezet. Die relais schakelen daardoor niet meer om, je kunt ze alleen nog met de hand inschakelen (maar dan blijven ze de gehele dag en nacht ingeschakeld staan).

Je kunt een eventueel verlies via de inlaatcombinatie van de boiler eenvoudig checken door in de afvoerslang van die inlaatcombinatie iets op te nemen om het afgevoerde water (tijdelijk) op te vangen (en de hoeveelheid daarvan vervolgens in een maatbeker op te meten). Hoe dat moet gebeuren is afhankelijk van de situatie ter plekke. Een foto van de aansluitingen onder de boiler zou kunnen helpen.

Verder zou je het kraantje van de inlaatcombinatie dicht kunnen draaien, om te kijken of het verlies dan over is. Maar je kunt al snel aan het verkeerde kraantje draaien, de grootste knop is namelijk meestal van het overdrukventiel en daar moet je beslist niet aankomen. Dus ook hier geldt: plaats een foto van die inlaatcombinatie, zodat we kunnen aangeven welke knop je moet dichtdraaien.
 

KimberleyRussel

  • #8
Ik weet zeker dat de boiler nog op de tijds klok werkt
 

stefan9

  • #9
@Kees: je zit er een factor 1000 naast. 20ml per uur is 0,48l per dag, oftwel 175 liter per jaar.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Daar kan ik dan verder niets over zeggen. Kan niet bij jouw huis naar binnen kijken.
Maar misschien kun je wel iets van mijn suggesties overnemen en kijken of er inderdaad water afgevoerd wordt in dezelfde periode dat de meter een iets hogere stand aangeeft?
Want anders wordt het toch echt heel lastig om van afstand vast te stellen of dat waterverlies al of niet verontrustend is.
 

KimberleyRussel

  • #11
Dankjewel in ieder geval voor je advies ik hou het in de gaten
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
stefan9 schreef:
@Kees: je zit er een factor 1000 naast. 20ml per uur is 0,48l per dag, oftwel 175 liter per jaar.
Je hebt helemaal gelijk! Ik had het jaarbedrag in milliliter gedeeld door 1000 maar dan krijg je vanzelfsprekend liters en geen m³.
Foutje, goed dat je het verbeterd hebt. :prima:
Zou het dus maar een paar cent zijn ipv 150 Euro.
Valt dat in elk geval wel mee.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
KimberleyRussel schreef:
...ik hou het in de gaten
Als ik het nieuwe getal zo bekijk, denk ik eigenlijk niet dat je je er verder heel druk om moet maken. Dikke kans dat het inderdaad door de inlaatcombinatie van de boiler komt. En eerlijk gezegd: ik heb zelf nog nooit naar dat kleine metertje gekeken of dat al of niet bewogen heeft wanneer ik geen water heb gebruikt. Gewoon omdat mijn maandelijks genoteerde waterverbruik behoorlijk stabiel is. En ik ben ook niet van plan mij daarover druk te maken!
 

KimberleyRussel

  • #14
Dit stelt me gerust
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Ik heb thuis een digitale meter op de watermeter gezet. Werkt samen met de P1-meter op de electriciteitsmeter. De investering ga ik nooit terugverdienen (daar ben ik wel eerlijk in), maar het geeft wel goed inzicht in je waterverbruik per dag/week/maand/jaar.
 

Rene93

  • #16
Als de elektrische boiler opwarmt zet wat water en gaat er wat door de inlaatcombinatie naar buiten, dit komt dus vanaf de boiler en niet vanaf de watermeterkant. Maar als de boiler overdag afkoelt moet dit weer opgevangen worden door de "krimp" van het koude water en komt dan uit de watermeter. dit zijn enkele druppels. Probeer eens eens een dag de boiler op temperatuur te laten of juist een dag uit. dan kan je het uitsluiten. een halve liter duidt toch op een kleine lekkage en misschien is het verstandig eens alle toiletten, inlaatcombinatie van de cv en eventueel een kijkje in bijv. de kruipruimte te nemen als je die hebt, en is het simpel op te lossen, en kan je uitsluiten dat er verdere schade door ontstaat
 

KimberleyRussel

  • #17
Heb alles gecontroleerd sommige leidingen zitten in de muren dus dat kan ik niet zien , ik woon in een flat dus geen kruipruimte toilet is net vernieuwd , uit de inlaat combinatie van de boiler kom snachts maar ook overdag wat druppels uit , hij verwarmt alleen snachts dus ik heb geen idee waar ik moet zoeken nog
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
Bekijk je water niveau van je reservoir wil soms bij plaatsen net te hoog staan zodat ie iets door loopt in de wc pot.
 

KimberleyRussel

  • #19
Wc is 6 maanden geleden geplaatst
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #20
Even kijken en controleren kan geen kwaad toch.
Als vlotter even wat op spanning staat wil ie wel blijven door druppellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu