Aankopen Woonhuis - Watermeter loopt door

DonMerinos

 • #1
Hi iedereen,

Ik ben in het process van het aankopen van een woonhuis. Deze week heeft de bouwkundige keuring plaatsgevonden en hoewel er geen tekenen van lekkage zijn gevonden, blijft de watermeter heel langzaam doorlopen. Het is wel een constante doorloop, er zitten geen schokken in.

De bouwkundig adviseur kon niet echt een reden vinden, aangezien er nergens zichtbare plekken waren, maar gaf terecht aan dat dit verder onderzocht moest worden.

Nu heeft de verkoper aangegeven geen zin te hebben in mijn vraag om een gecertificeerde loodgieter hiernaar te laten kijken en is naar het waterbedrijf gestapt met de vraag of de watermeter mischien kapot is. Die hebben aangegeven dat het geen prioriteit is om hier naar te kijken en dat er op dit moment wachtlijsten zijn hiervoor. De verkoper heeft een reductie van 2,5K in de verkoopprijs voorgesteld met de clausule dat een mogelijke lekkage voor onze rekening moet zijn.

Wij willen hier niet mee akkoord gaan, maar mijn vraag is;

1) Denkende dat het metertje heel langzaam doorloopt, denken jullie dat dit een significante lekkage zou zijn?
2) Zou dit kunnen komen door het hervullen van de boiler, of het condensvat, of loopt het hiervoor te langzaam?
3) Zien jullie nog een andere reden wat dit zou kunnen zijn?

Het gevaar is dat de badkamer door hen zelf lijkt opgeknapt en bedekt met plastic sier muren, waardoor de bouwkundig adviseur natuurlijk niet kon zien of hierachter iets heeft gelekt.

Ik probeer gewoon te kijken of het niet alsnog aangekocht zou kunnen worden met de reductie van 2,5K als bijvangst om de lekkage te behandelen. Vooral als het in de boiler zou kunnen zitten.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #2
Hoeveel water verlies je dagelijks?
 

DonMerinos

 • #3
Ik wou dat ik het kon bijhouden maar ik heb alleen een klein filmpje kunnen maken. Het radartje blijft gewoon heel langzaam doorlopen, maar wel zonder stoppen of schokken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #4
Is er een hoofdkraan en wat gebeurt er als die dicht is?

En wat gebeurt er als die een half uur later weer open gezet wordt? (zonder dat iemand in de tussentijd water gepakt heeft)


Ga er maar vanuit dat er ergens een lek een.
Een inlaatcombinatie die lekt is een optie die meestal niet opvalt.

ps. probeer eens of je op de plek waar je nu woont de watermeter even snel (langzaam) kan laten lopen, dan weet je of het vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een druppelende kraan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #5
Kan een toilet zijn wat doorloopt, een boiler die niet helemaal goed is, een wasmachine die niet goed sluit.
Is het een van die dan is dat prima op te lossen met 2,5K maar zit het ergens achter de tegels dan ben je 5 -10K en als het een luxe is nog meer kwijt om je badkamer te slopen en opnieuw op te bouwen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #6
Als er gedurende langere tijd (weken of maanden) voortdurend water weglekt, hoe weinig ook (en het zit niet in toilet, kraan, boiler of andere installatie), dan moet het welhaast zichtbaar zijn; vochtplekken of schimmelplekken in muren, plafonds of de kruipruimte. Als je de meter ziet lopen waar je bij staat zijn het geen hele geringe hoeveelheden.
 

DonMerinos

 • #7
Bedankt voor de eerste reacties - ik snap namelijk dat het overal in zou kunnen zitten en het daardoor moeilijk is om te bekijken wat het kan zijn.

Nog bedankt voor de tip om het thuis te proberen door zelf een kraan op druppelen te zetten en het is inderdaad die hoeveelheid water van een snel druppelende kraan. Het moet dus wel ergens een lek zijn want zoveel water verlies je niet met een boiler.

Gelukkig denken wij er toch aan om de badkamer eruit te slopen en heeft de bouwkundige keuring om de bovenste verdiepingen helemaal geen vochtplekken naar voren laten komen.

De toiletknop in de badkamer is kapot dus het kan zo maar zijn dat het daaruit lekt. Dat kun je tijdens zo een keuring moeilijk checken en de verkoper helpt niet echt mee.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #8
het kan ook de inlaatcombinatie zijn in de kw toevoer onder de cv ketel, deze is aangesloten op een afvoer
 

ADDave

 • #9
Wat marc hierboven beschrijft is een redelijk plausibele oorzaak. Een lekkende inlaatcombinatie wordt meestal niet opgemerkt omdat het direct in het riool verdwijnt. Je zal dus geen vochtplekken terug vinden.

Je kan het controleren door de inlaatcombinatie dicht te draaien (knop aan de zijkant, niet de grote knop aan de voorkant).
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #10
Of een waterleiding ergens in de tuin.
Als ik bij mezelf kijk en zo'n probleem zou hebben dan sluit in een van de stopkranen naar buiten af
en dan kun je meteen uitvinden of het daar aan ligt.

Is of zijn er meerdere stopkranen of een verdeler(tje) achter de watermeter?

Je zou nog een bezoek kunnen doen en dan een technisch persoon meenemen.
Laat die ook de inlaatcombinatie controleren en als die lekt, niets zeggen, de 2,5k accepteren
en de inlaatcombinatie vervangen. Mocht die niet lekken dan is het een gok.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #11
Hey, ik was eerst met die inlaatcombinatie. ;-)
Bij een lekkage in een muur of betonvloer kan het zeker in de zomer zeer lang duren voor het te zien is.
Een vloer kan veel opnemen en als het bijvoorbeeld via een spouwmuur weer kan verdampen kan dat lang "goed" gaan. Problemen zoals een natte schimmel muur komen dan pas in de winter.
Niet om je bang te maken, maar dat er nu niks te zien is, zegt gewoon niks.
 

Tillyhond

 • #12
misschien een lekkage in de kruipruimte, zie je ook niet terug....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu