Waterleiding buiten + warm water

Rednass

 • #1
Goedemorgen,

Ik heb al veel dingen gelezen op dit forum en op andere fora, maar ik zit toch nog heel erg te twijfelen. Wij gaan paarden aan huis krijgen en er komt een schuilstal waar we sowieso water naar toe willen hebben. De schuilstal ligt op ongeveer 25m van het huis. Ik ga vermoedelijk een harde 110mm PVC afvoerbuis met manchet leggen als mantelbuis. Hier doorheen gaan waarschijnlijk koud water (voor drinkbakken), elektra en internet. De totale lengte vanaf de meterkast is ongeveer 40-50m.
Nu zit ik met het volgende vraagstuk. Ongeveer 1 of 2x per maand zal er warm water benodigd zijn om bijvoorbeeld de paarden te wassen. Ik heb denk ik de volgende opties.
 • Doorstroomverwarmer 230V 3,5kW. Voordelen: niet wachten op "warm" water. Nadelen: Echt warm wordt het niet en er is een aparte groep voor benodigd.
 • Boiler van plusminus 50L. Voordelen: echt warm water. Nadelen: opwarmtijd, want deze gaat dan alleen aan wanneer benodigd.
 • Geiser op gas. Voordelen: niet wachten op warm water. Nadelen: we werken liever niet met gas in de stal.
 • Warmwaterleiding doortrekken. Voordelen: geen aparte apparatuur nodig in de stal. Nadelen: warm water een heel eind verslepen + kans op legionella in de leiding?
 • Buitenkraan maken. Er is ook nog een mogelijkheid om een buitenkraan te maken zo dicht mogelijk bij de stal (dus nog 25m te overbruggen). Hier zou ik dan eventueel binnen (in de garage) een nog aan te brengen mengkraan op aan kunnen sluiten. Alleen naar die mengkraan moet dan een warmwaterleiding (en koud) komen die dus 1 of 2x per maand gebruikt wordt, dus kans op legionella in dat deel dat bijna niet gebruikt wordt (1-2x per maand)?
Ik hoor graag jullie ideeën. Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Kun je geen mengventiel plaatsen waar de koudwaterleiding wegkomt, op het ventiel sluit je warm en koud aan en het ventiel kun je dan naar gelang instellen volledig koud of warm water van 20 tot 60 graden.
  Op deze manier kun je met 1 leiding af, let wel op dat de leiding afsluitbaar en aftapbaar is ivm bevriezen in de winter
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #3
  Ik zou vanwege de grote afstand naar de stal het water in de stal verwarmen. Anders moet je eerst 25 meter water weg spoelen voordat je warm water hebt. Als je klaar bent heb je nog een keer 25 meter aan warm water verlies.

  Dan blijft optie 1 of 2 over.

  Zou je in geval van optie 1 geen 2 doorstroomverwarmers achter elkaar kunnen plaatsen die op een aparte groep aangesloten zijn?

  Of met 3 fasen gaan werken?

  Als het moment van wassen elke maand hetzelfde zou zijn zou je in geval 2 met een tijdschakelaar kunnen werken, of als er wifi bereik is zou je met een schakelbaar contact via wifi 's ochtends de boiler kunnen activeren voor het wassen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu