Waterdicht stucwerk, ideeën

Rlooijen

  • #1
Ik heb het snode plan om in mijn douche geen wandtegels te plakken. Het wordt natuurlijk van alle kanten afgeraden maar ik wil toch proberen om de wanden te stucen en dan op de een of andere manier waterdicht maken. Ik weet dat het "Marokkaanse stucwerk", dat is dat spul wat ze na opbrengen polijsten met een zeepsoort, waterdicht is maar dat vind ik niet mooi........

Negatieve reacties heb ik al genoeg gehad, vooral klusbedrijven en aannemers durven het niet aan maar dat zou ik ook niet doen als ik garantie moest geven. ;-)

De meest simpele oplossing is volgens mij 5 lagen betonverf er op smeren. Je ziet echter bij zwembaden of bijvoorbeeld koelcellen ook wel coatings toegepast waarmee de boel waterdicht wordt gemaakt.

Iemand al eerder zo gek geweest of goede tips?

Bedankt,
Ron
 

NikGear

  • #2
Wat heb je tegen tegels?
 

H@ns

  • #3
Kalkstuc met een waterdichte verf er op.
Gips kun je vergeten tenzij je de douchecel zelf wel gaat tegelen.
Meng wat spul door je stuc zodat het nog waterdichter wordt (weet de naam even niet meer).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
U zou het stucwerk kunnen behandelen met waterglas.
Type in een zoekmachine "waterglas" en bekijk de resultaten.
Mogelijk zou een impregneermiddel dat tegen vochtdoorslag bij muren en schoorstenen gebruikt wordt een oplossing zijn.

Ontzettend goede ventilatie is noodzakelijk en de temperatuur niet te laag houden in de douche.
 

Rlooijen

  • #5
Bedankt voor de reacties tot nu toe!

Wat ik heb tegen tegels? Op zich niks maar wil eens wat anders dan anders en vind strak stucwerk gewoon wel heel mooi, zeker omdat we een vrij drukke mosaic vloer willen.

Het is overigens een installatiewand van greenboard dus wat voor stucwerk ik er ook opsmeer (kalk, cement, gips) ik moet zeer goed oppassen omdat dat natuurlijk ook gewoon maar gips is. Ik vond op een ander forum een gelijke discussie en daar had iemand met succes een epoxy coating voor wand en vloerafdichting op zijn douchemuur gezet.

Een andere optie is een waterdichte muurcoating voor binnen en buiten, en schijnt te werken op alle absorberende materialen. Is daarna overschilderbaar met acrylverven dus je zou daarna nog een hoge kwaliteit buitenverf er op kunnen smeren. Ik zie trouwens dat zij nog wel meer van dit soort producten hebben die een waterdichte film tussen binnenmuur en afwerklaag (behang, verf, tegels) vormen.

Het lijkt dus wel te doen en met deze producten die volledig afdichten en dan is alles wat eronder zit (gipsplaten etc) niet meer zo belangrijk lijkt me, toch?

Op zich kan het natuurlijk geen kwaad om gips te vermijden en een kalk/cement pleisterlaag aan te brengen maar wellicht is het daar al te laat voor omdat ik met inbouwkranen e.d. rekening heb gehouden met 5mm stucwerk en volgens mij lukt je dat niet met kalkstuc of wel?

Spul wat je door het stucwerk kan mengen zoals het genoemde waterglas kan ik niet vinden (wel op het web maar geen merken / verkooppunten).

Groeten,
Ron
 

NikGear

  • #6
Ron, hetzelfde bedrijf wat jouw vloer legde, sprak over een "toeslag" om het beton waterdicht te maken. Niet uitgesloten is dat dit ook kan voor je stucwerk op de muren. Misschien even bellen.
 

Rlooijen

  • #7
Volgens mij kan dat niet in stucwerk van gips. Stucwerk van kalk/cement kan trouwens in mijn geval ook niet omdat mij verteld is dat dat op greenboard/gipsplaat dit niet hecht.

Groet,
Ron
 

H@ns

  • #8
Beste RLooijen,

Ik heb even wat informatie gezocht, puur uit eigen belang hoor want ik sta voor mijn keuken met een zelfde probleem gesteld :wink:

Er is een kant en klare variant van Tadelakt te koop in emmers. Schijnbaar is het een product bestaande uit kalk en marmerpoeder die met een zeep-laag en een speciale steen waterdicht wordt gepolijst.

Een bewerkelijke techniek maar gegarandeerd waterdicht!!

Ik ben aan het wachten op antwoord van de producent of het ook aangebracht kan worden op gipsplaat, tot nu toe nog niets gehoord maar dat komt ongetwijfeld nog. Eerlijk gezegd kan ik niet bedenken waarom dat niet zo zou zijn of het moet met de waterdicht garantie te maken hebben.

Zelf heb ik inmiddels een minder bewerkelijke variant gevonden. Een "effect tadelakt" kalkpleister uit een emmer die wordt afgewerkt met een gel die het watervast maakt. Te koop in België voorzover ik weet nog niet in NL. (watervast is iets anders dan waterdicht)

Deze kan worden toegepast in keukens en badkamers maar niet buiten dus voor de eigenlijke doucheruimte wellicht ongeschikt. (rest van de ruimte uiteraard wel)

Niet goedkoop... Althans zo lijkt het als je zo'n emmer koopt; 70,- per 10 m2 voor een afgewerkte wand. Maar ja, Laten stucen met een cement gebonden pleister is duurder.

Zodra ik meer verneem laat ik het weten.
 

Rlooijen

  • #9
Hans bedankt,

Het gaat bij mij eigenlijk alleen om de eigenlijke doucheruimte. De rest durf ik wel met waterafstotende latex te doen of (wat duurzamer) betonverf. Is dat tadelakt wel in een egale kleur op te brengen? Ik weet dat de traditionele variant in ieder geval niet op gipsplaat kan maar het product waar je over spreekt is wel interessant!

Ben zelf nog in overleg met een verffabrikant, hoop daar nog wat info in te winnen, de combinatie epoxy grondlak en pu aflak is tot nu toe de best klinkende combinatie.

Zodra ik meer weet plaats ik het hier,
Ron
 

Sjaan

  • #10
Onze ervaringen. Wilden geen tadelakt: te duur en te sfeerbepalend. Ander speciaal buitenstuc overwogen. Eerste indicatie was 100/m2, uiteindelijke opgave 213/m2, niet op ingegaan. Is op kleur op te brengen, moet door specialist gebeuren volgens fabrikant.

Dus 'normale' fijne buitenstuc op laten brengen. Materiaalnaam kan ik voor je vragen. Kan NIET op groene platen, helaas! Wel prachtig strak.
Verder is bij ons de onderlaag waterdicht UP stuc. Dit zou helemaal goed moeten gaan, maar sinds afgelopen woensdag dondert het eraf!!! Geen hechting. Foute info van leverancier.

In de douche een deel groene stucplaten, laag onder het bad. Doen we eterniet op met speciale watervaste coating. Watervaste coating op gewoon stucwerk zou ik niet snel doen. Kleine beschadiging en je hebt alsnog schimmel.

En ja, goede ventilatie blijft altijd nodig.

Wat nu? Nee, geen tegels. Als je wilt, houd ik je op de hoogte.
 

Adele

  • #11
Ik ben ook van plan om een tegelloze badkamer badkamer aan te leggen. Ben me nog aan het orienteren. Ik heb de volgende info gevonden op de site van een badkamerleverancier in Holland.

.... zoals de epoxy coating als afwerking van de badruimte...."

Misschien meer info bij epoxy coating

Succes,
Adele
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu