Water in kruipruimte, gaten in tuin

J_Ka

  • #1
Zoals de titel al verraadt, ik heb water in mijn kruipruimte.

Info over de woning:
Mijn woning staat op de Plaat in Bergen op Zoom. Deze wijk was vroeger water (Oosterschelde) en heel vroeger een zandplaat. In de jaren '80 is het gebied opgehoogd met vrijkomende bagger bij de aanleg van de Schelde-Rijnverbinding en het Bathse Spuikanaal. In 1991 is men gestart met bouwen. Mijn woning dateert van 1996.

De wijk staat bekend om zijn verzakkingen. In mijn kruipruimte kan ik hierdoor bijna rechtop op mijn knieën zitten; de grond is tot zo'n +30cm onder de buitenmuren gezakt waardoor men bijna naar de buren kan kruipen.

In mijn kruipruimte staat momenteel een centimeter of 5 aan water. Over het algemeen is mijn kruipruimte droog (vochtig wel, maar je broek is nog droog na een kwartiertje kruipen). Nu dus niet. Waarschijnlijk door de vele regenval van de laatste weken en de hoge grondwaterstand. Het water en de kruipruimte stinken overigens niet.

Probleem:
Eigenlijk heb niet echt problemen met het water in de kruipruimte dwz geen schimmels, vochtproblemen, rioolvliegjes enz. Waar ik, en mijn buurman, wel last van hebben zijn gaten in de tuin door verzakking. In de rand van mijn kruipruimte zie ik grind van de tuin van mijn buurman liggen (door verzakking en gaten). Ook zie ik aan het zand waar het water heeft gestroomd.
Ik ben bang dat er loze ruimte onder mijn voortuin is ontstaan door verzakking/water etc. Dit geeft nu niet direct veel problemen maar is wel een potentieel gevaar (ontstaan van een 'sinkhole'). Mijn voortuin is deels betegeld. Het laatste wat ik wil is dat mijn kinderen, vrouw, de postbode, ikzelf of wie dan ook ineens een stuk naar beneden zakt tijdens het lopen door de voortuin.

Oplossing?
Wat kan ik hier het beste aan doen? De kruipruimte is aan de bovenkant (onderkant vloer begane grond) geïsoleerd met piepschuim? zoals gebruikelijk voor die tijd (1996). De bodem van de kruipruimte is zand.

Kruipruimte 1.jpg Kruipruimte 2.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik neem het eigenlijk aan, maar voor de zekerheid: staat het huis op palen?

opties:
-met zand de kruipruimte ophogen. Zand laten spuiten / blazen of met de hand als je er goed bij kan.
-Een damwand aan de buitenkant langs de probleemgebieden.

Ik zie een hoge kruipruimte als een voordeel, dus zou eerder voor een damwand gaan. Dat is ook zelf te doen.

ps. Kijk even of de leidingen goed liggen en ruimte hebben. Vooral de gasleiding, maar ook het riool e.d.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Volgens mij moet je hier toch nog eens wat vragen en antwoorden lezen.
Water was een vloek in je kruipruimte, dat is volgens mij een overblijfsel van het tijdperk woningen met houtenvloeren op begane grond.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Volgens mij is hier idd eerder zo'n topic geweest maar dan van woningen in de omgeving van Gouda, daar zakte buiten de grond buiten dus ook weg omdat deze naar binnen spoelde, maar kan me zo niet helder voor de geest halen hoe dit toen opgelost is.
Dacht dat ze daar toen isolatieplaten rechtop zo diep in de grond hadden gegraven dat ze nog ver voorbij de fundering liep en toen buiten alles weer aangevuld en bestraat.
 

J_Ka

  • #5
Bedankt voor de antwoorden. Ik heb al het een en ander gelezen maar kwam (vooralsnog) geen echt vergelijkbare situatie tegen. Zoals ik al zei, dat er water in de kruipruimte staat vind ik niet erg/is geen probleem. Dat de grond onder mijn tuin wegspoelt wel.

Mijn huis staat inderdaad op palen, gelukkig wel.
Ik zie een hoge kruipruimte ook als voordeel dus dat ga ik niet vol spuiten. Een damwand kan ik plaatsen, heb ik aan de achterzijde ook gedaan, maar ik vraag mij af of dat het probleem op gaat lossen. Het zand stroomt namelijk voorbij de fundering, dus onder mijn tuin, weg. Daar zit veel ruimte.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
J_Ka schreef:
Dat de grond onder mijn tuin wegspoelt wel.
Wegspoelt. Ergens zal die grond toch moeten blijven. Heb je al onderzocht of deze niet in het riool verdwijnt.
 

J_Ka

  • #7
Die moet zeker ergens blijven. Er is geen lekkage oid. Hoe onderzoek ik dat zonder heel de tuin open te graven?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Even mijn fantasie. Ik zou bij de kuil in de tuin voorzichtig een stalen staaf in de grond duwen en proberen te lokaliseren of daar ook een buis loopt.
 

J_Ka

  • #9
Er lopen daar geen buizen. Op de plek van de regenpijp hebben we de boel opgegraven en getest. De pijp is niet lek
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als er grond en zand verdwijnt lijkt mij de enige oplossing dat je in de wijk waar je woont medestanders gaat zoeken.
Nog zorgen over de kruipruimte dan is hier voldoende info te vinden hoe en wat.
Kom je er nog niet dan uit horen we het wel.
 

Bademutze

  • #11
Ik ken die buurt goed en die staat erom bekend, het zand spoelt niet weg, de boel is nog steeds aan het zakken, en je grond van de voor en achtertuin zal zelfs wegzakken je kruipruimte in, ik vrees dat daar weinig aan te doen is, bij vrienden van ons hebben ze al twee maal de bestrating opgehaald.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu