Water douche loopt langzaam weg

Lisja

  • #1
Ik heb het volgende probleem: sinds kort loopt het water van de douche langzaam weg. In het begin blijft het water staan. Na enige tijd begint het plotseling wel normaal weg te lopen. Het is dus volgens mij geen verstopping. Maar wat dan wel? Ik heb er ooit eerder last van gehad en heb toen een nieuwe sifon geplaatst. Na enige tijd is het toch weer begonnen. Het water uit het ligbad loopt wel al jaren langzaam weg. De wastafel en wc geeft geen problemen. Heb het vorig jaar met ontluchting geprobeerd, maar ik had het idee dat dit ook niet veel hielp. De douche is een opbouwbak van ca. 10 cm hoog. Wie heeft nog ideeën??
 

Fiesiekus

  • #2
Denk toch een beginnende vestopping. Het douchewater sluit de half-verstopte rioolopening af, waardoor de lucht uit het riool niet kan ontsnappen naar boven toe.

Lijkt dan op een ontluchtingsprobleem (is het in feite ook), maar je lost het niet op met een ontluchting; wel met het verhelpen van de verstopping.
 

Lisja

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie. Wat is het beste middel tegen een verstopping?
 

Fiesiekus

  • #4
Hoge druk van het leidingwater met een slang in het riool persen. Dat perst het vuil/verstopping weg.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Elke vakman is het er mee eens dat druk zetten op een riolering niet goed is.
Er zijn altijd eigenwijze mensen die dit toch adviseren, trap er niet in in want de schade aan de leidingen kan groot zijn.

Begin met een plopper, lukt dat niet dan een vloeibaar ontstoppingsmiddel en wanneer dat niet lukt een ontstoppingsveer.
Is het dan nog niet gelukt dan is het gebruik van een hogedrukspuit met en speciale slang met een speciale kop te overwegen.
Die kop freest zich als het ware door de verstopping heen maar zet geen druk op de leiding.
 

Zandmenneke

  • #6
Zou voordat je met agressieve ontstoppers aan de gang gaat (ook deze kunnen schade aan de riolering veroorzaken) een emmer heet water met soda in de afvoer gooien. Veel van de verstoppingen worden nl. veroorzaakt door zeepresten ed. Soda lost dit op. Soda kost bijna niets en is ook veilig voor je riolering.
 

Lisja

  • #7
Jan, Fiesiekus en alle anderen: bedankt voor jullie reactie. Ik heb een plopper gebruikt en het probleem is verholpen.
 

Chathanky

  • #8
Geen fijn idee om na de agressiefe ontstoppingsmiddel er met een veer in zitten te poeren, die troep bijt overal is ook in je huid en ogen.

Met een plopper is het gelukt dus, mooi opgelost, mocht het snel daarna weer verstoppen kun je het nog een paar keer herhalen als dat niet helpt dan kun je altijd nog andere maatregelen nemen.
Als je makkelijk bij het siflon kan komen kun je hem los halen en reinigen. Zit de vertopping verder zijn de andere maatregelen zoals genoemd een oplossing.

Met een plopper zet je geen druk op het riool Jan? :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Nee, hiermee zet je geen of te verwaarlozen druk.
Ik gebruik een plopper door een aantal keren op en neer te gaan, hierdoor ontstaat er afwisselend vacuüm en lichte druk, de prop wordt uit elkaar getrokken.
Even spoelen en de prop wordt afgevoerd in het riool.

Tip:
Laat eerst de wastafel, aanrechtbak etc. vol lopen met water en gebruik dan pas de plopper, de kolom water in de afvoer doet het werk hoofdzakelijk, niet de plopper.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu