Wat te doen bij asbestdeeltjes in huis?

Sonja20

  • #1
Recent heb ik een oud huis gekocht. In de keuken lag zo'n 7 m2 vastgelijmd zeil. Dat zeil hebben we verwijderd, met behoorlijk wat 'verpulvering' tot gevolg (gelukkig zonder al te veel stof). Achteraf hoorden we dat er eventueel asbest in het zeil kon zitten en uit onderzoek blijkt dit ook (de minst erge vorm, maar toch...).

Ik maak mij niet zozeer zorgen om het feit dat we het asbest zelf hebben verwijderd (het leed is nu toch al geschied :-( ), maar wel over eventuele asbestdeeltjes die nu door het hele huis dwarrelen. Het zeil lag immers in de keuken, maar dankzij de open deuren en onze schoenen kunnen de deeltjes zich door het hele huis hebben verspreid.

Ik wil dat ik de tijd kon terugdraaien en dat het zeil had laten verwijderen door een professioneel bedrijf, maar dat kan niet. Ik wil nu de schade zoveel mogelijk beperken. Wat kan ik doen?

Moet ik een asbestbedrijf laten komen die mijn hele huis (90 m2) reinigd (of alleen de benedenverdieping?)? Heeft iemand een idee van de kosten? Kan ik het zelf grondig reinigen (eventueel met met behulp van een asbeststofzuiger)? Of is het misschien afdoende om de ramen en deuren op te zetten?

Welke expert kan mij helpen? Ik zit ernorm in de rats! Alvast bedankt!!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Laat een asbestinventarisatiebedrijf een inspectie uitvoeren. Die kunnen een luchtmeting uitvoeren en kleefmonsters nemen. Als hieruit blijkt dat dit de normen overschrijdt, zal het schoongemaakt moeten worden door een asbestverwijderingsbedrijf.

Het eerste bedrijf kan je ook alvast telefonisch vragen om advies.

Sterkte!
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Het leed is al geschied.
ik zou er niet heel erg wakker van liggen.
er zwerven ook gewoon asbest deeltjes door de lucht buiten. denk aan asbest platen op schuren etc.
alles goed schoonmaken met een natte lap, en als je het niet vertrouwd, dan zou je kunnen laten meten.

groeten b
 

Emiel1

  • #4
Ik heb zo'n klus ook al eens gedaan met zeil in de gang. Achteraf bekeken niet zo verstandig verwijderd (al is het als particulier goed te doen, maar dan wel met inachtneming van de regels). Maar gedane zaken nemen geen keer, maar heb buiten wat extra schoonmaakwerk er verder geen aandacht (meer) aan besteed. Maar wilt u zekerheid, dan kunt u een meting laten doen, zoals hierboven ook al is aangegeven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu