Aankoop huis, wat te doen met asbest dakbeschot ?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #21
Direct de verkopende partij op de hoogte stellen dat je maar 2 opties hebt:

1: van de koop af (niet zelf denken het was ons droomhuis, want een droomhuis met asbest bestaat niet);
2: verkopende partij krijgt de rekening voor de asbestsanatie. Deze kan heel hoog oplopen (zo'n 10.000 euro of meer is helemaal niet vreemd).

Kortom: direct even er achter aan gaan! Elke minuut wachten is verloren tijd. Vreemd dat dit bij de koop pas is verteld. Ik had direct tegen de verkopende partij gezegd: "Ok, bedankt voor de informatie, dan beroep ik mij nu direct op de drie dagen bedenktijd en wil ik alsnog van de koop af." Dit is gewoon misleiding / informatie achterhouden. De makelaar kan je de stappen vertellen die je moet ondernemen.

PS: ik weet uit ervaring van mijn werk dat asbest verwijderen een heel duur grapje is door alle wettelijke regels. Hierdoor vragen de partijen die het op kunnen en mogen ruimen gewoon de hoofdprijs.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #22
Ik weet trouwens niet hoe de wetgeving over asbest gaat veranderen de komende jaren, maar stel dat je verplicht wordt als eigenaar om alle asbest uit je huis te verwijderen, dan ben je goed de pineut als je er mee zit.

Ook de waarde van je huis is minder (zoals al eerder geschreven).
 

Mikel80

  • #23
Bedankt voor jullie reactie's

Moet alleen even bijkomen van de schrik, net gebeld met de makelaar.

Ik heb netjes verteld dat ik het jammer vond dat die 2 min voor het
tekenen had vermeld dat er asbest aanwezig was.

Zijn antwoord : Ja maar ik heb het dan toch verteld.

Ik heb op een heel nette manier aangegeven om problemen te
voorkomen om dan toch nu van de koop af te zien en een bouwkundig
rapport te laten opmaken.

Zijn antwoord : Als je zeik gaat lopen bouwen dan zie je er maar vanaf...

Toen werd de verbinding verbroken.

Dit is toch niet normaal, je eerste huisje moet een leuke ervaring zijn
dit is een nachtmerrie voor ons.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #24
Wekrt de makelaar nu mee om van de koop af te zien? Of niet? Is hij aangesloten bij de NVM? Dan zou ik daar in ieder geval ook een klacht indienen.

In feite heeft de makelaar wel gelijk: alles wat je verteld wordt voor het tekenen weet je voor het tekenen. Maar 2 minuten van te voren vermelden dat er wel asbest in het dak zit, is wel heel bijzonder. Heeft de verkopende paritj geen vragenlijst in moeten vullen (daar staat onder andere op: "zit er asbest in het pand?")? Indien de verkopende partij hier nee op antwoord, dan zou je in principe ook na 4 dagen nog van de koop af kunnen, omdat de vrgaenlijst niet naar waarheid is ingevuld. Dit is echter wel weer lastiger (juridisch gezien), omdat de verkopende partij het wellicht niet heeft geweten. Vraag is dan, had hij het wel moeten weten. De drie dagen bedenktijd zijn echter wel bindend, dus nu heb je nog de kans om de koop ongedaan te maken zonder ingewikkelde juridische stappen.
 

Mikel80

  • #25
Klopt ook wat je zegt.

Maar op de foto's is daar voor jullie te zien of het wel vervangen moet
worden ?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #26
Die makelaar heeft best geweten dat er asbest in zat. Door het twee minuten van tevoren te vertellen is geprobeerd alsnog aansprakelijkheid uit te sluiten en je wel de normale prijs te laten betalen. In feite is dat dus gewoon te laat, want je had het al bij de prijsonderhandeling moeten weten.

Deze werkwijze is natuurlijk laakbaar. Gewoon ontbinden en opnieuw onderhandelen. Prijs moet dan omlaag. Daarbij moet je voor jezelf wel voor ogen houden dat het wellicht niet noodzakelijk is om daadwerkelijk te saneren. In dat geval kan de prijskorting lager zijn dan het bedrag van sanering.

Je moet gebruik maken van de omstandigheden. Asbest is lagere prijs. Al is het maar uit principe om de handelswijze van de verkopende partij te bestraffen. Van belang is ook of er andere gegadigden zijn, hoogstwaarschijnlijk niet in deze tijd. En of de verkopende partij dringend van de woning af moet in verband met scheiding of een andere woning.

Veel succes.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #27
Vandaag de dag staan mensen niet in de rij voor een woning. Daar hoeft de kopende partij niet bang voor te zijn.

Ik zou nadat de koop is ontbonden een aantal offertes laten maken voor het saneren van de aanwezige asbest. Dee offertes kunnen gemaakt worden aan de hand van een grondige bouwkundig rapport.

De koopprijs van het huis wordt dan: huidige koopprijs - kosten saneren asbest = nieuwe verkoopprijs.

Ik zou ten alle tijden het saneren in eigen hand houden. Hiermee wil ik zeggen dat je niet akkoord moet gaan dat de verkopende partij de asbest "wel even laat verwijderen op zijn kosten" en dat jij alsnog de volledige koopprijs moet betalen.

Wanneer er asbest verwijderd wordt krijgt de eigenaar van het pand daar altijd een rapport van dat alles volgens de op dat moment geldende wetten en regels is verwijderd, afgevoerd, achtergelaten is, enz.
 

Mikel80

  • #28
Dat moeten we dan idd doen.

De makelaar zij zelf dat die geen reden zag om de asbest te verwijderen.

Maar goed voor mij is het geen prettig gevoel zeker aangezien ik niet
weet hoe heftig de asbest is.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #29
Vaak kan asbest gewoon blijven zitten zonder gevaar. Je moet het in eerste instantie zien om de prijs te drukken. Het is gewoon van negatieve invloed op de waarde van de woning. Ook als je het zelf later weer verkoopt kom je het weer tegen.

Als je de koopprijs omlaag krijgt kun je altijd zelf beslissen of je wilt saneren of niet. Als er geen directe noodzaak is, zou ik het niet direct doen. Scheelt je weer rentelasten etc.
 

Fiesiekus

  • #30
Dit is typisch een gang van zaken die makelaars en hypotheekadviseurs toepassen: je hebt stap 1 gezet, dan douwen ze je de rest (koopsompolissen, verzekeringen) meteen daarachter aan ook door de strot.

Klacht indienen heeft niet zoveel zin; e.e.a. is mondeling gegaan en (kort) vóór het tekenen. Vraag is of het een verborgen gebrek is (te zien vanaf de zolder??); dan had het gemeld moeten worden

Overigens, wat staat in het contract onder 5.4.3 :
Aan koper is niet bekendof/Aan koper is bekend dat in de onroerende zaak asbest is verwerkt ingevuld?
 

Mikel80

  • #31
Daar staat niets staat er zelfs niet in

Wel dit dus

10 J
het is verkoper wel bekend dat zich in het registergoed asbesthoudende materialen bevinden te weten in:dakbeschot en afvoerkanalen
 

Fiesiekus

  • #32
Aha, dat werpt een heel ander licht op de zaak! Ik neem aan dat je dit contract al ruim van tevoren in huis had?
 

Mikel80

  • #33
Nee dit contract heb ik op het kantoor moeten tekenen en daarna niet
meegekregen omdat de verkoper nog moest tekenen.

Ik heb het die dag erna gekregen !
 

Fiesiekus

  • #34
Heeft de verkopend makelaar het met je doorgelopen en je op punt 10J gewezen?
 

Mikel80

  • #35
Ja dat is wel gebeurd, maar aangezien wij een leek zijn dachten wij dat
het om een simpel schotje was bij de schoorsteen. Ja stom ik weet het.

We zijn wel 3 x van te voren in het huis geweest en hebben aangegeven
dat we het willen verbouwen en dat het budget het net toelaat.

Toen heeft hij er niets over verteld
 

Fiesiekus

  • #36
Mikel80 schreef:
Kosten verwijderen asbest, nieuwe dakplaten en nieuw dakleer zal tegen de 9000 euro gaan kosten
Dit gegeven; zou ik van de koop afzien nu het nog kan en meenemen in evt. nieuwe onderhandelingen. Dak- en asbest-renovatie is geen sinecure zoals een schilderbeurt of een ketel vervangen.

Maar da's maar mijn mening, misschien zijn er andere, beter opties.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #37
Kijk, als het wel in het contract staat had je dus gewoon niet moeten tekenen als je niet wist om hoeveel asbest het ging.

Ontbinden dus maar als je het echt een probleem vindt. Procedures achteraf over de kosten ga je zo niet winnen.
 

Fiesiekus

  • #38
Klopt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #39
De verkopende partij hoeft niet alle negatioeve punten er dik bovenop te leggen. Bij de koper bekende gebreken moeten wel worden aangegeven. Dat is dus gebeurd.

Maar als koper heb je ook een onderzoeksplicht. Dus als er op een gegeven moment wordt aangegeven dat er asbest aanwezig is, moet je zelf wel wat verder kijken dan je neus lang is. Leek of geen leek, dan had je een aankoopmakelaar in moeten schakelen als je zelf over te weinig kennis beschikt om dergelijke aankopen te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu