Wat te doen met asbesthoudende vinyltegels

Bofkont

  • #1
Onlangs kocht ik een appartement. Toen ik het tapijt eruit trok op de overloop en de keuken kwamen rare, dunne tegeltjes te voorschijn die in bitumen gelegd waren. Het tapijt was er met dubbelzijdige plakband opgezet. Hier en daar zijn met het lostrekken van de vloerbedekking ook enkele tegelstukken meegekomen (stuk of 6). Ook zijn hier en daar tegels gebroken die nog vastzitten.

Via internet heb ik vrij zeker kunnen vaststellen dat het om de beruchte asbesthoudende vinyltegels gaat die tot de jaren 80 zijn gelegd.

Ik heb de regelgeving nageplozen. Tot 35 m2 mag ik zelf verwijderen. Keuken en overloop samen zijn circa 28 m2. Ik moet wel eerst een sloopvergunning aanvragen en het aanbieden van de tegels bij de gemeente is ook aan strenge regels gebonden. Tot zover is alles duidelijk.

Omdat ik niet heel veel over dergelijke vloerbedekking op het Nederlandse internet kon vinden ben ik het Engelstalig gebied (USA) ingedoken. De overheid daar adviseert om het spul te laten liggen en zonodig te sealen. Wil je het verwijderen dan mag je dat (in de meeste staten) niet zelf doen. Met wat zoeken vind je ook de benodigde sealants bij Amerikaanse bedrijven.

Sealen lijkt een goed idee maar waarmee seal je bitumen? Die zit immers tussen de spleetjes en ook aan de randen (tegen de muren). Verder speelt nog mee dat in de betonnen vloer onder de bitumen in beide vertrekken vloerverwarming ligt.

Wat is wijsheid?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Als het asbest is, en dat weet je niet zeker als je niet een monster hebt laten onderzoeken, dan zou ik het laten verwijderen. De eventuele kosten zou ik probeerde verhalen.
Informeer eens bij de makelaar, want dit had bij de aankoop in mijn ogen bekend moeten zijn/beschreven.

Groeten b
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Als het niet aan u bekend is gemaakt dat er asbesthoudende vloerbedekking in het appartement ligt is het aan te merken als verborgen gebrek, neem contact op met de makelaar die het verkocht heeft.
Op o.a. https://www.consuwijzer.nl/ is van alles te vinden hierover.
 

Bofkont

  • #4
De juridische optie heb ook al nagezocht. Je hebt alleen een poot om op te staan als het gebrek bij de verkoper bekend was. Het oude vrouwtje dat het appartement in 2000 heeft gekocht ligt inmiddels in het verzorgenstehuis. De vloerbedekking was van topkwaliteit (dat zag je nog in de hoeken van de vertekken) maar op de looppaden was het helemaal afgesleten. Die vloerbedekking lag er al voordat zij erin kwam. Ik kan niet hard maken dat ze ervan wist.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Bij gebouwen van een bepaalde leeftijd kun je ook verwachten dat er bijvoorbeeld asbest aanwezig is. Ter zake heb je als koper ook een onderzoeksplicht.

Dus als je niet kunt aantonen dat de aanwezigheid van asbest bekend was bij de verkoper, dan kun je er inderdaad weinig mee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu