Wat doe ik fout? Enkele radiatoren blijven koud

Berties14

  • #1
Nadat ik twee radiatoren tijdelijk heb verwijderd en daarvoor het gehele CV systeem leeg heb gelaten, heb ik enkele dagen terug de radiatoren weer teruggeplaatst.
Nu heb ik bij enkele radiatoren (vooral op het eind van een van de aftakkingen) aardig wat kunnen ontluchten. Echter, twee radiatoren blijven koud, wat ik ook doe.
Dit heb ik al geprobeerd:
- Meermaals ontluchten via de ketel door deze opnieuw op te starten (Remeha Calenta 40c icm isense mod. klokthermostaat.
- Meermaals ontluchten van alle radiatoren.
- Alle radiatoren dicht gezet behalve 1 van de 2 die het niet doet en het verst weg zit. dan die open gezet en ketel in warmte vraag gebracht. Echter, vanaf de aanvoer aftakking naar de twee niet werkende radiatoren loopt het water niet door. Buis is enkele meters verder namelijk nog koud. Pomp bij uitlezen ketel loopt.
- Alle radiatoren dicht, verste niet werkende open, toen daar ontlucht en enkele tientallen liters water afgelaten, in de hoop een onderdruk te creeeren en daarmee een eventuele luchtbel "mee door te spoelen" voor ontluchting daarbij bij de radiator.
- Zelfde gedaan, maar dan met voetventiel dicht en radiatorkraan open.
- Zelfde gedaan, maar dan met voetventiel open en radiatorkraan dicht.
- Radiator kranen nagekeken of de pennen vast zaten, echter niet het geval.
- Zoeken naar ander ontluchtingspunt in de aftakking met de twee koude radiatoren, maar niet geen verder ontluchting gevonden.
- Ontlucht bij het expansievat.
- Druk op ketel naar 0,8 bar.
- Druk op ketel naar 2,8 bar.

Ik ben nu uit mijn opties, en heb geen idee meer of ik nog wat kan doen behalve de monteur bellen. Gezien het feit dat andere radiatoren wel werken en alle standen (temp, pomp, druk etc) goed lijken te werken, kan ik haast niet anders denken dan dat er ofwel een obstructie in die aftakking met twee radiatoren zit, ofwel een luchtbel die er niet uit wil.

Wie heeft nog een suggestie wat ik kan doen of testen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
En waar mogen die radiatoren zitten ?
Op de begane grond, verdieping, zolder?
Hoe is het leidingverloop naar die twee radiatoren?
 

Berties14

  • #3
De ketel zit op zolder. Vanaf daar vertakt de leiding zich direct bij de ketel. Een gaat naar de achterkant van het huis (bg en 1e verd. ) en die radiatoren werken prima. De ander vertakt een meter verder nogmaals. Een gaat naar de aanbouw die prima werkt. De ander gaat naar een radiator voorzijde huis op 1e verd en 1 radiator voorzijde beg. Grond. Die twee werken niet.
 

JeffreyD94

  • #4
Loopt het leidingwerk onder de ketel lager en daarna een stuk hoger voor het verder gaat aftakken naar de betreffende radiatoren? Misschien daar een luchtbel?

Advies is tevens om even zonder draaiende ketelpomp te ontluchten.
(Soms werkt de ketelpomp het ontluchten tegen.)

Zet alle knoppen etc volledig open zodat met stilstaande pomp het lucht de tijd krijgt om naar het hoogste punt te kunnen steigen.
 

Berties14

  • #5
De leiding loopt onder de ketel eerst een stuk (betreffende niet werkende deel) horizontaal richting dakbeschot en gaat daar ergens naar de verdieping eronder (1e) en begane grond. Die twee werken niet. Mogelijk dat het horizontale deel iets uit het lood is, dat kan ik zo niet zien. Ook niet wat er achter het dakbeschot zit. Misschien loopt ie daar iets omhoog en zit daarom daar nu een luchtbel.

Ik heb nu alles ontlucht zonder de pomp te laten lopen, maar er komt nergens meer een luchtbelletje uit.
 

Bert pit

  • #6
In het menu van de Calenta kun je de minimale pompsnelheid verhogen. Als deze nu op bijvoorbeeld 2 staat, zou ik deze tijdelijk verhogen naar 6 of 8 en een tijdje laten draaien met alleen die twee radiatoren die het nu niet doen. Een hardnekkig luchtbel komt er dan toch uit.

Ik heb in mijn installatie één radiator die moeilijk op gang komt na het legen en bijvullen. Op deze manier lukt het toch.
 

Freekcv

  • #7
Waarschijnlijk volledig overbodig, maar staan de kranen en voetventielen wel open?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Kan je de pennetjes van de thermostaatkranen met een stevige tie wrap vastzetten zodat het pennetje ingedrukt wordt en dan nog eens proberen?
 

Berties14

  • #9
De voetventielen staan open, en daar ben ik ook niet aan geweest. Voor de zekerheid heb ik ze even nagelopen, en ze staan open.

Dat met de pennen indrukken en dan nogmaals proberen zal ik eens gaan testen, maar volgens mij staat de thermostaatkraan dan juist dicht, toch?

Verder kan ik de pomp aansturing ook niet in het menu van de ketel of van de isense terug vinden. Ik heb slechts toegang tot bepaalde (gebruikers) delen. Zit dit deel niet bij de service, achter een code? Die heb ik niet namelijk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Die code staat in de manual(0012).
Dan kan je bij de parameters.idd indrukken is afsluiten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Toch is controleren of alle buizen op afschot omhoog liggen. Dus richting de ketel.
Vooral als er een haakse bocht in de buizen met lange benen moet zijn aangebracht. Zoiets ligt gauw tegen het schot in.
 

Berties14

  • #12
De buizen liepen minimaal op afschot. Ik heb de buizen nu een beetje naar boven getrokken en weer naar beneden en merkte dat de buis langzaam iets warmer werd.
Tevens heb ik via het menu de pomp even naar 10 gezet (zowel instelling 28 als 27 dacht ik). Toen de twee radiatoren open en de andere dicht. Langzaam werden beide radiatoren warm. Ik heb het systeem zo even laten draaien tot beide radiatoren goed warm waren. Nu heb ik het systeem weer terug naar normaal gezet. Ben benieuwd in hoeverre de twee ook in normaal gebruik blijven werken. We gaan het zien.

Al met al leek het probleem dus te liggen in het afschot en oplossing in de zin van daar aan "rommelen" en tijdelijk de pompdruk maximaal. Hopelijk heeft de volgende hier ook wat aan!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu