Wat doe ik verkeerd? Extra radiatoren geplaatst.

PMKoning

 • #1
Ik heb op mijn klusetage op de BG ivm de winter weer tijdelijk twee radiatoren aangesloten, ik krijg ze echter geen van beide warm.

De situatie is als volgt: de CV ketel (net 2 jaar oud, Remeha Calenta CW5) hangt op zolder, boven de 2e etage. Via een 22 mm aanvoer en retour gaat alles verticaal naar de 1e etage en heeft daar wat aftakkingen met 2 radiatoren en gaat vervolgens door naar beneden naar de BG. Net onder de vloer in de kelder zat een spruitstuk op deze 22 mm aangesloten en van hier ging het met flex leidingen onder de vloeren door naar de verschillende radiatoren.

Ik heb het spruitstuk weg gehaald en op de leidingen twee kogelkranen gezet zodat boven alles weer aankon en ik ondertussen beneden de boel kon aanleggen.
Vervolgens heb ik op de verticaal door de vloer komende aanvoer en retour een t stuk gezet 15/22/15 en die aangesloten op de twee radiatoren. De beide aanvoer wordt loeiheet en de retour komt ook lekker op temperatuur, dus er is wel iets van doorstroming.

De eerste radiator (allebei nieuw gekocht) hangt in het voorportaal (op ca 2 meter van het T stuk) en is een enkele plaat verticale radiator met een externe stijgpijp. De aansluitingen heb ik vanzelfsprekend onderaan gemaakt. De verkoper van deze radiator vertelde dat er een bijgevoegde kunststof bus moest worden ingebracht op de aanvoer omdat anders de stijgbuis gebypast zou worden. Dit heb ik keurig gedaan, maar toch wordt de radiator alleen onder warm. Heb ik mss iets niet goed gedaan met het plaatsen van die bus?? Ik heb hem er zover mogelijk ingeduwd met de hand en vervolgens het puntstuk erin gedraaid tot die strak vast zat.

De tweede radiator is een 3 plaats horizontaal ca 4kW en staat ca 5 meter verderop (leidingen lopen kaars recht) en heb ik aangesloten met een voetventiel. Keurig de aanvoer op de bus met het pijltje omhoog/de radiator in en de retour op de bus met het pijltje omlaag. Volgens mij ook helemaal goed.
Echter ook deze radiator wordt niet warm, maar dan helemaal niet.......

Wat doe ik fout?

Op beide radiatoren heb ik bestaande Danfoss thermostaat kranen gezet die van bestaande radiatoren af kwamen. Zo ook met het voetventiel, dat komt ook nog uit een oude radiator.
Voor de vorm nog een fotootje van een vergelijkbaar voetventiel.Alle hulp voor een koude klusser is welkom :wink:
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #2
Als je boven nou alles dicht draait, worden ze dan wel warm?
Zo ja; zoeken op inregelen. anders misschien lucht? Voetventiel wel open?
 

Bernhard

 • #3
Ik denk dat je de aanvoer en de retour verkeerd hebt aangesloten. mvgr Bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #4
Ohja niet helemaal goed gelezen...
Retour en aanvoer verkeerdom idd.
 

PMKoning

 • #5
Dus toch???? Het lastige is dat de leidingen een klein stukje in het plafond zitten en ik daar niet kan zien of ze nog "wisselen" ofzo. Ik ben er dusvanuit gegaan dat de meest warme leiding de aanvoer is en ben daarmee gaan werken.
Ik ga nog wel even puzzelen....Dank!!
 

PMKoning

 • #6
Ik kan er toch vanuit gaan dat de warmste leiding de aanvoer is? De ene is bijna te heet om aan te pakken, de ander is net iets warmer dan steenkoud.
 

Calenta

Specialist Verwarming
 • #7
Huh? Hoezo verkeerd om!

Pijl omhoog is Idd de aanvoer en pijl omlaag is retour.

Ik snap het verhaal van de kunststof buis en bypass gebeuren niet.

Een design radiator gebruik je wel eens een stijgbuis bij.
De twee aansluitingen onderop kun je gewoon afdoppen en de andere kant een blinddop onder op de zijkant en een ontluchter op de bovenste aansluiting. Voetventiel open draaien, radiatorkraan opendraaien, ontluchten met de ontluchter en klaar! Niets moeilijk.

Succes.

Calenta :cool:
 

PMKoning

 • #8
De verticale radiator is geen design radiator, maar n "gewone" plaat radiator. Destijgbuis zit iet zoals n designradiator in de radiator, maar aan de rechter achterkant. Rechts onder heb ik de aanvoer aangesloten en daarin dus die kunstsstof bus. Op zich klonk het wel plausibel omdat het water dan direct naar links naar de afvoer zou lopen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #9
Je hebt nog steeds niet gereageerd op de vraag of het voetventiel wel open staat?
 

PMKoning

 • #10
Ja, je hebt helemaal gelijk, dat moet ik nog even controleren. Linksom is open en rechtsom dicht, net als normaal een schroefdraad?
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #11
Klopt.
 

PMKoning

 • #12
Ik heb ff gecheckt, maar het voetventiel staat helemaal open.....
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #13
Het is mogelijk dat de aansluitblokken niet juist zijn voor deze situatie.
Er bestaan 50% en 100% ventielen.

De 50% ventielen laten direct 50% van het aanvoerwater door naar de retour
en de 100% ventielen laten al het aanvoerwater door de radiator lopen.
Verwisselen van deze ventielen kan dit soort problemen opleveren.
Zeker als je in een kring van radiatoren die "in serie" aangesloten zijn
met allemaal 50% ventielen één radiator verwijderd.
 

PMKoning

 • #14
Is er een manier om te zien wat voor voetventiel dit is?
In de oude situatie zat dit ventiel dus op een radiator die vanaf een verdeel blok werd gevoed, dus niet "in serie". Zo waren ovdrigens alle radiatoren op de BG aangesloten.

Nu is het eigenlijk meer in serie. Zou de "t spli5sing" nog van invloed kunnen zijn? Of moet ik maar gewoon de kraan direct op de bovenkant van de radiator fabrieken......? :(
 

BeeTeeWee

 • #15
Domme vraag misschien, maar kunnen de nieuw bijgeplaatste radiatoren misschien nog vol lucht zitten? Als hij onderin warm wordt maar bovenin niet, kan er nog wel eens ontlucht moeten worden.
 

PMKoning

 • #16
Ontlucht heb ik meerdere malen al. Wel heb ik gister nog de kleine voor de 4x ontlucht en lijkt het alsof dat al veel scheelt. Kennelijk heeft het systeem echt meerdere dagen de tijd nodig om al die lucht rond te pompen.

Bij de tweede grote radiator kwam er direct water uit, dus ik ben nu bijna geneigd te denken dat er toch iets aan het voetventiel mankeert/niet goed is.
 

PMKoning

 • #17
Ondertussen weer paar weken verder en de kleine radiator functioneert prima. De grote helaas niet en daar is het nu juist nodig :(.

Ik heb ondertussen het voetventiel eruit gesloopt om te voorkomen dat het daar in zou kunnen zitten....
Kortom, situatie dus nog een keertje: de hoofd leiding (22mm) komen naar beneden net onder de vloer van de BG. Daar heb ik dus een t stuk (15_22_15) gemonteerd met een leiding naar de kleine radiator en een leiding naar de grote radiator. De eerste is ca 2 mtr lang, de tweede een kleine 6mtr. Zou het misschien nog met die lengte en/of de diameter van de leiding te maken kunnen hebben??

Met deze temperaturen zou het wel lekker zijn om wat warmte op de BG te kunnen krijgen :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu