Wasmachineafvoer in afvoerpijp wasbak mogelijk?

MiekeMaaktHet

 • #1
Ikwil een wasmachine plaatsen in n slaapkamer waar n wastafelafvoer aanwezig is (zonder wastafel). Kan dat qua afvoercapaciteit?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Dat hangt er helemaal vanaf wat de diameter van die afvoer is en of hij goed afvoert.
Tegenwoordig is het gebruikelijk voor wasmachines een afvoer van diameter 50 mm te hebben, maar een absoluut minimum is toch wel 40 mm.

Zoals gezegd is dat dan afhankelijk of de afvoer ja of nee goed afvoert, hetgeen van situatie tot situatie verschillend is. Een afvoer die jaren voor een wastafel heeft gediend, zit misschien vol haren en zeepresten en is daardoor gedeeltelijk verstopt. Bovendien hebben de meeste wastafels een afvoer van 32 mm en dat is echt te weinig voor een wasmachine, zeker voor een moderne met een krachtige afvoerpomp.

Maar je wilt die machine verplaatsen vanwege de houten vloer in de keuken waar deze nu staat. Heeft die kamer dan geen houten vloer? Zie je andere topic:

Je moet ook rekenen, dat je een stroomvoorziening zult moeten aanleggen. Een wasmachine kan niet op een algemene verlichtingsgroep erbij gestoken worden, daarvoor trekt ie te veel stroom!
 
 • Like
Waarderingen: MiekeMaaktHet

MiekeMaaktHet

 • #3
Er zijn genoeg stopcontacten op de juiste plaats, en idd, ook dezelfde houten vloer, maar ver verwijderd van de gasleiding tegen de muur vlakbij de machine nu. En makkelijker van n paar kanten te bereiken om tegels te leggen en perfect waterpas neer te zetten. En minder andere kasten en fornuis etc wat allemaal gaat mee resoneren. Maar vrees wel dat t n te dunne afvoerbuis is daar, moet de wandbetimmering eerst weghalen om t te checken...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
MiekeMaaktHet schreef:
Er zijn genoeg stopcontacten op de juiste plaats...
Maar is er ook één bij, die een eigen groep in de groepenkast heeft? Zoals ik al noemde is het niet toegestaan zo'n zware verbruiker als een wasmachine op een groep te zetten, waar al allerlei verlichting of (andere) apparatuur op staat.
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #5
Ben zelf geen specialist in de normen, maar volgens wat ik in andere topics zag langskomen, is de regel dat contactdozen voor verbruikers van 2000 Watt of hoger op een eigen groep moeten, komen te vervallen. Ik zou hem niet direct op een groep zetten, waar andere grootverbruikers opzitten, zoals een elektrische kachel of oven.
Mijn eigen wasmachine staat in de badkamer en de afvoer is aangesloten op die van de wasbak. Dit gaat al sinds 12 jaar goed. Maar ik draai één was per week en heb kort haar.
 

MiekeMaaktHet

 • #6
Vervolg wasmachine: huisbaas heeft nieuwe wasmachineafvoer en -kraan in mn souterrain laten maken voor mn wasmachine. Maar hoe sluit ik mn afvoerslang (2e foto) op de gemaakte afvoer (1e foto) aan?

Screenshot_20230218_103238_WhatsApp.jpg 20230218_103356.jpg
 

Bridgewood

 • #7
Je zal nog een sifon moeten plaatsen op deze aansluiting. De witte dop/aansluiting moet eraf en dan ga je vanaf het grijze pvc verder opbouwen. Even kijken of je 40 of 50 mm nodig hebt qua diameter.

Ik heb een plaatje toegevoegd om het geheel duidelijk te maken.
548820DD-F20A-4CB1-B3FF-14671BA58BDF.jpeg
 

Bridgewood

 • #8
Lees nu pas goed dat de machine in een souterrain staat. Dan gaat het bovenstaande plaatje niet werken. Hoe is de verdere afvoer opgebouwd?
 

MiekeMaaktHet

 • #9
Dank voor je reactie. Er zit binnenin de afvoer n klep die terugstromen van water verhindert. Verder zei de loodgieter dat mijn afvoerslang gewoon ophet witte uitstekende deel van de afvoer gedrukt kan worden. Ik had dat nog nooit gezien maarben in het souterrain van de buurvrouw gaan kijken, daar hebben ze de afvoer ook op zo'n witte kunststof tuur gedrukt. Schijnt te werken. Ik zou bang zijn dattie eraf zou schieten...
 
 • Like
Waarderingen: Rola

Bridgewood

 • #10
Je kan voor de zekerheid even een slangenklem om het uiteinde van de slang draaien. Zo voorkom je dat de slang eraf schiet.
 
 • Like
Waarderingen: MiekeMaaktHet

MiekeMaaktHet

 • #11
Dank je: ik zet hier 2 foto's bij van hoe de slang bij de buurvrouw in het souterrain op de afvoer is gezet. Kun je dat nog op een of andere manier zekeren?

20230219_141048.jpg 20230219_141059.jpg
 

Bridgewood

 • #12
Je kan hier een slangklem omheen plaatsen. Plaats deze ongeveer een cm vanaf het uiteinde. Zo zal hij goed blijven zitten.
5F36637F-669D-475C-B704-1983BBE2A5E7.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu