Wasmachine laat hele keuken trillen in oud huis met houten vloer.

MiekeMaaktHet

  • #1
Ik heb n Zanussi wasmachine, paar jaar oud die ook tikt bij t centrifugeren. Wat erger is dat de hele keuken: vloer, muren, andere apparaten, gaan trillen als hij centrifugeert. Staat zo waterpas mogelijk. Het is een verdiepingenhuis uit 1880, planken vloer, met daarop een ondervloer en zeil. De vorige wasmachine was een bovenlader, die liep de hele keuken zo'n beetje door bij t centrifugeren, ook met stabilisatiemat eronder. Ik vind dat lawaai nog niet zo erg maar ben bang vanwege het trillen van de muren: daar lopen de gas- en waterleiding langs, vlak naast en achter de wasmachine. Ik vrees dat de verbindingen tussen de pijpdeeltjes van t trillen los kunnen raken. Is er n manier te bedenken om de machine stabiel en zo trillingloos mogelijk vast te zetten? Is n vrijstaande machine.

Alternatief zou zijn verplaatsen naar mijn slaapkamer: daar is een wastafelafvoer (weggetimmerd, wastafel is er niet meer). Heeft zo'n afvoer voldoende capaciteit voor t ineens wegwerken van t water van n wasmachine?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
De leverancier zegt altijd dat de wasmachine waterpas moet staan, in de praktijk werd bij de zaak waar ik werkte de machine altijd iets achterover gezet.
Voordeel de was schuurt niet telkens langs het rubber van je deur en die slijt hierdoor veel minder snel en gaat hij aan de wandel dan stat hij met de rug tegen de muur en komt niet zo ver.
Gaat en machine aan de wandel dan betekent dit meestal maar 1 ding nl. de machine is niet in balans.
Dit niet in balans zijn kan verschillende oorzaken hebben.
De meest voorkomende is dat de was niet gelijk verdeelt in de trommel zit, de meeste machines hebben hier wel een voorziening voor ingebouwd die er voor zorgt dat de was beter verdeeld wordt. Maar werkt die niet of is die voorziening niet aanwezig dan kan dat de oorzaak zijn.
Zit dus tijdens het centrifugeren de was op 1 klont in de machine dan even met de hand verdelen.
Ander oorzaak is dat de ophanging van de trommel niet goed is.

Dat een machine iets trilt dat is normaal maar dat alles mee rammelt (er even vanuit gegaan dat hij wel op een stevige houten vloer staat) dat hoort niet.
Maar die houten vloer kan ook nog wel de oorzaak zijn, is dat een dunne vloer zonder massa dan kan alles mee resoneren.
Goedkoopste en eenvoudigste oplossing is om dan even een paar zware tegels (5 cm dik) onder de machine te leggen en kijken of het probleem dan weg is.
 

MiekeMaaktHet

  • #3
Stoeptegels?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Stoeptegels zijn niet zwaar genoeg. Ik heb wasmachine en wasdroger op 3 naast elkaar liggende betontegels van 40x60x5 cm gezet.
Tussen vloer en tegels een laagje (stoffen) vloerbedekking, op de tegels eveneens een laagje vloerbedekking voor de afwerking.
Géén trillingsdempende matten ertussen, dat is alleen maar slecht voor de wasmachine.

Dat is al wel jaren geleden, maar ik zag dat dergelijke betontegels nog steeds overal aangeboden worden.

Edit: Ik zag dat er hier en daar ook zoiets aangeboden wordt:
Luxe Halve Betonnen Tegel 30x60 cm Dikte 6 cm

Als je er daar twee van naast elkaar legt, heb je precies de maat van een wasmachine (60x60 cm)
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: MiekeMaaktHet

MiekeMaaktHet

  • #5
Wordt het geheel wel n stuk hoger en moet ik t blad anders vastmaken maar ik ga t bekijken. Dank!
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #6
Wij plaatsen meestal alleen Asko's op houten vloeren (deze zijn hierop gebouwd) en dan een multiplex of betonplex plaat van 40mm dik als ondervloer die aan de draagbalken verankerd wordt dus niet aan de planken zelf. Die veren te veel. Deze techniek is ook wel toe te passen voor andere merken. Echter hou je het probleem dat als de draagdelen los liggen en niet verankerd met muurankers (dat deden ze vroeger niet vaak) dat er altijd trillingen door het huis zullen lopen. Maar je kunt ze wel reduceren.
 
  • Like
Waarderingen: robdeb

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik heb het als volgt gedaan.
Het is enorm van invloed hoe stevig de vloer dus planken en balken totaal is.
Die houtenplaten voorkomen de vering die mogelijk is van de vloerdelen tussen de balken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
MiekeMaaktHet schreef:
Wordt het geheel wel n stuk hoger en moet ik t blad anders vastmaken maar ik ga t bekijken.
Mijn indruk is, dat de wasmachine in de keuken onder een aanrechtblad of iets dergelijks staat en dat er een (ruimte-) probleem is om de wasmachine hoger te zetten. Of dat nu vanwege tegels zou zijn of vanwege een dubbele plaat multiplex...

Vandaar het andere topic, dat @MiekeMaaktHet inmiddels gestart heeft, met de vraag om een oude afvoerbuis van een wastafel te kunnen gebruiken (in een andere kamer dus). Zie:
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #9
Een 32mm afvoerpijp kan de aanvoer wel aan mits goed open. Zolang de siphon laag genoeg onder de ingang zit en de buis in de muur of vloer wel dikker is. 40mm is normaal de doorgaans gebruikte maat voor afvoer van wasmachines. Maar 32 moet net kunnen in mijn ervaring al kan het afhankelijk van de afpompcapaciteit van de wasmachine (En die ligt hoger dan vroeger) wel verschil maken. Sommige wasmachines zouden meer water kunnen afvoeren dan de 32 mm aan kan, en dus de buis laten overstromen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Als je kijkt naar de afvoerslag van de machine zelf dan is die nooit 32.
In de schuur heb ik helemaal geen sifon maar simpel een rubberen dop die de buis goed afsluit met een gat in het midden waar de afvoerslang van de wasmachine in vast zit.
Geen stank en ondanks de dunne buis ook geen last dat het water niet weg wil.
Maar ja, als daar wat fout gaat dan veeg ik het water naar buiten en klaar, dat is op de verdieping met een houten vloer wel wat anders.
 

Ijssel87

  • #11
Onze wasmachine en droger staan op zolder, waar de vorige bewoner zelf een afvoer naar de tussenverdieping had gemaakt. 40 mm, maar ding heeft zoveel bochten dat het bij bepaalde programmas toch overliep. Heb het veranderd naar 50 mm, en nu geen probleem meer. Dus ik zou die 32 mm niet gokken, als daar een paar lastige bochten in zitten geloof ik nooit dat dat goed gaat. Afvoerslang van je wasmachine is inderdaad dun, maar maakt altijd een mooie vloeiende lijn.
 

Lee0110

  • #12
Het is mogelijk om de wasmachine stabieler en trillingsvrij te maken door deze op een speciaal trillingsdempend matje te plaatsen. Dit kan helpen om de trillingen te verminderen en de wasmachine steviger op zijn plek te houden.

Je kunt ook proberen om de wasmachine te verplaatsen naar een plek waar de vloer steviger is, bijvoorbeeld naar een betonnen vloer. Het is ook een goed idee om te controleren of de wasmachine echt waterpas staat en of alle poten stevig op de vloer staan. Als de poten niet goed op de vloer staan, kan dit trillingen veroorzaken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Lee0110 schreef:
Het is mogelijk om de wasmachine stabieler en trillingsvrij te maken door deze op een speciaal trillingsdempend matje te plaatsen.
Als er nou iets is, dat de witgoedmonteurs ten stelligste afraden, dan is het wel om wasmachines op trillingsdempende matjes of voetjes te zetten. Reden: de vloer trilt misschine wat minder, maar de wasmachine veel meer en de onderdelen daarin hebben onder die trillingen zwaar te lijden. Gevolg: wasmachine gaatt eerder stuk dan zonder zo'n 'trillingsdempende' mat.
 

MiekeMaaktHet

  • #14
Dank jullie allemaal voor de reacties en de hulp. De huisbaas heeft t inmiddels mogelijk gemaakt de wasmachine in het souterrain te plaatsen, GROTE verbetering. In 2e onderwerp dat ik over t wasmachineprobkeem neerzette (over de mogelijkheid de wasmachine in n slaapkamer te zetten) staat nog n vraag over hoe de afvoer in t souterrain aan te sluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu