Wasmachine Bosch F1300 A trommel draait niet

Saskia.v.h

  • #1
Bosch F1300 A
E-nr WFK2691NL/01 FD 7704 00788
Motor kapot??

Een paar weken geleden is onze 11 jaar oude goedwerkende wasmachine naar onze zoon (student) verhuist.
Vooraf hadden we de afvoerslang los gemaakt om de beugels onderuit de machine te halen. Alles weer keurig vastgezet. Daarna werkte de machine prima.
Na de verhuizing heeft hij het nog een aantal keer goed gedaan.
Nu echter draait de trommel niet meer. Het wasprogramma begint, tapt water en blijft dan blijft het programma "hangen". Op X zetten(resetten) en dan water afpompen werkt wel, in de pomp zit geen rotzooi.
Zoon heeft een moteur van Bosch laten komen en die zei na alleen na een aantal keer programma's starten, dat de motor kapot was, dat dat >400 euro gaat kosten en dat dat voor een machine van 11 jaar teveel geld is. Kind moet maar een nieuwe kopen.
De monteur heeft niets los gemaakt en dus ook niet de motor bekeken.

Wij zijn gisteravond zelf eens gaan kijken, deksel eraf, achterkant eraf.
We hebben alle stekkertjes aangedrukt en de trommel handmatig aan de achterkant gedraaid. Op een gegeven moment ging hij wel centrifugeren, maar dat leek voor het wolprogramma waar we hem op hadden gezet te snel, dus gestopt. Daarna soms ook problemen met afpompen. Na stroom eraf-erop deed hij dat dan weer wel. Je hoort elke keer wel een tik in de elektronica, maar de machine reageert niet.

Is dit echt een kapotte motor (of is het een ander onderdeel)? Zo ja waarom deed hij het gisteren dan weer even? Is er misschien iets losgegaan bij de verhuizing of al eerder bij het losmaken van de afvoer?
We vinden het zo gek dat de motor zo in een keer kapot kan gaan.

Heeft iemand bruikbare tips? Bijvoorbaat dank.
 

Wittenico

  • #2
Waarschijnlijk de koolborstels gezien de leeftijd
 

Saskia.v.h

  • #3
Na eerst de verkeerde koolborstels van de onderdelen winkel te hebben mee gekregen, vandaag de goede borstels en erin gezet. De machine doet het weer :D . Hij maakt alleen een ander geluid dan "vroeger". Is dat normaal?

Verder hadden we gelijk een nieuwe pomp bij de winkel besteld, omdat deze ook wel eens haperde. Ik had op de site van Bosch een zoekprogramma gevonden en het E-nummer voor onze machine ingegeven. Je krijgt dan 5 plaatjes met onderdelen voor deze machine. Ik had het nummer van de pomp opgeschreven, maar dit was van pomp + behuizing. De man heeft alleen de pomp voor ons besteld, maar nu blijkt vanavond dat de pomp in de machine niet dezelfde is. Er wordt geen geld teruggegeven of retour geaccepteerd, omdat het onderdeel speciaal voor ons besteld is.

Komt dit meer voor dat op de onderdelen site van Bosch verkeerde nummmers staan of heeft de onderdelenman misschien gewoon een verkeerde pomp geleverd? En hoe kom ik erachter wat het bestelnummer van de echte pomp is?
 

Henny

  • #4
Het bestelnummer van de afvoerpomp voor deze machine is: 141326
Het is mogelijk een vervangende pomp, zonder pomphuis te plaatsen.
Echter bij de originele pomp betreft het een vierkante aansluiting. (met vier schroeven gemonteerd)
De meeste vervangende pompen hebben een ronde aansluiting. (met drie schroeven gemonteerd)
Een goede (Hanning) vervangende afvoerpomp (met pomphuis en ronde aansluiting) is Europart/Beekman bestelnummer: 0.05.64.34-2 (kost ca 35 euro)
 

Saskia.v.h

  • #5
De wasmachine doet het weer met nieuwe koolborstels. Gelukkig!! Zoon gaat wel reclameren bij Bosch vanwege de foute conclusie en hoopt zijn 50 euro voorrijkosten terug te krijgen.

We hadden het goede nummer pomp besteld, maar omdat alleen de pomp vervangen moest worden zat er een ander nummer op, maar paste niet.
Ik kon de pomp gelukkig weer inleveren en heb een goede andere pomp met pomphuis en aansluitingen nu in huis, idd nu ronde aansluiting ipv vierkant.
Eerst maar eens vakantie en dan later pomp vervangen.

Ieder bedankt voor de antwoorden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu